Kemal Kılıçdaroğlu'nun zam yapılmamasını istediği ürünler 1 yılda ne kadar zamlandı?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun zam yapılmamasını istediği ürünler 1 yılda ne kadar zamlandı?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, market sahiplerine bir mektup göndererek temel gıda ürünlerine zam yapılmamasını istedi. Kılıçdaroğlu'nun zam yapılmamasını istediği ürünler içerisinde zam şampiyonları un ve yağ gibi ürünler bulunuyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, market sahiplerine yazdığı mektupta kış boyunca bazı temel gıda ürünlerine zam yapılmamasını istedi. "İktidara geldiğimizde zararınızı karşılayacağız" diyen Kılıçdaroğlu'nun market sahiplerine verdiği listede un, yağ, süt, bulgur, makarna, yumurta ve peynir gibi temel gıda maddeleri bulunuyor. Bu ürünlerin tamamında yaşanan yüksek fiyat artışları vatandaşın belini bükerken, zirveyi ise un fiyatları çekiyor.


UN VE YAĞ FİYATLARI DURDURULAMIYOR

Son 5 ayda yüzde 100'den fazla zamlanan unun çuval fiyatı 150 liradan 300 liraya kadar çıktı. Un fiyatlarındaki artış ekmek kaçınılmaz olarak ekmek fiyatlarına da yansıyor. Türkiye'de son iki yılın zam şampiyonlarından biri olan yağ fiyatlarında ise sene başından bu yana yüzde 48 zamlandı. Üreticiler yılbaşından sonra yağ fiyatlarına yüzde 25 oranında yeni bir zam daha gelmesini bekliyor.


ÇİĞ SÜTE GELECEK HAFTA ZAM GELİYOR

Bir diğer temel besin maddesi olan sütte de durum farklı değil. Yıla litresi 2,80 liradan giriş yapan çiğ süt fiyatları, 8 Aralık itibariyle 4 lira 70 kuruşa yükselecek. Bu artışın etkisinin tüm süt ve süt ürünlerinde görülmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl 6 lira 75 kuruş olan bulgur fiyatı sene sonu yüzde 15'lik artışla 7 lira 95 kuruşu gördü. Bu yıl ise bulgur fiyatı, sürekli bir artış içerisinde. Günümüzde bir kilogram bulgur 9 lira 95 kuruştan satılıyor. Benzer şekilde zam oranı yüzde 40'lara dayanan makarnanın da paket fiyatı 5 lirayı geçmek üzere.

Yumurta fiyatları ise yılın ilk 11 ayında yüzde 70’in üzerinde arttı. Markette 30’lu bir koli yumurta 35 liraya kadar ulaştı. Yani bir yumurtanın fiyatı 1 lirayı aşmış durumda.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.