Mardin’e yatırım yapın

Mardin’e yatırım yapın
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu'nca düzenlenen “Mardin ve Dicle Bölgesi Tekstil-Hazır Giyimde Yatırım Fırsatları ve Tanıtım Günleri” kapsamında bir araya gelen iş adamlarına “Mardin'e yatırım yapın” çağrısında bulunuldu

Mardin'deki Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) merkezinde gerçekleşen, İstanbul, Ankara ve İzmir'den çok sayıda iş adamının katıldığı etkinlikte bölgenin son yıllarda atılan adımlarla yatırımlar için çok uygun hale getirildiği ifade edildi. Burada iş adamlarına hitap eden Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman, kentte çok şeyin değiştiğini, ortamın her sektör için uygun hale getirildiğini söyledi. Birinci Organize Sanayi Bölgesi'nin tam kapasiteyle çalıştığını İpek Yolu'na çok yakın bir yerde ikinci bir Organize Sanayi Bölgesi yapılacağını vurgulayan Yaman, “Sizlerin müracaatlarını bekliyoruz. Şu ana kadar cazibe merkezleri için DİKA Başkanlığımıza 300'ün üzerinde müracaat oldu. Ancak hükümetimiz konsept değiştirdi. Şimdi daha farklı bir teşvikle sizlere destek verilmiş olacak. O nedenle yatırımlarınızı bekliyoruz. İkinci OSB'yi yeni yatırımlarınız için bekletiyoruz” dedi.

İstihdamın sırrını verdi
Midyat ve Nusaybin ilçelerinde de OSB açmak için hazırlıklarının devam ettiğini aktaran Yaman, “Bölgenin gıda ve tekstil sektöründe havzası var. Hemşehrilerimizin de hem burada hem de il dışında yatırımları bulunuyor. Tekstil sektöründe ne kadar makine alırsanız o kadar insana istihdam sağlıyorsunuz. Bu çok önemli. Bölgemizde işsizlik oranı yüksek. Bu kamu kurumlarındaki istihdamlarla giderilemez. Onun için sizlerin yatırımlarıyla inşallah bunu gidereceğiz” diye konuştu.

Aydınlık yarınlar vurgusu
MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk ise tekstilin Türkiye'deki toplam ihracatın yüzde 20'sini tek başına karşılayan bir sektör olduğunu belirtti. Birçok yerde çalıştaylar yaparak insanlara dokunmaya çalıştıklarını anlatan Öztürk, “Geçen yıl başlattığımız Iğdır ve Van'dan sonra bugün de Mardin'de bir araya geldik. Bununla aslında Türkiye'nin doğusu ile batısını tanıştırmak, ülkenin bütün değerleriyle birlikte neler yapabileceğimizi konuşmak istiyoruz. Bu şekilde gelecek kuşaklara aydınlık yarınlar bırakmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Öncelik kadınlar
Hazır giyimin; sermayenin toplandığı, emeğin yoğun olduğu, kadın istihdamının öncelediği bir sektör olduğuna dikkati çeken Öztürk şunları kaydetti: “MHGF, Türkiye'nin dünyada 200'e yakın ülkeye ihracat yaptığı bir sektördür. Bu ülke için bizim çok fırsatımız, şansımızı ve değerlerimiz var. Ne kadar çok değerli fırsat sahibi olduğumuzu fark ettirmek için Mardin'deyiz. Üreten bir toplum oluyoruz. Üreten toplum ise kavga eden değil, barıştan olur. Bu salonda üreten Türkiye var. Sevgiyi, saygıyı çoğaltan, takdir etmek, takdir edilmek isteyen Türkiye var. Bir şeye inanıyoruz, onu sevda haline getirip içselleştiriyoruz. Bütün olanaklarla yola çıkıp sevdamızı gerçekleştiriyoruz.” TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu da tekstil sektörünün Türkiye ekonomisine katma değer kattığını, cari açığı kapatma ve istihdamda yüksek katkı sağladığını ifade etti. Türk tekstil sektörünün dakikada 74 dolar ihracat yaptığını kaydeden Kadooğlu, “Bu sektör bazında AB ülkeleri arasında 2’nci, dünya da ise 7’nciyiz. Ülke ekonomisinin önemli bir sektörü olan tekstil, Mardin'den istenilen seviyede değil. Mardin'in en büyük dezavantajlarından birisi, ülkedeki işsizlik oranlarının neredeyse iki katı kadar işsizliğin olmasıdır. Özellikle genç işsizlik oranı hali yüksektir. Kadın istihdamı konusunda da zayıftır. Mardin'de son 5 yılda 3 bin kişinin istihdam edildiği tekstil sektörü, kalkınma hamlesi için önemlidir ancak yeterli değildir. Ortak akıl ve ortak vizyonla burada yatırımlar yaparak ülkemize daha fazla katkı sağlayabiliriz. Yatırımlarla kentlerimiz kalkınacak ki ülkemiz kalkınsın ve büyüsün” değerlendirmesinde bulundu. |AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.