2023 yılı asgari ücret açıklanıyor! SON DAKİKA asgari ücret ne kadar olacak?

2023 yılı asgari ücret açıklanıyor! SON DAKİKA asgari ücret ne kadar olacak?
Milyonlarca kişinin sabırsızlıklaaçıklanmasını beklediği asgari ücretle ilgili olarak artık saatler sayılıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'unun yaptığı görüşmelerin ardından artık nihai karara varılması ve yeni yıl hakkında açıklama yapılması yönünde beklenti var. Peki, 2023 yılında asgari ücret ne kadar olacak? Detaylar haberimizde.

Yıl içerisindeki enflasyonun gidişatı, alım gücü ve farklı parametrelerle belirlenen asgari ücret konusundaki zamlar hakkında bir süredir toplantılar gerçekleştiriliyor. Genelde aralık ayının son diliminde açıklanan bir sonraki senenin ücretlerinin bugün açıklanması bekleniyor. Gözler özellikle bugüne kadar umut verici mesajlar veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da. Peki, 2023 asgari ücret bugün açıklanacak mı? 2023 asgari ücret tahminleri haberimizde yer alıyor. 


 

Kapıyı 7 bin 785 liradan açtılar

Türk İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada, pazarlığa başlanacak rakamın Türk-İş'in açlık sınırı olan 7 bin 785 lira olacağını söyledi. Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'na gittiklerinde masaya 5 bin 500 lira ile değil açlık sınırı olan 7 bin 785 lira oturacaklarını söyledi. Türkiye'de çalışanların yaklaşık 8 milyonunun asgari ücretle geçindiğini belirten Atalay, "Bununla övünmek mümkün değil. Asgari ücret, geçim ücreti oldu, çalışanları bu sarmaldan çıkartmak lazım" diye konuştu.


 

DİSK 13 bin kira bekliyor

Türkiye'deki gidişatın maaşlara da yansıması gerektiğini dile getiren DİSK ise "Gerek yüksek enflasyon, gerek yoksulluk sınırı, gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücret en az net 13 bin 200 lira olmalıdır." açıklamasını yaptı.


 

ASGAR ÜCRET 2023'TE NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret için masadaki formüller ortaya çıktı, senaryolar konuşulmaya başlandı. Buna göre, asgari ücret için gündemdeki senaryolar şu şekilde:

Yüzde 45 zam gelirse;

İlk senaryo net asgari ücretin 8 bin liraya çıkması. Net olarak yüzde 45 artırılan asgari ücret brüt 9 bin 412 liraya çıkıyor ve işverene maliyeti de 11 bin 59 lira oluyor.

Yüzde 50 zam gelirse;

İkinci senaryo yüzde 50 artışla 8 bin 250 liraya yükseltilmesi. Brüt ücret 9 bin 706 liraya çıkıyor ve işverene maliyeti 11 bin 404 lira oluyor.

Yüzde 55 zam gelirse;

Üçüncü senaryo asgari ücretin yüzde 55'lik artış ile 8 bin 500 lira seviyesine ulaşması.  Bu durumda brüt ücret 10 bin liraya, işverene maliyeti ise 11 bin 750 liraya yükseliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.