Prim ve çalışma süresi eksik olan EYT'den nasıl emekli olur?

Prim ve çalışma süresi eksik olan EYT'den nasıl emekli olur?
EYT kapsamında olanlar ancak prim ve süreyi tamamlayamayanlar, belli şartları sağladığı sürece emekli olabilir. İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında milyonlarca EYT'li emeklilik dilekçelerini verdi. EYT prim ve çalışma süresi eksik olanlar için SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) işe giriş- çıkış genelgesiyle hak kaybının önüne geçti. Böylelikle prim ve çalışma süresi eksik olana EYT fırsatı doğdu. İlk olarak işveren, emekli olup çalışmaya devam edecek personel için "emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle" tanımlanan 8 koduyla çıkış yapacak. Eğer çalışan aynı gün tahsis talebinde bulunursa ertesi gün yeniden sosyal güvenlik destek primine tabi bildirim yaparak aynı işyerinde aralıksız çalışmaya devam edebilir. Örnek vermek gerekirse, bugün işyerinden çıkıp emeklilik dilekçesini veren kişi yarın aynı iş yerinde çalışmaya devam edebilir. İşte detaylar...

EYT'DEN YARARLANABİLECEK

EYT'li olan ancak yeterli prim ve süreye sahip olmayan 2 miyonu aşkın kişi var. Bu kişiler de EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Koşullar sağladığı tarih itibarıyla emeklilik dilekçesi verilebilecek. 

ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?

Erkekler, askerlik borçlanması ile daha kolay emekli olabilir. 1999 öncesi sigortalı olan ancak prim gün sayısı eksik olan kişiler, askerlik borçlanması ile EYT'den faydalanabilir. Askerlik borçlanması ile, askerde geçirilen süreler sigorta prim gün sayısına eklenir.

Askerlik borçlanması başvurusu e-Devlet üzerinden ya da SGK ile yapılır. Borçlanma başvurusu yaparken gerekli kişisel bilgilerin kurumlara sağlanması gerekir. 

Askerlik borçlanması tutarı enflasyona göre değişiyor. Askerlik borçlanması ile borçlanılan sürelerin ödemeleri SGK'ya yapılır. 

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Doğum borçlanması, doğum nedeniyle çalışamayan kadınların geriye dönük prim ödeme yapmasına imkan veren duruma denir. Doğum borçlanmasından, doğumdan önce sigortalı çalışan kadınlar yararlanabilir. Ayrıca doğum borçlanması yapabilmek için, doğan çocuğun sağ olması gereklidir. 

Doğum borçlanması ile prim günü eksik olan kadın çalışanlar, doğum sonrası çalışamadığı süreleri borçlanarak eksik prim günlerini tamamlayabilir. Ancak doğum borçlanması, işe giriş tarihini öne çekmez.

Doğum borçlanması ödeme miktarı, askerlik borçlanmasında da olduğu gibi senede iki defa enflasyona göre güncellenir. Borçlanma tutarları, asgari ücrete paralel olarak yükselir. Doğum borçlanması için başvurular e-Devlet üzerinden alınıyor. Dilerseniz SGK'ya bizzat başvurarak da işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.