Son dakika Haberi.. EYT'liler bayram ikramiyesi alacak mı?

Son dakika Haberi.. EYT'liler bayram ikramiyesi alacak mı?
EYT yasası gündemdeki yerini korurken Ramazan Bayramı'nın da gelmesiyle EYT'lilerin bayram ikramiyesi alıp almayacağı sorgulanıyor. İşte detaylar...

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusu, 6 Şubat depremi nedeniyle ertelenmişti. Meclis'in açılmasıyla EYT çalışmaları devam ediyor. Ramazan Bayramı için geri sayım sürerken milyonlarca emeklinin ve EYT'linin gözleri emekli ikramiyesine çevrildi. Bilindiği üzere EYT Meclis'ten geçti ve yasalaştı. EYT düzenlemesi ile milyonlarca vatandaşın emekli olması bekleniyor. Bayram ikramiyesi ise her yıl Ramazan ve Kurban Bayram'larında hesaplara yatıyor. Peki EYT'liler bayram ikramiyesi alacak mı? İşte tüm detaylar...

EYT'LİLER BAYRAM İKRAMİYESİ ALACAK MI?

28 Şubat'ta Meclis'ten geçen EYT yasası ile toplam 2,2 milyon kişinin hemen emekli olabileceği duyuruldu. 9 Eylül 1999’dan öncesi sigorta girişi olanları kapsayan EYT yasası ile 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu gözüktü. 99 öncesinde sigortalı olanlar, yaşa bakılmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi koşulunu yerine getirerek emekli olacak.

Ramazan Bayramı bu sene 21 Nisan'da idrak edecek. Emeklilik dilekçesini mart ayında verenler, 1.100 TL tutarındaki bayram ikramiyesinden faydalanabilecek.

İkramiyelerin ödeneceği net tarihe ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmadı. Bayram ikramiyelerinin, Ramazan Bayramı'ndan önce hesaplara yatması bekleniyor.

EYT'LİLER İLK MAAŞINI NE ZAMAN ALACAK?

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından yapılan açıklamada, EYT'lileirn ilk maaşını nisan ayında alacakları belirtildi. 

EYT BAŞVURULARI NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

EYT başvuruları e-Devlet üzerinden alınıyor. EYT başvurusuna ilişkin yapılan açıklamada, "e-Devlet Kapısı çalışmadığı için EYT kapsamında emeklilik başvurularının fiziksel olarak yapılması gerektiği iddiaları asılsız olup, hizmet e-Devlet Kapısı üzerinden 7 gün 24 saat esasıyla sunulmaktadır." ifadelerine yer verildi.

EYT ŞARTLARI NELER?

EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Toplam 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeyle, 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

Yasadan, 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler yararlanacak. 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyanlar, 4/b (Bağkur) ve 4/c ( Emekli Sandığı) sigortalıları için de kadınlarda 20 tam yıl, erkekler de 25 tam yıl hizmeti olanlar aylık alabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.