2020 Asgari ücret kaç lira? Görüşmeler nasıl gidiyor son dakika

2020 Asgari ücret kaç lira? Görüşmeler nasıl gidiyor son dakika
Türkiye'nin ekonomideki sınav ayına girdik. İlk iş gününden itibaren milyonlarca kişi asgari ücretin akıbetini merak ediyor. Peki görüşmeler nasıl gidiyor ve 2020 asgari ücret kaç lira olacak? İşte detaylar...

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği asgari ücret için aralık ayı geldi. Kader belirleyici ayda büyük bir sabırsızlık var. Aylık hayat standartlarını yukarı çekmek isteyen vatandaşın gözü kulağı gelecek açıklamada. Son olarak 2020 TL belirlenen asgari ücretin yeni yıldaki rakamının açıklanmasına çok az bir süre kaldı. Aileleriyle birlikte milyonları ilgilendiren 2020 asgari ücret son dakika haberleri detaylarda yer alıyor.

Sadece işçi değil iş veren de bekliyor!
2020 yılı için tatmin edici bir rakam bekleyen milyonlarca işçinin yanısıra iş verenler de bu konuda sabırsız. Ceplerinden çıkacak yeni maaş barajını merak eden iş verenler de araştırmalar yapıyor. Asgari ücret ne zaman açıklanacak? Asgari ücret ücret zammı ne kadar olacak? Bugün TİSK ve Türk-İş'in de katılım sağlayacağı asgari ücret görüşmelerinde mutabakat sağlanıp sağlanmayacağı merak ediliyor.

Asgari ücret görüşmeleri ne zaman?
2020 yılı için asgari ücret görüşmeleri 2 Aralık Pazartesi günü saat 14.00'da başlıyor. Şu an 2020 lira olan asgari ücret için gelecek yıl belirli seviyede artış gerçekleşmesi bekleniyor. Peki, binlerce kişinin gözünün kulağının olduğu asgari ücret ne kadar olacak ve ne zaman belli olacak? İşte, sendikaların da büyük pay sahibi olacağı 2020 asgari ücret tahmini

3.5 haftalık süreç
2020 yılı için asgari ücret tahmini hakkında bilgi edinmek isteyen binlerce vatandaş, konuyla ilgili son gelişmeleri araştırmaya başladı. Sendikaların bugün itibariyle görüşmelere başlayacağı 2020 asgari ücret zammı için belirlenen miktarın üzerinde durulacak. Karşılıklı görüşmelerin ardından ise sonuca bağlanarak yeni yıl itibariyle ilk asgari ücret zammı şubat ayında maaşlara yansıtılacak. Peki, asgari ücret zammı için tahmin edilen miktar ne kadar olacak? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler Asgari ücret görüşmeleri 2 Aralık Pazartesi günü saat 14.00'da başlayacak ve aralık ayının sonuna kadar devam edecek. Dolayısıyla görüşmelerin 27 aralık Cuma günü sona ermesi bekleniyor. Görüşmelere Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) dahil olacak.

Asgari ücret tahmini
Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarının çalışanlar lehine güncellenmesi talebiyle başlayan birlikteliği, asgari ücret konusunda da sürüyor. Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş, önceki yıllardan farklı olarak asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK ile görüş alışverişinde bulundu. "Ayrıştığımız zaman bedelini beraber ödüyoruz. Yan yana gelmek mecburiyetindeyiz." değerlendirmesinde bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğuna dikkati çekerek, yeni asgari ücrette bu rakamın göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?
Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2019 asgari ücret 2 bin 20 lira
Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.