Marmara'da yeteri kadar balık yok

Marmara'da yeteri kadar balık yok
Balık sezonu başlayalı yaklaşık 4 ay oldu ancak fiyatlar bir türlü düşmüyor. Denizlerde balık olmadığını söyleyen balıkçılar, yasal boy sınırı olan balık bulamadıklarını söylüyor. Konuyla ilgili konuşan 'Balıkçı Kenan'ın sahibi Kenan Balcı, “Balıkçılar, Karadeniz ve Marmara’da yeteri kadar balık bulamıyor” dedi

Bu yıl balık sezonu bir türlü açılamadı. Sezon başında denize açılan balıkçılar istedikleri kadar balıkla geri dönemedi. Bu da tezgahlara yansıdı. Balık fiyatları düşmedi. Balıkçılar denizlerde az balık olmasının en büyük nedenleri arasında küçük balıkların üreme çağı beklenmeden avlanmasına bağlıyor. Ayrıca denizlerin bilinçsizce kirletilmesi de balık yaşamını olumsuz etkiliyor. Yanlış ve bilinçsiz avlanmanın sonucu İstanbul’da hamsinin kilogram fiyatı 25 liraya kadar çıktı.

Yavru balıklar boşuna tutuluyor
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Beylikdüzü'ndeki 'Balıkçı Kenan'ın sahibi Kenan Balcı, ufak balıkların yakalanarak gübre olarak kullanıldığını ve yanlış avlanma nedeniyle üreyecek balık kalmadığını söyledi. Balcı, “Balıkçılar, Karadeniz ve Marmara’da yeteri kadar balık bulamıyor. İnsanlar denizleri küstürdü. Denizde kimyasal maddelerden dolayı balıklar kıyılara gelmiyor. Açık denizlere doğru yöneliyor. Biz de hatalıyız. Troller denizin dibini tarıyor. Hem anasını hem babasını hem de yavrusunu öldürüyor. Anne ve baba balıklar işe yarıyor yenilebilir ama yavru balıklar işe yaramadığı halde tutuluyor. Onlar imha olup gidiyor. Denizlere kıyı şeridinde oksijen yetersizliği olduğu için balıklar derin sulara gidiyor. 100 çeşit balıktan 4 çeşit balığımız kaldı. Biz günde 10 ton balık satardık, şimdi 500 kiloya 600 kiloya düştük” diye konuştu.

Hamsi avlanmıyor
İstanbul Bölgesel Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal da denizde balık olmamasının araştırılması gereken ciddi bir konu olduğunu ifade etti. Bu yıl balık sezonunun açılışını ‘yokla’ başladığına dikkat çeken Kartal, “Sıcakların büyük etkisi oldu. Yıllardır süre gelen yanlış ve bilinçsiz avlanma da var. Tüm bunlar birleşince denizlerde balık bulmak çok zorlaştı” diye konuştu. Karadeniz’de 'hamsi' var gibi’ gözüktüğünü söyleyen Kartal, “Ancak boyları çok küçük. Şu anda Karadeniz’deki hamsi Gürcistan'a doğru gitmeye başladı. Piyasada daha önceden tutulan ve şoklanmış hamsiler satılıyor. Çünkü hamsi avlanamıyor. Geçen seneye göre balık o kadar azaldı ki kimse nedenini bilmiyor” dedi.

Yok denecek kadar az
Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz de hamsinin ‘yok’ denilecek kadar azaldığını belirterek, hamsi avının azalmasını mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığına bağladıklarını belirtti. Karadeniz, “Hamsi Rusya, Gürcistan ve Abhazya bölgesine gitti. Bu nedenle bölgemizde hamsi avı neredeyse durma noktasına geldi” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.