Açma-kapama bedeline 'Dur' deyin!

Açma-kapama bedeline 'Dur' deyin!
Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet; mobil, sabit hat, internet, elektrik, su ve doğalgazdaki fahiş tutarda açma kapama ücretleri hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Enerji Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na seslenen Emanet, "Fatura bedellerinin yarısı kadar olan açma-kapama bedeline 'dur' deyin" dedi.

BÜYÜKÇEKMECE Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet toplumun her kesimini ilgilendiren açma kapama ücretleri ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Emanet, "Bir tuşla erişimi engellenen yine bir tuşla kullanıma açılan mobil, sabit hat, internet,elektrik,su ve doğalgazdaki fahiş tutarda açma kapama ücretleri tüketicilerin deyimi ile sömürü haline geldi.Bu şekilde kurumların hizmet bedeli dışında kalan içerik, servis yada tek tuşla yaptıkları işlemlerden Kârları katlanarak artan özellikle GSM operatörlerinden gelen şikayetler dur durak bilmiyor. 81 Milyonluk Türkiye’de 78 milyon mobil hat,60 milyon internet ve uydu abonesi, 45 milyona yakın elektrik ve su abonesi, 15 milyondan fazla doğalgaz abonesi var" dedi.

Kim ne kadar alıyor?
Emanet; 2018 yılının başın da 35 milyonu aşkın abone sayısı ile Turkcell 14 TL olan açma kapama ücretini 29,20 TL'ye, Vadofone 29,90 TL, Avea 24 TL, İnternet 24 TL, Elektrik açma kapama 26,80 TL, Su 24 TL, Doğalgaz ise 20 TL.

Faturanın yarısı kadar
Dernek Başkanı Sevgi Emanet;”fatura bedellerinin yarısına yakın tutan açma kapama bedellerine itirazların haklı ve yerinde olduğunu elektrik, doğalgaz,su gibi kamusal hizmetlerde hiç olmazsa bazı durumlarda hizmetin devamını sağlamak için personel istihdamı oluyor yine de bu ücretin makul olduğunu doğrulamaz ama telefon,internet,kablosuz tv vs.gibi hizmetlerde parmak ucuyla yapılan işlemlere alınan ücretlerin haksız kazanç ve de sebepsiz zenginleşmedir. Derneğimize başvuruda bulunan, bu konudan mağdur ve şikayetçi olan tüketiciler Ücretin adil ve makul olmadığını Enerji ve de özellikle Haberleşme Bakanımızın konuya el atıp bu ücretlere “dur” demesi gerektiğinin  altını çiziyorlar” dedi.

İspat etsinler
Emanet şöyle devam etti: "Tüketiciler sözleşmeyi hazırlayıp sunanlara kıyasla sahaya 1-0 mağlup çıkıyorlar. Gerçi sözleşme hazırlanırken tüketicilerle müzakere edilse ne olacak? Genel şartlar, sözleşmenin konusu,kapsamına edecek imkan ve ihtimalleri yok ki... Seçme yada tasarrufta bulunmasına imkanı olmadığı için önüne önceden hazırlanıp sunulan sözleşme şartlarını kabul edip imzalıyor yada sözleşmeden vazgeçmek zorunda kalıyorlar. Bu durumun dürüstlük kuralına aykırı olduğu kanaati var tüketicide. Eğer mobil sağlayıcılar yada sözleşmeyi düzenleyen taraflar,standart şartın münferiden müzakere edildiğini iddia ediyorlarsa ispat etsinler. Neticede ispatla yükümlüler."

Abone olmazsa üretici olmaz
"Elektronik haberleşmenin çağımızda son derece önemli olduğu, temel ihtiyaçlarımız elektrik, su, doğalgaz da zaten yüksek KDV uygulandığı ancak temel ihtiyaç statüsünde olmayan ürünlerde KDV düşüklüğü söz konusu iken en fazla vergilendirilen diğer bir sektör haberleşme sektörüdür" diyen Sevi Emanet, "Artık aboneler kendilerini koruyacak daha kapsamlı ve kalıcı yönetmelik ve yasaların çıkması yönünde talepteler. Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği olarak tüketicilerimizden gelen şikayetler üzerine aylık fatura tutarı kadar gelen açma kapama ücretlerinin kaldırılması yada bu ücretlerde ki  tüketici aleyhindeki dengesizliğin giderilip makul seviyelere çekilmesi için derneğimiz olarak elimizden geleni yapmaya ve tüketicilerimizin yanında durmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu. İnsani bir yaşam sürdürmenin maliyetini zaten vatandaşlar ödüyor. Tüketicilerimizden gelen şikayet, istek ve dilekler bu yönde diyen Emanet; "Bu sesimiz duyulup bu ücretlerle ilgili gereken yapılırsa ;hakkaniyete dayalı,adil ve makul ücretlerle toplumsal kalkınmanın ve tahsil edilemeyen alacakların tahsilinin de önünün açılacağı inancındayız” dedi.

BARBAROS ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.