Şok etkisi yarattı!

Şok etkisi yarattı!
İş insanı ve Sanayici Abdullah Teber elektrik zammı ve sanayiciye olan etkisi ile ilgili açıklamalar yaptı. Teber, “Ekonominin son derece sıkıntılı olduğu bir dönemde sanayici yatırım yapmak ile yapmamak arasında mücadele ederken BOTAŞ tutuyor yüzde 50 zam yapıyor. Bu durum sanayici üzerinde şok etkisi yaratmıştır” dedi

İş insanı ve Sanayici Abdullah Teber, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) elektrik üretim santrallerinin kullandığı doğal gazın fiyatına 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yaptığı yüzde 49.5'lik zamma ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu. Yüzde 50'ye varan zammın son derece talihsiz bir karar olduğunu söyleyen Abdullah Teber, “Alınan bu karar son derece talihsiz bir karar olmuştur. Ekonominin son derece sıkıntılı olduğu bir dönemde sanayici yatırım yapmak ile yapmamak arasında mücadele ederken BOTAŞ tutuyor yüzde 50 zam yapıyor. Petrol fiyatlarına gelen artış bahane edilerek bu zam yapılıyor ama bir günde yüzde 50 zam olur mu? Bu zammı ufak ufak yapmadın da neden aylarca bekleyip yaptın? Bu şok bir karardır” dedi. 

Talihsiz bir karar olmuştur
Yapılan zammın elektrik ve doğalgaza konutlarda yüzde 9, sanayide ise yüzde 14'lük bir yansıması olduğunu söyleyen Sanayici ve İş Adamı Abdullah Teber, “Bugün ülkedeki sanayici zor durumda. En büyük girdilerden biri elektrik ve hammadde. En büyük girdiye böyle bir zam yapmak çok tehlikeli bir durum. Alınan kararı ben bir talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Açıkçası verilmiş yanlış bir karardır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nin bunu gözden geçirip makul seviyelere çekeceğini tahmin ediyorum ve bekliyorum. Ben bu kararın hükûmete danışılarak alındığını düşününmüyorum. Hükûmetiminiz bir anda böyle bir karara onay vereceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

Gerçekleri söylemek gerekir
Yaşanan bu durum sonrasında nasıl bir gelişme olabilir sorumuzu yanrıtlayan ve kararın alınmış kötü bir karar olduğunun altını çizen Abdullah Teber, “Bundan sonra bu kararı geri çekerler diye düşünüyorum. Yüzde 15 sanayiciye yansıması kötü bir karar. Bazı sektörlerde enerji girdisi çok fazla. Yapılan zam ortada zaten durum kritik bir noktada bu baskı ve sıkıntı ile birçok işyeri kapanablir. KOBİ'ler de  Arge İnovasyon yok. Zaten kar marjı da çok düşük. Siz bunun maliyetini artttırırsanız ihracatı da etkiler bu. İhracatta belli bir miktar artış var ama ithalattan bahseden yok. Sattığını söylüyorsunuz önce zarar sonra kâr açıklanmalı. Bununda en büyük suçlusu bazı kurumların elbirliği ile hükumete yağ yakmaktan başka birşey yapmamş olduğu gerçeğidir. Gerçekleri söylemeyenlerin bu ülkeye faydası olmaz.  Gerçeklerin söylenmemesi devletimizi de zarar verir. Hiçbir hükûmette bunu istemez” ifadelerini kullandı.

Sanayicilerin görüşü alınmalı
BOTAŞ'ın bu kararını ivedilikle gözden geçirmesi gerekir diyen İş insanı ve Sanayici Abdullah Teber sözlerini şöyle konuştu: “Bu ülkemize faydalı bir karar değil. Yüzde 50 zam olmaz. Birkez daha söylemek gerekir ki bu durum tam bir şok yaratmıştır. Yüzde 5-10 gibi zamlara alıştık. Ama BOTAŞ'ın bir günde yüzde 50 zam kararına alışamadık. Hükûmetimiz sanayicilerin dertlerini mutlaka dinlemeli. Bu tip kararlar alınırken sanayicilerin de görüşü alınmalı.” UFUK ÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.