Bütçe açığı hızla büyüyor

2024 yılı 2023 yılına göre daha zor bir yıl olacak. Bütçedeki her gün büyüyen kapanmaz delik derinleştikçe, devlet halkın cebine elini atacak. Adını ilk defa duyacağımız vergiler gelecek. Bunun en belirgin örneğini 2023 yılının ikinci yarısında motorlu taşıt vergilerinde yaşadık.

Yürürlüğe giren ek motorlu taşıtlar vergisiyle beraber 2023 yılında ödenen motorlu taşıtlar vergisi, diğer yıllara göre iki kat fazla ödendi. Bunun sonucunda, araç sahipleri üzerindeki vergi yükü arttıkça arttı. Ek vergiyle beraber 2023 yılı içerisinde toplamda iki defa daha motorlu taşıtlar vergisi ödemiş olduk.

Son dönemlerde sizlerin de mutlaka dikkatini çekmiştir. Her köşede polis araçlarını görmekteyiz. Ellerindeki ceza koçanlarını gün içinde bitirme talimatları almışlar. Sorsanız: “halkın güvenliği ve asayişini sağlamak için buradayız” diyecekler. Ve bütçe açığını kapatmak adına gelene gidene olur olmaz bahanelerle cezayı kesiyorlar. Aldıkları emirle bütçe açığını kapatmak için uğraşıyorlar. Dünyanın hiçbir ülkesinde bütçe açığı cezaya dayandırılamaz. Ama bütçe o derece zorda ki buna mecbur bırakılıyorlar.

Gelişmiş ülkelerin gelir kaynakları, toplu üretim, inovasyon, teknoloji, katma değer, tarım, gıda, hayvancılık ve sanayi üzerine iken, biz de trafik cezası, bedelli askerlik, imar barışı, noter tasdiki, ek vergiler ve paralı poşetten ibaret. Devlet, sosyal devlet anlayışı içerisinde bakmakla yükümlü olduğu halkının, yaşam kalitesini en üst düzeye çıkarmak yerine halkının cebine elini atmayı ekonomik kurtuluş olarak görüyor.

2024 yılı bütçe kanunu bize iyi haberler vermiyor mesaj net ve daha çok vergi. Ancak bu vergiler gelir ve kazanç üzerinden değil daha çok harcamalar üzerinden alınacak. Evin, araban, arazin, bankadaki hesapların ve faturaların üzerinden devlet tabiri yerindeyse seni sömürecek.

Hatırlayalım, 2023 yılı bütçesinde 27 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7457 sayılı Kanunla değişiklik yapılarak ödenek eklenmiş, gelir tahminleri artırılmış ve bütçe giderleri 5 trilyon 589 milyar, gelirler toplamı ise 4 trilyon 930 milyar, bütçe açığı ise 659 milyar olarak revize edilmişti.

Yaklaşık bir ay sonra yani 6 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Orta Vadeli Programda (2024-2026) ise 2023 bütçe rakamları aradan çok az bir zaman geçmesine rağmen tekrar revize edilmiş ve bu defa da gelir rakamları sabit tutulurken bütçe giderleri tahmini 6 trilyon 563 milyara bütçe açığı ise 1 trilyon 633 milyara çıkarılmıştı. Bu olumsuz öngörü performansı bütçeye ilişkin karamsar beklentileri daha da artırıyor.

İktidarın her orantısız vergisinde halkın emekçinin cebine inmesi ve bu sömürgeye alışmış sesini çıkaramayan tepki veremeyen bir milletin olması “bize müstahak” sözüne eş değer. Aşağıda fıkra örneğiyle mizahi yaklaşım tam da bize göre.

Vezirler huzura çıkmışlar: padişahım, hazinede para kalmadı. Yeni vergilere ihtiyacımız var
Padişah, kavuğunun altından kafasını kaşımış,
- eeee! Ne vergisi koyalım?
- köprülere adam koyalım, geçenden bir akçe alsınlar! Padişah, tamam, demiş. Aradan bir süre geçtikten sonra sormuş vezirlerine:
- tepki var mı?
- hiçbir tepki yok!
- iyi o zaman köprünün diğer tarafına adam koyun, çıkandan da bir akçe alsın! aradan bir süre geçmiş, padişah:
- var mı şikâyet?
- yok! Halkının tepkisizliğine kızan padişah, gürlemiş:
- köprülerin ortasına da adam koyun, gelip geçeni becersin! Aradan birkaç gün geçmiş, halktan bir tepkinin olmamasına içerleyen padişah, çağırmış vezirlerini,
-halkı dinleyelim hele bir, demiş gitmişler köye, padişah sormuş:
- var mı şikâyet? Ses yok. Padişah tekrar:
-var mı şikâyet? Şikâyeti olan söylesin! Diye gürleyince arkalardan cılız bir ses duyulmuş:
-padişahım, o köprünün ortasındaki adam var ya!..
- eeee!, demiş padişah bir umutla.
- aksamları çok kalabalık oluyor, sıra uzuyor, eve geç kalıyoruz, bir adam daha koysanız.

Ömer Hayyam boşuna dememiş: “Celladına aşık olmuşsa bir millet ister ezan ister çan dinlet. İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet, Müstahaktır ona her türlü zillet.”
Sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi