Türk kahvesi artık dünyanın kahvesi

Türk kahvesi artık dünyanın kahvesi
Türk kahvesinin tanıtımını arttırmak ve kahve seven toplumları birbirine yakınlaştırmak amacıyla kurulan Turkish Coffee Lady Vakfı'nın girişimleri sonuç buldu. New York’taki Times Meydanı’nda yer alan reklam panolarında Türk kahvesi tanıtımı yapıldı. Vakfın kurcularından Gizem Şalcıgil White, “Hak ettiğimiz yerdeyiz” dedi

Türk kahvesinin 5 Aralık 2013’te UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alınmasının ardından, Türk kahvesinin tanıtımını arttırmak ve kahve seven toplumları birbirine yakınlaştırmak amacıyla kurulan Turkish Coffee Lady Vakfı’nın girişimleri sonuç buldu. ABD'nin başkenti Washington’ın Belediye Başkanı Muriel Bowser, vakfın girişimiyle 5 Aralık'ı “Dünya Türk Kahvesi Günü” ilan etti. Türk kahvesi, New York’taki Times Meydanı’nda yer alan dev reklam panolarında tanıtıldı. ABD ve Türkiye’den konuşmacıların katıldığı sanal kutlama etkinliğinde akademisyenler, kahve sektörünün önde gelen isimleri, sanatçılar ve sivil toplum örgütü temsilcileri yer aldı. Dünya Türk Kahvesi Günü’ne özel Muriel Bowser’dan kutlama mesajı geldi. Bowser, “Washington’da yaşayan 706 bin kişi adına, Turkish Coffee Lady Vakfı’na, bu zengin geleneği paylaştığı ve kültürlerarası köprüler kurduğu için teşekkür ediyorum.” dedi.
Dünyada eşi benzeri yok

2012 yılından beri gönüllü bir ekiple beraber dünyayı Türk kahvesi kamyonu ile gezen ve Turkish Coffee Lady Vakfı’nın kurucusu olan Gizem Şalcıgil White, şöyle konuştu: "Türk kahvesi dünyada eşi benzeri olmayan çok önemli, kültürel bir mirasımız. Ancak, Amerika’da günde 400 milyon bardak kahve tüketildiği halde, tarihteki ilk kahve pişirme yöntemi olan Türk kahvesinin temel özelliklerinin Amerikan toplumu tarafından yeterince bilinmediğini gözlemledik. Bu bağlamda, 500 yıllık kahve kültürümüzü kutlayacağımız bu anlamlı günde hem sanal etkinlikler, hem de sosyal yaşam alanlarındaki eğlenceli sunumlar aracılığıyla Türk kahvesi kültürünün ve mutfağının zenginliğini Amerikalılar ile kültürel etkileşim oluşturarak paylaşıyoruz. 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü'nde Washington Belediye Başkanı’nın beyannamesi ile ilk kez Amerika’da Türk kahvesine dair resmi bir bildiri yayınlanmış oldu. Ayrıca Times Square gibi dünyanın merkezi noktalarından birinde Türk kahvesi tanıtımı kapsamlı bir şekilde yer aldı. Bu gururu Türk halkımızla paylaşmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz."


Turkish Coffee Lady Vakfı


Bu işi misyon edindim

Türk kahvesinin tanıtımını misyon edindiğini de kaydeden White, “Türk kahvesini çok severim ve eşsiz lezzetini tek geçerim. İyi pişirilmiş bir Türk kahvesi antioksidan deposudur ve şekersiz içildiği takdirde sağlıklı bir gıdadır. Türk kahvesi kültürüne hayranlığım ve tutkum ise tarihteki önemi ve sosyal yaşamdaki etkisini anlayınca başladı. 500 yıllık kültürel bir mirasımız olan Türk kahvesi geleneği asırlardır hoşgörü, barış ve dostluğu simgeliyor. Bu nedenle yaklaşık 10 yıldır gönüllü girişimci olarak, kültürel diplomasi aracılığıyla Türk kahve kültürümüzü daha etkili tanıtmayı kendime misyon edindim. Yabancı kahve zincirlerinden kahve almak yerine zengin kahve kültürümüze değer vererek tecrübe etmek ve geleneksel şekilde ritüelini korumanın milli bir görev olduğunu düşünüyorum. Bu konuda uzun vadeli başka projelerde geliştirmeye devam ediyorum. Amacım, kahve sohbetleri ile toplumları birbirine yakınlaştırmak ve kahve denilince Türkiye çağrışımı yapmasını sağlamak” dedi.


