Baba ölünce dul kızı ne kadar maaş alır?

Baba ölünce dul kızı ne kadar maaş alır?
Sigortalının ölümü durumunda, geri kalan yakınlara şartlar uyum sağladığı sürece ölüm aylığı ödemesi yapılır. Peki baba ölünce dul kızı ne kadar maaş alır?

SGK, ölen bir sigortalının yakınlarına ölüm aylığı ödemesi yapar. Baba hayatını kaybederse bekar kızı veya dul kızı ölüm aylığı alır. Ancak bu maaşı alabilmek için bazı şartların sağlanması gerekir. Ödenecek dul maaşı, ölen babanın sigorta giriş tarihi ve prim ödemesine göre değişir. Peki baba ölünce dul kızı ne kadar maaş alır? Tüm detaylara haberimizde yer verdik.

ÖLEN BABANIN DUL KIZI NE KADAR MAAŞ ALIR?

Ölen babanın maaşını eşi, 18 yaş altı çocuklar, 18 yaşı tamamlamış ve lisede okuyan ve 20 yaşını tamamlamamış çocuklar, 18 yaşını tamamlamış, üniversitede okuyan ve 25 yaşını tamamlamamış çocuklar, SGK heyet kararı ile malul olduğuna karar verilen malul çocuklar, anne ve baba alabilir. 

Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse, maaşın yüzde 50'sini alır. Ancak ölen babanın kızı dul maşı alan tek kişi değilse yüzde 25'i kadarını alır.

DUL MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELER?

Ölen babadan dul maaşı almak isteyen kızın;

  • SGK aracılığıyla kendi adına aldığı bir maaşının olmaması,
  • Herhangi bir sigorta kapsamında olmaması,
  • Bir BAĞKUR kaydının bulunmaması,
  • Varsa eşinin vefat etmemesi ve ölen eşi üstünden dul maaşı almıyor olması gereklidir.

DUL MAAŞI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

Dul maaşı başvurusu SGK veya internet üzerinden yapılır. Kuruma başvuru yapacak kişilerin, gerekli belgelerle birlikte SGK'ya başvuru yapmaları gereklidir. İnternet üzerinden yapılacak başvurular için e-Devlet Kapısı kullanılabilir. 

EMEKLİ MAAŞI ALABİLMEK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

18 yaşından küçük çocuklar herhangi bir şart gözetilmeksizin yetim aylığı alabilir. Kız çocukları ise yaş farketmeden, evlenmediği sürece babalarının maaşını alabilir. Eğer kız çocuğu evlenirse bu hak ortadan kalkar. Kız çocuklarının boşanması durumunda ise başvuru yaparak yeniden yetim aylığı alınabilir. Erkek çocuklar için üst sınır yaşı, ortaöğrenime devam edilirken 20, yükseköğrenime devam edilirken ise 25’tir.

Ölen babanın maaşlarını bazı durumlarda, sigortaalı çalışan kız çocukları da alabilir. 25 yaşını geçmemiş ve üniversitede eğitim alan kişiler sigortalı çalışsalar da emekli maaşları kesilmez. Kız çocukları ise evlenmediği sürece emekli maaşı almaya devam eder.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.