Renk renk çorap müzesi

Renk renk çorap müzesi
İş adamı Hüseyin Öztürk, Anadolu ve Balkanlar'dan özenle topladığı çorapları İstanbul’da kurduğu müzede sergiliyor. Çorapların renkleri ve motifleriyle her biri ait olduğu bölgeyi temsil ediyor

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı (MHGF) Hüseyin Öztürk yıllarca çorap ürettikten sonra müzesini kurdu. Anadolu ve Balkanlardan özenle topladığı çorapları fabrikasında kurduğu müzede sergileyen Öztürk, "Bir sanayicinin kendi mesleğiyle ilgili de topluma sanatla değer katması gerekir. Farklı farklı bölgelere ait çoraplar var. Çorapların çoğu çeyizlerde saklandığı için hiç kullanılmamış. Müze ücretsiz olarak ziyaret edilebilyor. Türkmen dediğimiz bölgeye baktığımızda ağırlıkta çivit yani Türk mavisi dediğimiz renk ile kırmızı biraz ağırlıkta. Bulgaristan bölgesini ifade eden renkler yeşil ve saks çok etkin" açıklamasını yaptı.

250 parçadan oluşuyor
Öztürk, Bilecik Yörük Damat Çorabı, Bulgaristan Silistre Çeyizlik Çorap, Samsun Göçmen Çorabı gibi farklı yörelere ait çorapları sergiliyor. Çorapların her biri farklı renk ve desende.  Müze fikri 40 yıldır çorap sektöründe olan Hüseyin Öztürk'e ait. Müzedeki çorapların kimi yün kimiyse tiftik. Öztürk, çorapların bölgeden bölgeye renklerinin farklılaştığını ve o bölgenin kültürünü yansıttığını gözler önüne seriyor. Müze ücretsiz ve herkese açık. Çorapların çoğu çeyizlerde saklanıp hiç kullanılmamış. 250'nin üzerinde parçadan oluşan sergide ilgi çekici çoraplardan biri de Afyon-Isparta yöresine ait çoban çorabı. Bu çorap 1920 tarihli, diz altı ve renkli püskülleri bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.