Kahve pazarına girecek

Türk kahvesinin dünyada olduğu gibi ABD'de de kahve pazarına gireceğini ve iddalı bir konuma gireceğini vurgulayan White, “Senelerdir Türk kahvesi kültürünü tanıtmam nedeniyle Amerikalı takipçilerim bana “Turkish Coffee Lady” ismini vermişlerdi. Ayrıca, kültürel çalışmalarımız ABD’nin önde gelen Washington Post gazetesinde geniş şekilde yer aldıktan sonra “Turkish Coffee Lady” bir marka olarak bilinmeye başladı. Ortaklarımla iş modelini tasarlarken Amerikalılara özgün bir hikâye sunmak istedik ve kurumsal markamıza bu ismi uygun bulduk. Şu anda hem Türkiye, hem yurt dışında marka tescilini de yaptırmış bulunuyoruz. Bu bağlamda, Turkish Coffee Lady olarak kahve uzmanı Cenk Girginol’un danışmanlığında hazırladığımız ve “İstanbul” ismini verdiğimiz çok özel bir harmanla kahve pazarına Türk kahvesinin izini taşımaya hazırlanıyoruz” diye konuştu.


Turkish Coffee Lady Vakfı


500 yıllık bir değer

Türk kahvesinin 500 yıllık bir değer olduğunun altını çizen White, “Türk kahvesi 500 yıllık bir milli değerimiz olmasına rağmen, yeterince sahip çıkılmadığı için dünyadaki pazar payı sadece yüzde 10. Hâlbuki dünyanın en eski kahve pişirme yöntemidir ve neredeyse tüm kahve çeşitlerinin temelini oluşturmuştur. Tarih kitaplarının veya tanıtım broşürlerinin satır aralarında hep şöyle yazar: “Kahveyi Avrupa ile Türkler tanıştırdı.” Asıl hikâye bundan sonra başlayacakken biz nokta koymuşuz. Bu kültür mirasımız yurt dışında ünlü kahve zincirlerinde, restoran zincirlerinin menüsünde yer almıyor, kahveye dair kaynaklarda ve sektörde referans kabul edilen kitaplarda tarihteki önemine yer verilmiyor. Aslında bunun nedenini düşünmek lazım. Biz toplum olarak kültürel değerlerimize daha çok sahip çıkarsak dünyaya yayılan kahve zincirleri kurmamız hayal değil” ifadelerini kullandı.
Türk kahvesi serisi

Türkiye'nin hazinelerinin ismini taşıyan kahve harmanları toplumlararası kültürel köprüler kurmayı amaçlıyor 10 yılı aşkın süredir yurtdışında Türk kahvesi kültürünü tanıtan, gastrodiplomasi kavramının temsilcisi White namı diğer Turkish Coffee Lady, Türkiye’nin hazinelerini tanıtan yepyeni bir gurme Türk kahvesi serisini ABD’de kahve severler ile buluşturuyor. Türkiye’nin kültürel miraslarından ilham alan kahve harmanları ülke markasına katkıda bulunmak adına İstanbul, Mardin, Kapadokya, Ege, Zeugma, Göbeklitepe, Patara ve Efes gibi tarihi kentlerin isimlerini temsil ediyor. Turkish Coffee Lady tematik ürün serisinin içinde geleneksel, dibek kahvesi, damla sakızı, kakule, karamel, çikolata, fındık ve çilek lezzetlerinde sekiz adet farklı aroma bulunuyor. 2017 yılında hayata geçirilen bu girişimin üçüncü yıldönümü nedeniyle, ilk dört harman www.turkishcoffeelady.com sitesinden tarihi itibariyle ön satışa sunulacak. Harmanları özel olarak gastronomi uzmanı Cenk Girginol tarafından hazırlanan, mikro sanat dehası Hasan Kale’nin telve ile çizdiği eserleriyle tasarlanan kahve markası, Göksu Global işbirliğinde 2020 sonbaharında lanse edilecek.

Turkish Coffee Lady Vakfı
Kültürel köprüler kuracağız

Girişimin kurucularından Ahmet Şerif İzgören de “Küresel çapta içinden geçtiğimiz pandemi döneminde en çok olumsuz etkilenen gruplar arasında kadınların sahip olduğu işletmeler bulunuyor. Bizlerde bu koşullarda Turkish Coffee Lady olarak Virginia eyaletinde 2,5 yıldır işlettiğimiz Türk kahvesi kafemizin hizmetlerini dijital ortama taşımaya karar verdik. Kadın dostu olan işletmemizin hayat amacı kahve sohbetleri ile toplumlar arasında kültürel köprüler kurmaktır. Kadınların toplumu kalkındırmanın taşıyıcısı olduğuna inanarak yeni e-ticaret platformumuzda diğer kadın girişimcilerin de değerli çalışmalarına yer veriyoruz. Dayanışma içinde bu zor süreci beraberce aşacağız” şeklinde açıklama yaptı.
Türk kahvesinin faydaları

Gün içinde sohbetlerin vazgeçilmesi olan ve beslenme düzenimizde önemli bir yer tutan Türk kahvesinin sağlık açısından da büyük faydaları bulunuyor. Üstelik Türk kahvesi sade tüketildiğinde kalori oranı sıfır. 40 yıl hatırı olan Türk kahvesinin faydaları nelerdir, sağlığımıza nasıl etkileri bulunur? Öğrenmek isteyenler için konuyu detaylı bir şekilde ele aldık. Çarpıntı yapar, gece uyutmaz diyerek temkinli yaklaştığımız kahve aslında her gün düzenli olarak içildiğinde tam bir şifa deposu. Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu kahvenin faydalarıyla ilgili bilgi verdi.

