Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Temmuz'da sona erecekti! Yüzde 25 kira sınırı uzatıldı mı? Ne zaman bitecek?

Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Temmuz'da sona erecekti! Yüzde 25 kira sınırı uzatıldı mı? Ne zaman bitecek?
Türkiye’de kiraların fahiş şekilde artmasının ardından yeni uygulamalar devreye sokulmaya başladı. Bunlardan biri de yüzde 25 sabit kira artış uygulaması oldu. Peki, yüzde 25 kira artış uygulaması uzatıldı mı? İşte merak edilenler…

Konut arzının azlığı, artan maliyetler, kurdaki artış ve enflasyon gibi birçok etken konut fiyatları kadar konut kiralarının da fahiş şekilde artmasına neden oldu. Öte yandan Şubat ayında meydana gelen ve 11 ilde büyük felakete neden olan deprem sonrasında da birçok bölgede kiralara yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından normal şartlar altında açıklanan TEFE – TÜFE kapsamında her ay kira artış oranları belli oluyor. Ancak bu rakamların da yükselmesi sonrasında geçtiğimiz yıl kira artış oranlarında sabitlemeye gidildi. %25 olarak kira artış oranları sabitlendi. 1 Temmuz’da sona erecek uygulamanın uzatılıp uzatılmadığı ise merak ediliyor.

YÜZDE 25 KİRA SINIRLAMASI UZATILDI MI?

Yüksek enflasyon ve artan fiyatlar sonrasında 1 Temmuz 2023 tarihinde sona ermesi beklenen kira artışlarında yüzde 25 sınırlamasının ne kadar devam edeceği merak ediliyor. Kiracı ve ev sahiplerinin yakından takip ettiği bu sınırlama hakkında yeni açıklamalar da peş peşe geldi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kiralara yüzde 25 zam sınırı düzenlemesi üzerinde çalışmalar yapıldığını ve sürenin uzatılacağını duyurdu. Düzenlemenin 1 Temmuz’a yetişmemesi halinde geriye doğru işletileceğini aktardı.

2023 HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR?

TÜİK tarafından Mayıs ayına ait verile Haziran ayının başında açıklandı. Duyurulan bu verilere göre Mayıs’ta TÜFE yüzde 39,59 oldu. Tüketici fiyat endeksinin Mayıs ayındaki değişimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,04 oldu. Ancak şu an için hal yüzde 25 sınırı devam ediyor. Bu sınırın üzerinde bir kira artışı yapılamayacak.

Yüzde 25 kira artış oranına göre yapılan örnek hesaplamada ise 3.000 TL mevcut kira bedeli ödeyen bir kiracı için en fazla 750 TL artış istenecek. Bu kapsamda aylık yeni kira 3.750 TL olarak uygulanacak.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.