Cebiniz hafifliyor! Paraların ağırlığı değişiyor! 

Cebiniz hafifliyor! Paraların ağırlığı değişiyor! 
Darphane, aldığı bir kararla madeni paralarda değişiklik yaptı. Paralar artık daha hafif ve ince olacak! Hangi paralar değişti? İşte cevabı..

Cansev Temuçin - Madeni paraların maliyetlerinin, değerini aşması karşısında bir çözüm yolu arayan Darphane, paralarda değişikliğe gitti. 

Hem hafif hem ince

NTV’nin haberine göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü madeni paraların artan maliyetine yeni bir çözüm yolu buldu. Kurum, 14 yıl sonra ilk kez böyle bir değişikliğe başvurdu. İlk olarak madeni bir liralar ve 50 kuruşların ağırlığı azaltıldı. Görüntüsü değişmeyen paralar artık daha ince. Buna göre, kalınlığı yarım milin düşen paralardan; 1 liranın ağırlığı 8,2 gramdan 6,6 grama, 50 kuruşun ağırlıysa 6,8 gramdan 5,5 grama geriledi.

Ne kadar tasarruf sağlandı?

Madeni paraların üretiminde kullanılan nikel, çinko ve bakır gibi madenlerin oranlarının değişmesi maliyetin de büyük oranda düşmesine fayda sağladı. Paraların ağırlığının azaltılmasıyla yüzde 30 oranında bir tasarruf sağlandı. 

Piyasaya sürüldü

Yapılan çalışma ilk olarak sadece 1 lira ve 50 kuruşlar için uygulansa da ileride 1,5,10 ve 25 kuruşları da kapsayan maliyet azaltma çalışmaları devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.