Mustafa Varank: Milyar dolarlık teknoloji yatırımı

Mustafa Varank: Milyar dolarlık teknoloji yatırımı
Bakan Varank, Türkiye'nin girişimcilikte altın çağını yaşadığını belirterek, "Geçen yıl Türkiye'den teknoloji firmaları tam 1,6 milyar dolar yatırım aldı. Bu yıl 1,5 milyar dolara ulaştı. İnşallah 1,6 milyar doları aşmış olacağız" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen "MESS Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın Güdümlü Projesi"nin sözleşme imza törenine katıldı.
MEXT Teknoloji Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Marmara Bölgesindeki kalkınma ajanslarının iş birliğini artırmayı amaçlayan "Kalkınma Ajansları İş Birliği Protokolü İmza Töreni" de düzenlendi. Etkinlikte konuşan Varank, MESS'in İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle hayata geçirdiği "Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Gelişim Merkezi: Yönümüz Yarın" projesi için bir araya geldiklerini, aynı zamanda İstanbul ve çevre şehirlerdeki sanayi kuruluşlarının dijital dönüşümlerini hızlandırmak için kalkınma ajanslarının iş birliği protokolleri imzalayacağını söyledi. Varank, dijital teknolojilerin, işletme ve endüstrilerde oluşturduğu dönüşümün hız kesmeden sürdüğünü kaydederek, işletmelerin dijital dönüşümden elde ettiği kazanımlar artıkça teknoloji yatırımlarının da artmaya devam ettiğini bildirdi. Artan verimliliğin işletmelere rekabette sağladığı üstünlükten bahseden Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye'nin güçlü sanayi alt yapısını dijital dönüşümle daha rekabetçi bir hale getirmek istediklerini vurguladı.


Model fabrikalar

Varank, işin sadece ticareti faaliyetleri ve bir kısım süreçleri dijitale taşımakla bitmediğini, sanayi başta olmak üzere dünyadaki dijital dönüşüm trendlerini yakından takip ettiklerini belirterek, işletmelerin bu dönüşüme en iyi şekilde ayak uydurması için politikalarını belirlediklerini anlattı.
Şirketlerin karşılaştıkları sorunları aşmaları için gerekli olan mekanizmaları Bakanlık olarak çözüm odaklı bir şekilde kurguladıklarını aktaran Varank, işletmelerin yetkinliğini üst seviyelere taşıyacak dijital dönüşüm alanındaki yatırımlarını TÜBİTAK, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve kalkınma ajansları eliyle desteklediklerini bildirdi.
Bakan Varank, kalkınma ajansları aracılığıyla, ülkenin her bir köşesindeki potansiyeli tespit edip bu potansiyeli daha verimli bir şekilde açığa çıkarmak için de yoğun mesai harcadıklarını belirterek, uzman kadrolarla sahaya inerek yerel yönetimler, sektör temsilcileri ve STK'lar ile iş birliği yaptıklarını anlattı. Bu kapsamda geliştirilen uygulamalardan birinin de şu anda sayıları 8'ü bulan "model fabrikalar" olduğunu dile getiren Varank, bu fabrikalar aracılığıyla işletmeleri "yaparak öğrenme" metoduyla yalın üretimi öğrenmelerine ve daha sonra verimli bir dijital dönüşüme hazır hale gelmelerine öncülük ettiklerini söyledi.


Girişimcilik önemli

Bakan Varank, kalkınma ajanslar vasıtasıyla bu işleri desteklemeye devam edeceklerini kaydederek, şu bilgileri verdi: "Girişimcilik günümüzde çok önemli. Türkiye girişimcilikte altın çağını yaşıyor. Geçen yıl Türkiye'den teknoloji firmaları tam 1,6 milyar dolar yatırım aldı. Bu yıl 1,5 milyar dolara ulaştı. İnşallah 1,6 milyar doları aşmış olacağız. Bunlar kendi kendine mi oluyor? Elbette kendi kendine olmuyor. Biz Bakanlık olarak, kalkınma ajanslarımızla bu alanlara gerekli yatırımları yapıyor, gerekli gayreti gösteriyor ve çalışıyoruz. Özel sektörün bu alanlara ilgi göstermesi için onlarla projeler gerçekleştiriyoruz. Bunun sonunda da İstanbul ve Türkiye girişimcilikte altın çağını yaşıyoruz." AA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.