Asgari ücretlilerin zam beklentisi

Asgari ücretlilerin zam beklentisi
Cumhuriyet tarihinde asgari ücret çıktıktan günümüze değin tüm iktidarlar ama istisnasız tüm iktidarlar seçimlerin arefesinde hep söz verdiler.

Cumhuriyet tarihinde asgari ücret çıktıktan günümüze değin tüm iktidarlar ama istisnasız tüm iktidarlar seçimlerin arefesinde hep söz verdiler. “İnsan gibi yaşam ve enflansiyona onları ezdirmeden zamlar yapacağız” dediler ve istisnasız hepsi de gereken zamı vermediler. Sözlerinde durmadılar milyonlarca asgari ücretle çalışanları yazık ki hayal kırıklığına uğrattılar. Gel zaman git zaman 2002'lerde tek başına iktidar olan AKP'den ümitlenen bu asgari ücretle yaşamlarını sürdürme çabasında olanlar malesef umduklarını bulamadılar.
Yine çok yakın bir zamanda asgari ücret belirlenecek 2018 için ve halen Başbakan rakam vermiyor isim koymuyor siyaset yapıyor. Felsefe yapıyor “biz onları enflasyona ezdirmedik” diyor. AK Parti'nin 15 yıldır tek başına iktidar olduğunu da bilmem ki söylemeye gerek var mı? Oysa filmi geri sardırarak seçim arefesinde söylediklerini, vaad ettiklerini bir hatırlasanız o söylemleriyle yapmış oldukları artışı hayat pahalılığıyla verdikleri rakamları yani yapmış oldukları zam oranını karşılaştırsanız farkı fark edecek ve ne derece sözlerinde durup durmadıklarını anlayacaksınız. Evet anlayacaksınız ama kimselere bir şey anlatamayacaksınız.     Çünkü olup bittiye getiriyorlar ve son sözü yine kendileri veriyor üstelik de tek başlarına iktidardırlar.
Merak ettiğim şu eğer seçimlerde asgari ücretliler de bu komplikasyonları göz önünde bulundurarak oylarını kullanırlarsa AK Parti tek başına tekrar iktidar olabilecek mi? Yahut AK Parti bu faktörü hiç mi göz önüne almıyor? Biliyorsunuz an itibariyle asgari ücretin 1.404 TL olduğunu bilmem ki hatırlatmaya gerek var mı? Bir zamanlar Gazetem İstanbul'da yine bu konuyu yazmıştım. Demiştim ki “iktidarlar enflasyonu belirlemede bağımsız bir kurula yaptırsın. Kendileri yapmasın o zaman gerçek enflasyonu belirlemede şaibe olmaz diye. Zira bu enflasyonu belirlemede ve enflasyon sepetinde baz aldıkları kriterleri açık açık açıklasınlar hatta     sepete eti enerjiyi altını da koysunlar pastırma sucuk ve benzer tüketim ürünleri de koysunlar.” Ancak yaparlar mı, mümkün değil yapmazlar.
Ne yememiz gerektiğini yahut yemememiz gerektiğini de onlar belirlediklerine göre neden koysunlar ki?
İşin garip tarafı işte yine seçim sandığı var pek uzak da sayılmaz sayılı gün geçer geçiyor da hem yerel seçimler var hem de genel seçimler var da var buna rağmen de asgari ücretlilerin beklentilerini yerine getirmezlerse kendileri bilir kendi seçenekleri. Üstelik bu ülkede yalnız asgari ücretliler yok.  Emekliler var, memurlar var, işçiler var... Var da var. Bunun yanısıra asgari ücretle çalışmayıp lüks arabalarının arkasına ‘Babam sağ olsun' ibareleri yazan Ali ağa oğulları, paşa oğulları da var. Onların asgari ücretlere ihtiyaçları yok. Sorsanız asgari ücretin ne kadar olduğunu bilmezler zaten bilmelerine de gerek yok sanırım bu adamlar/madamlar Türk lirası bile kullanmıyorlar.
Şunu da yazmadan geçemeyeceğim. Belki sıradan olacak bir halk deyişidir. Bu dünyanın bir de altı var. İlgililere hatırlatmakta da yarar var tabi ki hatırlamak isterlerse. Muhafazakar dindar olanlar ürperirler etkilenirler zira ahireti hatırlatan bir deyiştir bu deyiş ama dindar olanlar etkilenirler.
Bilimsel veriler ve parametrelerde şunu açık açık yazıyor. Sınıflar arası makaslar açılar açıldıkça toplumda sosyal infialler oluşur suç oranları artar. Ülkemizde de olup olmadığını merak edenler düzenli olarak haberleri izlemeleri yeterlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.