Asgari ücret ne kadar olacak 2019 fiyatları belli mi

Asgari ücret ne kadar olacak 2019 fiyatları belli mi
Milyonları ilgilendiren yeni senedeki maaş zammı ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Peki Asgari ücret ne kadar olacak 2019 yılında? İşte detaylar...

Özel sektörde çalışan işçileri ve aileleri yakından etkileyecek olan asgari maaş hakkında yeni sene tarifesi için bekleyiş sona eriyor gibi. Aralık ayının da bitmesine 10 gün kala Milyonlarca vatandaş 'Asgari ücret ne kadar olacak 2019' yazarak sonuç bulmaya çalışıyor. Hummalı bir çalışma sonunda geçen yıl bin 603 lira belirlenen asgari ücret yeni senede kaç lira olacak? İşte detaylar...

Öneri 2 bin liranın üzerinde
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücret görüşmelerinin başladığı 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada asgari ücret artışı için enflasyonun kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, 2.000 TL'nin üzerinde yüzde 25 enflasyon ve refah payı talep edeceklerini belirtmişti.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Hükümeti ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk temsil ediyor.”2019'da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak” diyen Selçuk “Bu çerçevede 2019'da istihdamı koruyacak ve daha da artıracak en önemli eylemlerden biri asgari ücretin hem çalışanlar hem de işverenler için ekonomik konjonktürle uyumla bir şekilde ve verimliliğe de katkı verecek bir şekilde tespit edilmesi olacak” demişti.Komisyon'da işçi tarafını temsil eden Türk-İş'in Başkanı Ergün Atalay ise yüzde 25'lik enflasyon artışı ve refah payıyla 2,000 TL'nin üzerinde bir ücret talep ediyor.Atalay “Enflasyon altında hiçbir zammı ne görüşürüz ne konuşuruz” sözleriyle asgari ücret artışı için kırmızı çizgilerinin enflasyon olduğunu, altında bir artışı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtiyor.

İşveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) başkanı Kudret Önen ise “Türk sanayicileri olarak; küresel yarışta rekabet gücümüzü korumayı, verimliliğimizi artırmayı, ekonomimizi güçlendirmeyi ve uzun vadede ülke refahını artırmayı hedefliyoruz. 2019 yılı için belirlenecek asgari ücretin , bu anlamda kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz” demişti.

2003 yılından bu yana asgari ücret

Asgari ücret belirleme kriterleri
Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.