Asgari ücret 2018

Asgari ücret 2018
“Eyvah, istikrar elden mi gidiyor?” sorusuyla başlayalım. Böyle başladım diye ülkede her şey mükemmel, çok güzel, muazzam bir istikrar var, memleket güllük gülistanlık, insanlarımız çok mutlu ve huzurlu demedim elbet... Demem de. Zira; 2018 yılında asgari ücret (bugün), bu ülkede minimum 3 bin TL olmalıydı; dolayısıyla huzur da mutluluk ta başka bahara kalmıştır..

“Eyvah, istikrar elden mi gidiyor?” sorusuyla başlayalım. Böyle başladım diye ülkede her şey mükemmel, çok güzel, muazzam bir istikrar var, memleket güllük gülistanlık, insanlarımız çok mutlu ve huzurlu demedim elbet... Demem de. Zira; 2018 yılında asgari ücret (bugün), bu ülkede minimum 3 bin TL olmalıydı; dolayısıyla huzur da mutluluk ta başka bahara kalmıştır..
**
Karşımızda doğru dürüst “muhalefet yok” diyeceksiniz, 316 milletvekili ile TBMM'nin kahir ekseriyetini elinizde tutacaksınız, bugün seçim olsa açık ara birinci parti, muhtemelen yeniden tek başınıza hükümeti oluşturacak çoğunluğa sahip olacaksınız, buna mukabil; yıllık asgari ücreti 1603 TL olarak açıklayacaksınız. Bu ‘biz yiyelim sen seyret ‘mantığıdır. Olmaz böyle şey, kabul edemiyorum.
**
Standartlara göre çekirdek aile dünyanın her yerinde, ana, baba ve iki çocuk olmak üzere 4 kişiden oluştuğuna göre; söz konusu asgari ücretle bir ailenin bir ay boyunca ‘namert’e muhtaç’ olmaksızın geçimini sağlaması gerekiyor. Hesaplamalarım sonunda, bu aileye sadece ama sadece ‘mutfak ihtiyaçları’ için alışveriş yaptım ve öyle canımın çektiği her şeyi de satın almaksızın, mütevazi olmak şartıyla, mutfak harcamaları için 1950 TL'den aşağıya bir kuruş düşemedim.  Şimdi... Nasıl olacak bu? Hesap yapınca içler acısı bir tabloyla karşılaşıyoruz. Neresinden bakarsanız bir rezalet ortaya çıkıyor... İç barış ve iç huzuru tehdit eden unsurların elini güçlendirdiğinizi görmeksizin sağa sola laf yetiştireceksiniz, “insanlar, bu kadar çalışmamıza rağmen neden hala şikayet ediyor?” diyeceksiniz!
**
Evet, ülkeye birçok şeyler kazandırmış olabilirsiniz. Kazandırdıklarınızı övünç kaynağı haline getirmeyecek, şov yapma ayıbı içerisine düşmeyeceksiniz. Çünkü; sizi bulunduğunuz bu görevlere hiç kimse zorunlu olarak getirmedi. Kendi hür iradadenizle milletin hizmetine yine kendiniz aday olup seçildiniz. Ayrıca, edinilen kazanımlar, halkın hiçbir katkısı olmaksızın salt hükümetin çabalarıyla olmuyor beyler. Halkın verdiği vergilerle devletin toplam gelirlerine olan katılım yüzdesine bakacaksınız. Ketum davranışlarla belirleyip, sadece işveren temsilcisini yanınızda tutabilerek ve gerile gerile (!) yaptırdığınız açıklamayla 1603 TL'deki halkın katkısını görmezden gelecek, bir büyük marifet gibi kendi hanenize artı olarak yazma çabası içnde olacaksınız. Her geçen gün “bilmem ne kadar zenginleştiğimiz anlamına gelen” açıklamalar yapacaksınız. Bu söz ve açıklamalarınızın ne kadar anlamlı olduğu, varsayılan zenginleşmenin, halkın cebine ne kadar yansıdığıyla anlam kazanır. Asgari ücreti 200 TL artırırken; ona karşılık gelecek şekilde yeni yılda hiçbir emtiaya zam yapmazsanız belki bunun halka olumlu yansımasının sonucu; sizin hesaplarınızın da olumlu sonuçlanmasına yol açar. Aksi olunca “halk asgari ücretten neden memnun değil?” denmesinin hiçbir anlamı yok.
**
“Açlık sınırı” diye anılan durumda yaşayan milyonlarca insanımız var. Köprüler, kavşaklar, viyadükler, duble yollar ve tüm diğer büyük projeler ülke adına onlara pek de heyecan vermiyor! Bu milyonlar projelerinizin ceplerine olan direkt yansımasına bakarlar. Hayat standardı, olduğundan daha kötüye giden halk, bu hizmetleri zannedildiğinden çok daha az önemsiyor. Halkın içinde yaşayan biziz. Bu hizmetlerin seçime hazırlık yılı olan 2018’de Ak Parti’ ye oy getirmesi bir tarafa oy kaybettireceğini düşünüyorum.
**
İktidar, sosyal ve ekonomik politikalarda yalnız bu yıl değil;  öteden beri bir türlü sınıfı geçebilecek not almadı/alamadı. İddia edildiği gibi, gerçekten rahmetli Erbakan Hoca’nın öğrencileri olmayı özümsemiş olsalardı; Erbakan’ın en kötü şartlarda dahi icraatının dar gelirli kesimlere otalama yüzde 50  (koalisyon ortağına rağmen) zam yaptığını, taraflı tarafsız herkese “cebimiz ilk defa para gördü” dedirttiğini  hatırlarlardı.
**
Gelinen noktada ‘türedi zenginler'in sayıları çoğaldı, zaten zengin olanlar servetlerine servet katmaya devam etti. Bu yazıda birçok rakamlar vererek sorunun ne denli önemli olduğunu başka izah tarzıyla da verebilirdik. Köşe yazısını matematik dersine dönüştürmemeye özen göstermiş olduk. 
Selam ve sevgi ile 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.