Deri sektörü sıkıntıya girebilir

Deri sektörü sıkıntıya girebilir
Yıllık 10 milyarlarca liralık üretim hacmi ve 2 milyar dolarlık ihracata sahip deri ve deri mamulleri sektöründe nitelikli eleman açığı yaşanırken, sektör temsilcileri, bazı işletmelerin kapanma sorunuyla karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor

Türkiye'de son yıllarda birçok sektörde yaşanan nitelikli eleman ihtiyacı, deri ve deri mamulleri sektöründe de kendisini iyice hissettirmeye başladı. Ülke genelinde özellikle deri konfeksiyon sektöründe ciddi bir problem yaşandığını ifade eden sektör temsilcileri, bu konuda bir an önce harekete geçilmesi çağrısında bulundu. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deri ve deri mamulleri sektörünün geçen yılı 1,73 milyar dolarlık ihracatla kapattığını, 2022 beklentilerinin de 2 milyar doları aşmak olduğunu bildirdi.


İstihdam problemi yaşanıyor

Karaca, sektör olarak dünyanın önemli tedarikçilerinden olduklarını ve yetişmiş insan gücü sayesinde ürettikleri kaliteli ürünlerin tercih edildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Bugüne kadar sektördeki tecrübemizi tasarımla da harmanlayarak Türk deri ve deri ürünleri algısını yüksek seviyeye çıkardık. Bu algıyı daha da ileriye taşımayı, üretimi ve ihracatı artırmayı hedefliyoruz. Ancak bu hedefin en önemli bileşeni olan yetişmiş eleman bulma konusunda son yıllarda çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Öyle ki insan kaynağı sektörümüzün en önemli problemlerinden biri haline gelmiş durumda. Kısa vadede çözüm üretilmediği takdirde gelecek dönemde de en önemli sorunumuz insan kaynağı olacak gibi görünüyor."


Ciddi sıkıntı yaşanabilir

İDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Karaca, nitelikli insan kaynağı sorununu çözebilmenin en etkili yolunun meslek liselerinden geçtiğini vurgulayarak, "Meslek liseleri ile etkili bir iş birliği yapılarak bu sorunun kısa sürede üstesinden gelinebileceğine inanıyoruz." dedi. Karaca, bu alanda çalışmalara başladıklarını bildirdi. Karaca, Türk deri ve deri mamulleri sektörünün dünyada güçlü bir kalite algısı bulunduğunu ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Küresel ticaretten aldığımız payı artırmak ve var olan algıyı daha da güçlendirmek için nitelikli insan kaynağına ihtiyacımız var. Son yıllarda, yetişmiş insan gücü bulamayan bazı firmalar üretim noktasında zaman zaman sıkıntı yaşayabiliyor, düşük kapasite ile çalışmak zorunda kalabiliyor. Yetişmiş eleman bulunamaması durumunda tam kapasite ile çalışma ve ihracata katkı sağlama noktasında sıkıntı yaşayabiliriz. Hem sektörümüz hem de ülke ekonomisi için olumsuz yansıması olacağını söyleyebiliriz. Sektörümüzün katma değerli ihracatını arttırmak ve sürdürülebilir kılmak için insan kaynağı sorununu en kısa zamanda çözmemiz gerekiyor."

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.