İmar barışı iptal edilsin

İmar barışı iptal edilsin
TMMOB Şehir Plancıları Odası, imar barışı olarak isimlendirilen kanunun anayasaya aykırı hükümler içerdiği gerekçesiyle iptali için Danıştay'a başvuruda bulundu.

Şehir Plancıları Odası'nda yapılan açıklamada “Anayasaya ve ilgili İmar mevzuatına aykırı, kamu yararı ilkesini hiçe sayan, kamusal alanları, doğal değerleri, kıyıları, orman alanlarını, tarım arazilerini ve halk sağlığını tehlikeye atan bu yasal düzenlemenin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine saygılarımızla arz ederiz” denildi. 

Kaçakların affı öngörülüyor
“Anayasaya aykırılığına ilişkin iddiamızın Anayasa Mahkemesi'ne iletilmesi suretiyle, iptaline karar verilmesi talebiyle Danıştay Başkanlığı'na başvuruda bulunulmuştur” denilen açıklamada, “Söz konusu yasal düzenleme ile İstanbul Tarihi Yarımada'nın bir bölümü, Boğaziçi Kanunu ile tanımlanan Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi'nin bir bölümü ve Çanakkale Gelibolu Tarihi Alanı dışında kalan ülkedeki tüm tarih, kültür ve tabiat varlıklarında, orman alanlarında, kıyı alanlarında, nitelikli tarım arazilerinde yapılan tüm kaçak yapıların affını öngörülmektedir.

Bilindiği üzere Anayasanın Bağlayıcılığı ve Üstünlüğü başlıklı 11. maddesinde "Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar Anayasa'ya aykırı olamaz" denilmektedir. Burdan hareketle, söz konusu tebliğ ve dayanağı olan yasal düzenleme incelendiğinde anayasaya aykırılıklar vardır” denildi. 

Anayasa ihlal ediliyor
Açıklamada, “Odamız tarafından, kaçak yapılara ilişkin yürürlükte olan yasalarda tanımlanan yaptırımları uygulamak bir yana; kamu yararı gözetilmeden ülkedeki tüm korunması gereken alanlara, halk sağlığını tehlikeye atma pahasına affeden tebliğ ve dayanağı olan yasal düzenlemenin Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesi ve alıntılanan diğer Anayasa hükümlerini ihlal etmesi nedeniyle, ilgili tebliğin herhangi bir maddesinin değil tamamının iptali talep edilmesi talebiyle, Danıştay Başkanlığı tarafından konunun değerlendirilerek Anayasa Mahkemesi'ne iletilmesi için dava açılmıştır. Anayasaya ve ilgili imar mevzuatına aykırı, kamu yararı ilkesini hiçe sayan eden, kamusal alanları, doğal değerleri, kıyıları, orman alanlarını, tarım arazilerini ve halk sağlığını tehlikeye atan bu yasal düzenlemenin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine saygılarımızla arz ederiz” ifadesi kullanıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.