Ayçiçek yağına yüzde 60 zam

Ayçiçek yağına yüzde 60 zam
Gümrük vergisinde indirim yapılmasına rağmen ayçiçek yağındaki fiyat artışı bir türlü engellenemedi. Son 4 ayda ayçiçek yağının fiyatı yüzde 60 zamlandı.

Son 4 ayda ayçiçeğinde yüzde 52, ham yağda ise yüzde 32 artış yaşandı. Yaşanılan fiyat artışları raflarda yer alan ayçiçeği yağının da fiyatını yüzde 60 artırdı.

GÜMRÜK VERGİSİ İNDİRİMİ İŞE YARAMADI

Dünya’nın haberine göre yurt içindeki fiyatları dengelemek adına 5 ve 25 Kasım’da getirilen iki ayrı kararla yağlık ayçiçeği tohumunda gümrük vergisi sıfırlandı, ham ayçiçeği yağındaki gümrük vergisi ise 1 Temmuz 2021’e kadar yüzde 36’dan yüzde 3’e indirildi. Gümrük vergilerine rağmen artan hammadde fiyatları raflarda yer alan ayçiçeği yağının da yüzde 60 oranda artmasına neden oldu.

Hasat sezonunun daha yeni sona erdiğini belirten sektör temsilcileri, yeni hasat için 8 aylık bir süre olduğunu ve fiyatların yüzde 20 daha artma ihtimalinin olduğunu dile getiriyorlar. Ayrıca uygulanan gümrük vergilerinin zamanında getirilmediği için fiyatların düşürülmesinde etkili olmadığını ileten sektör temsilcileri, iç piyasayı yakından takip eden yurtdışındaki satıcıların gümrük vergilerinin indirilmesiyle hammaddeye zam yaptıklarına dikkat çekiyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.