Kronik davalar sonuçlanacak

Kronik davalar sonuçlanacak
Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, tüketicileri ilgilendiren kanuni değişliklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Emanet, "Şayet yeni düzenleme amacına yönelik sorunsuz işlerse, hem sonuçlanması uzun yıllar süren tüketici mahkemelerinin yükü azalacak hem de tüketiciler hak arayışlarını daha kısa sürede sonuçlandıracaklar" dedi

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve tüketicileri ilgilendiren bazı kanunlarda yapılan değişiklik maddeleri ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Emanet, "2020 yılı için Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda değeri 6 bin 920 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, Büyükşehir statüsünde olan illerde 6 bin 920 TL ile 10 bin 390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda ise İl Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurmaları gerekiyor tüketicilerimizin. Ancak bu sınırın üzerindeki değerlerde ise tüketiciler haklarını Tüketici Mahkemelerinde aramaları gerekiyordu" dedi.

Zorunlu hale geldi
"Bundan sonra Meclis'te kabul edilen Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile bazı istisnalar dışında, Tüketici aldığı ürün ya da hizmetten şikayetçi ise ve şikayet bedeli 10 bin 390 TL'nin üstünde ise arabulucuya başvurulmasının zorunlu hale geldi" diye konuşan Emanet, "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a eklenen maddeye göre, Tüketici Hakem Heyetinin görevi kapsamında olan uyuşmazlıklar, Tüketici Hakem Heyeti kararlarına yapılan itirazlar, tüketicinin açtığı abonelik, paket tur, üretimin veya satışın durdurulması ve de malın toplatılmasına ilişkin davalar, ihtiyati tedbir ve tespit davaları tüketici işlemi mahiyetinde olan ve taşınmazın aynından doğan vs .gibi uyuşmazlıklar hariç olmak üzere" ifadelerini kullandı. 

Usulden reddedilecek
Dernek Başkanı Sevgi Emanet, "Tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurmuş olmak , yeni düzenleme ile dava şartı olarak kabul edildi. Dava şartı olan arabuluculukta, arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açılması halinde ise “dava usulden reddedilecek" dedi. 10 bin 390 TL yi aşan, tespit ve tedbir niteliğinde veya bir taşınmaza ilişkin olmayan tüketici uyuşmazlıklarında arabulucular huzurunda anlaşma yapıp yapmama konusunda tarafların serbest olduğunu belirten Emanet, "Anlaşma yapılması halinde ise, uyuşmazlık kesin olarak sonuçlanmış olacak ve artık tarafların dava yoluna başvurmaları mümkün olmayacak. İlk toplantıya katılmayan tüketici arabuluculuk ücretinden sorumlu olmayacak. Arabuluculuk faaliyeti sonunda açılan davanın tüketici lehine sonuçlanması halinde ise arabuluculuk ücretinden satıcının sorumlu olacağı da hüküm altına alınmış" açıklamasında bulundu. 

Kısa sürede sonuçlanacak
Konuşmasını, "Şayet yeni düzenleme amacına yönelik sorunsuz işler ve sistem oturursa, hakkaniyet ilkeleri doğrultusunda; hem sonuçlanması uzun yıllar süren tüketici mahkemelerinin yükü azalacak hem de tüketiciler hak arayışlarını daha kısa sürede sonuçlandıracaklar" şeklinde sürdüren Emanet, "Ayrıca arabuluculuk ile tüketiciler masraflardan kurtulacak. Bu düzenlemenin işleyişi ve sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Arabuluculara ise mahkemelere giderek ya da baro yardımıyla ulaşılabileceği  görüşündeyim"  diyerek basın açıklamasına son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.