Ekonomimizin parametre verileri

Ekonomimizin parametre verileri
Yakın bir geçmişte iktidar 2017 yılının son çeyreğinde büyüme rakamanı 11.1 olarak beyan etti. Son yılların rekor bir artışı olarak lanse etti. Hatta Çin’i bile geçtiğimiz söylendi.

Elbetteki kalkınması devam eden ülkemiz için son derece sevindirici bir haber olarak TV kanallarında haber olarak geçti. Bu yüzden ekonomisi kalkınan ve kalkınma büyüme hızı gelişen ülkemizde haklı yere bir çok ücretliler çalışanlar orta sınıf diyebileceğimiz vatandaşlarımız hem sevindiler hem de ümitlendiler. Ne demek kalkınma ve gelişme rakamı 11.1 haliyle sevinmeleri çok doğal değil mi? 
Bu arada ana muhalefet boş durur mu sessiz kalabilirmiy di? Bu büyük başarıya mutlaka ana muhalefet görevini yapacak ve yalanlıyacaktı. Nitekim yaptı da çıkıp TV kanallarında ve sosyal medyayı da kullanarak iktidarın gerçeği söylemediklerini aslında ekonomimizin anlattıkları kadar iyi olamadığını defalarca söylediler. Bu arada asgari ücretliler, memurlar, emekliler de bir nebze sevindiler ümit bu ya ne de olsa artık gelşmesi kalkınması yükselen bir ekonomiden kendilerine düşen bir pay olacaktı olmalıydı. Çalışan kitleler bu ruh psikolojisindeydiler.
Bu arada 1.404 TL olan asgari geçim ücreti iktidarla asgari ücretlilerin bağlı oldukları sendikalar ilgili görevliler sıkı bir pazarlık halindeydiler. Yine muhalefet boş durmayıp; asgari ücretin net en az 2.000 TL olması gerektiğini ve asgari ücetten de vergi alınmamasını yazıp çizdi beyan etti durdu.
Gel zaman git zaman iktidar tarafından heycanla beklenen rakam flaş flaş flaş haber olarak açıklandı. Asgari ücret 1.603 TL olarak. Bu arada asgari ücretliler büyük bir hayual kırıklığına uğradılar. Zamlanan temel gıdalar kiralar yakıt enerji benzin mazot elektrik ve doğal gaz zamlarına karşılık 1.603 TL ne işe yarayacaktı?
Bir kez daha ana muhalefet doğruyu mu söyledi? Kalkınma rakamları konusunda yoksa gerçekten kalkınma rakamları doğru olup da istenilen ve hak edilen maaş artışları mı yetersiz kaldı gereken verilmedi soru işareti olarak kafalarda bulanık olarak kaldı durdu.
Ama ekonominin bir de pratiği var örneğin vatandaşın pazar olayı pazarlardaki artan gıda mallarının fiyatları ile kendi ihtiyaçlarının ne kadarını karşıyabildiği yahut cebindeki nakit miktarı en realist en gerçek ekonominin parametre verileri değil mi veya adliye de haciz dosyalarının rakamları ödenemeyen milyonlarca kredi karı borçluları yeterince bilgi vermiş  olmuyor mu? Ben siyasilerin, ekonomistlerin ve bu konuda açıklamalar yapan akademisyenlerle ilgililerin neler söylediklerine bakmam. Vatandaşın feryatlarına açıklamalarına yaşam tarzına ve yakınmalarına bakarım.
Milyonlarca ücretli lüx içinde yaşayıp takiye yapıp yalan söyleyeceklerine de inanmıyorum. Zaten durum ortada isteyen net olarak objektif olarak olayları ve hayatı gözlemlediğinde hayatın makro bazda yükesldiğini ve ücretlilerin maaşlarına yapılan artışlarında mikro seviyelerde olduğunu zaten görür doğru ve analizci kıyaslamalı olarak baktığında her şey net ve ortada.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.