Kriz varken tatil olur mu?

Kriz varken tatil olur mu?
Altının gramının 207 lirayı bulması doların 5,30 TL'leri zorlaması döviz ve altın piyasasında iş yapanları zorda bıraktı. Piyasada işlemlere yön verenler ekonomik gidişatta belirsizlikten yakınırken yukarı yönlü kur hareketinin işleri vurduğunu söylüyor. Vatandaşlar ortada kriz varken meclisin neden tatil yaptığının da sorulmasını istiyor.

Dövizde ve altında yaşanan yükselişin ardından konunun uzmanları bundan sonra ne olacağının endişesini yaşamaya başladı. Gazete Damga olarak döviz kuru ve altın piyasasının attığı Tahtakale'de ekonominin gidişatını ekonomi piyasasının içindekilere sorduk. Tahtakale'de ellerindeki sabit telefonlarla ve akıllı telefonların ekranlarına yansıyan fiyat bilgileri ile işlem yapan dövizcilerin bulunduğu piyasa vatandaş tarafından 'Ayaklı Borsa' olarak adlandırılıyor. Ayaklı Borsa'da işlem yapanların ağzını bıçak açmıyor desek yeridir. Görüşmek istediğimiz çoğu kişi doların sürekli artan fiyatının işleri düşürdüğünü gidişatın ise belirsiz olduğunu dile getiriyor. Tahtakale esnafının bir çoğu Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yaşananan 'Rahip Brunson' krizinin bu durumda etkili olduğunu dile getirirken Türkiye ile ABD arasında yaşanan gerilimin bir an evvel bitmesini piyasanın hareketlenmesini istediklerini söylüyor. 

Fiyatlar yükseliyor işler duruyor 
Altın piyasasında satışların durduğunu mağazaların müşteri bulmakta zorlandığını söyleyen Ekol 14 Mağaza Müdürü Cengiz Karanfil, “Altın fiyatları yükseliş halinde olduğu için bir satış olmuyor. Şu an için fiyatların oturmasını bekliyoruz. ABD ile olan ilişkilerde düzelme olduğunda 1-2 ay içerisinde fiyatların rayına oturacağına inanıyorum. Doların fiyatının bu şekilde düşeceğine inanıyorum. Ama işler tersine giderse altının gramının 220 TL'yi geçeceğini düşünüyorum. Şu an herkes beklemede vatandaşlar arasında altın bozduran yok. İnsanların beklentisi var ama bizim de iş yapmadan oturduğumuz bir gerçek” diye konuştu.

Rezervlerimiz güçlü olmalıydı
Tahtakalenin ve televizyon ekranlarının meşhur isimlerinden olan Piyasa Uzmanı Osman Ataç, “Doların artması piyasada işsizliği getiriyor. Bu fiyat artışının en büyük nedenlerinden bir tanesi bankalar ve yüzde 60'ı da yabancı bankalar. Rahip Brunson gerginliğinin ardından dolar 4,50 TL'den bugün (dün) 5,30 TL'yi gördü. ABD ile Türkiye heyetleri arasında görüşmelerin olumlu geçmesi doların fiyatını aşağı getirecektir. Ama olumsuz geçerse yeni tarihi rekorlara imza atacaktır. Anlaşma sağlanırsa hatta çok olumlu bir havada 4,50'leri görebiliriz. Dövizin yükselmesinin ya da düşmesinin piyasaya bir etkisi olmaz. Önemli olan piyasanın hareketlenmesi ve herkesin sistemden para kazanmasıdır. Bizim kendi paramız döviz karşısında değerlenmedikçe, bütün dünyada geçerli olmadıktan sonra sıkıntılar devamlı olacaktır. Rezervlerimiz güçlü olsaydı bu fiyat hareketleri bu şekilde olmazdı” dedi.

Tahtakale'de Bitcoin pazarı
Tahtakale'de döviz bürolarını, telefonla işlem yapan dövizcileri ve kuyumcu mağazalarını görmeye alışık olanlar Bitcoin bürosu ile karşılaşınca şaşkınlıklarını ifade etmeden duramıyor. Tahtakale'de yer alan Bitcoin Bürosu'nda 1000'in üzerinde 'Coin' parası ile işlem yapmak mümkün. Kapalıçarşı gibi bir yerde böyle bir hizmetin olmasına önce insanların şaşırdığını söyleyen Cointral Operasyon Sorumlusu Oğuzhan Çakan, “Cointral 2018 Nisan ayında kuruldu. İnsanlarla borsalar arasındaki aracı kurumuz. Dijital varlıkların nakite, nakiti olanların varlıklarını dijital varlığa çevrilmesine yardımcı oluyoruz. Eski kapalıçarşıyız. İnsanların gördüğü birşeye yatırım yapması ve güvenmesi görüşünden yola çıkarak burayı kurmaya karar verdik. Yaklaşık 1,5 sene önce coinlerle ilgilenmeye başladık. Kapalıçarşıda Bitcoin satalım dedik. Bu işe giriştiğimizde bizi garipsedi ustalarımız. Türkiye'de coin piyasasına ilgi var. Kapalıçarşı'nın eskileri yadırgadı ama müşterilerimiz alıştı. ABD'de kayıtlı borsalarla çalışıyoruz. Müşterilerimiz bize geliyor ve işlemleri yapıyoruz. Elden para alıp vermek mümkün burada. Buraya gelenlere Bitcoin cüzdanı yoksa blok sistemden  hesap açıyoruz. Soğuk cüzdan güvenilir bir sistem onu da öneriyoruz. 1600'e yakın coin var. Müsteri potansiyelimiz iyi ama şu anda yatırım biraz az. Bizim amacımız daha çok Bitcoin sistemini anlatmak. Bize güvenmelerine gerek yok. Kuyumcuya gidince altınınızı veriyor paranızı alıyorsunuz. Sistem bizde de böyle işliyor. Biz de parayı nakit verdiğiniz anda coininizi teslim ediyoruz” dedi.

Piiyasada Bitcoin etkisi
Piyasa bundan sonra ne olur sorumuzu da cevaplayan Oğuzhan Çakan, “Yaşananlar siyasi olay mı dünya'da doların değerlenişi mi buna bakmak lazım. Altın dolar üzerinden fiyatlandığı için altının fiyatının haliyle artıyor. Bitcoin dünya tarafından kullanıldıkça artar. Bundan sonra ne olacağını zaman gösterecek. Şunu da söylemek gerekir ki bu piyasada bu işin sahtekarlığını yapanlarda var. Değeri olmayan Bitcoin amblemli metalleri insanlara Bitcoin olarak satmaya çalışanlar var. Bize bile bozdurmaya gelenler oluyor. Elle tutulan birşey değildir Bitcoin” dedi. UFUK ÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.