Turkish Coffee Lady Vakfı

Cildinize ışık katar

Kahvenin cilde faydaları oldukça fazladır. Sade kahveyi içmekle kalmayıp telvesinden de faydalanabilirsiniz. Türk kahvesi telvesi ile cildinize peeling yaparak cilt altındaki kan damarlarının daraltılmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede yüzünüzdeki şişliklerden kurtulabilirsiniz. Kahvede bulunan kafein, göz altı şişkinliklerine adeta meydan okur. Bunun için Türk kahvesine bir top pamuk batırıp göz altlarınıza yavaş yavaş masaj yapabilirsiniz. Cildinizi temizlemek için de yine kahve telvesinden yararlanabilirsiniz. Haftada bir kez kahve telvesiyle temizlenmiş cildinize peeling yapmayı unutmayın. Düzenli olarak uyguladığınız Türk kahvesi peelingi sayesinde daha genç bir görünüm kazanacaksınız.
Alzheimer'ı önler

Kahvenin içerdiği kafein maddesi, Alzheimer oluşumunda rol oynayan beta amiloid birikimini önemli ölçüde azalttığı ve böylece alzheimer gelişmesini önlediği tahmin edilmektedir. Her gün bir fincan Türk kahvesi içerek beyin sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Sütlü Türk kahvesi tok tutar

Kahve sütle birlikte içildiğinde, vücuda dengeli protein, karbonhidrat ve yağla alındığından kişiyi daha uzun süre tok tutmaktadır. Verdiği tokluk hissi diyet yapan kişilerde fayda sağlamaktadır. Beslenmenize dikkat ediyorsanız ve diyet yapıyorsanız Türk kahvesini sütlü bir şekilde pişirebilirsiniz.
İnsülin direncini kırar

Kahvenin insülin direncini kırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu etkinin azalması kişide tatlı ihtiyacını baskılar. Sürekli tatlı yeme isteği olan kişilerin bu isteklerini bastırmada kahve içmeleri önerilir. Tatlı kriziniz başladığı anda bir fincan sade Türk kahvesi hazırlayın. Kahvenin yanında bir adet hurma yiyerek tatlı isteğini tamamen kaldırabilirsiniz. Kahve içeriğindeki etkin kafein, zihnin uyanık kalmasını sağlayarak konsantrasyonu artırır. Zihnin daha dirençli ve uyanık olmasına yardımcı olur. Ayrıca her sabah içilen bir fincan kahve güne daha zinde ve enerjik başlamanızı sağlar.
Kilo vermeye yardımcı olur

Kahvede bulunan kafein, vücudun yağ yakması için sinir sistemine sinyaller gönderir ve aynı şekilde kanda adrenalin düzeyini artırır. Bu durum yoğun fiziksel etkinlik öncesi bünyeyi hazır hale getirmek için faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı, sporcular antrenmanlarına başlamadan önce kahve tüketmeye özen gösterirler. Siz de kilo vermek istiyorsanız ara öğünlerinize bir fincan şekersiz Türk kahvesi ekleyebilirsiniz.


Kalbinizi korur

Kahve, bilinenin aksine çarpıntı yapmaz. Ancak tüketim miktarı kontrol altında tutulmalıdır. Vücuda alınan fazla miktar kafein çarpıntı şikayetine neden olabilir. Günde bir fincan kahvenin üzerine çıkmazsanız kalp sağlığınızı da korumuş olursunuz. Kahvenin kalp sağlığıyla ilişkisi araştırılmaya devam ediyor ancak son bilimsel veriler kafeinli ürünlerle ritim bozuklukları arasında bir ilişki olmadığını ortaya koydu. Ayrıca başka bir araştırma sonucunda da günde birkaç fincan kahve tüketiminin kalp hastalıklarına yol açan damar tıkanıklığının önüne geçtiğini söylüyor.

Birçok bilimsel araştırma sonucuna göre kahve tüketen, özellikle kadınların kalp hastalıklarına yakalanma riski tüketmeyenlere göre %20 daha azdır. ABD’de yapılan bilimsel araştırmalar, günde 3-4 bardak kahve tüketiminin depresyonla mücadelede ciddi katkı sağladığını ortaya koymuştur. Düzenli olarak kahve tüketimi depresyona girme riskini %50 oranında azaltabilir. Türk kahvesi telvesiyle birlikte pişirildiğinde antioksidan kapasitesi artar. Antioksidan oranı yüksek yiyecek ve içecekler tüketerek, kandaki antioksidan miktarını artırabilirsiniz. Bu sayede oksidatif stresle mücadele edebilir ve hastalıklara yakalanma riskiniz azalır.

Mehmet Mert - GAZETE DAMGA - 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.