Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu "Enflasyon Ekim ayındaki zirve noktası olan yüzde 85,5'ten yaklaşık 42 puan gerileyerek Nisan ayı itibariyle yüzde 43,7'ye ulaşmıştır" dedi.

DHA- Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı.

Kavcıooğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

2022 yılında hizmet sektörü büyümesi ve istihdamını destekleyen turizm sektörü güçlü seyrini 2023 yılında da sürdürmektedir. Mart ayında 12 ay birikimli turizm gelirleri 48,6 milyar dolara ulaşarak şimdiye kadarki en yükse değerine çıkmıştır. Benzer şekilde toplam ziyaretçi sayısı 53 milyonu aşarak tarihi zirvesine yükselmiştir.

Enflasyon Ekim ayındaki zirve noktası olan yüzde 85,5'ten yaklaşık 42 puan gerileyerek Nisan ayı itibariyle yüzde 43,7'ye ulaşmıştır.

Petrol ve ana metal hariç imalat sanayii fiyat artışları Eylül ayından beri kademeli olarak azalmaktadır. Bu çerçevede söz konusu ürünlerdeki yıllık fiyat artış oranı Eylül ayındaki zirve noktası olan yüzde 127,1’den Nisan ayı itibarıyla yüzde 55,1’e gerileyerek 72 puan azalmıştır.

Enflasyon tahmin aralığımız 2023 yılı sonunda yüzde 22,3, 2024 yıl sonunda da yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir. Enflasyon gerilemeye devam etmekle beraber önceki enflasyon raporunda sunulan tahmin aralığının üzerinde gerçekleşmiştir. 2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yılı sonu tahminimizi de yüzde 8,8’de sabit tuttuk.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.