Türkiye ve Bosna-Hersek arasında dev diyabetik ilaç anlaşması

Türkiye ve Bosna-Hersek arasında dev diyabetik ilaç anlaşması
Dünyada son döneme damga vuran diyabet hastalığına yönelik çalışmalarda önemli bir gelişme yaşandı. Mas İlaç Yatırım A.Ş ile Bosna-Hersek’li ilaç üreticisi Zada Pharmaceuticals arasında, uluslar arası ilaç üretimi ve satışı konusunda dev anlaşmaya imza atıldı.

Bu çerçevede Mas İlaç Yatırım A.Ş ile Zada Pharmaceuticals; bir anti-karsinojenik, iki antidiyabetik, bir antiviral, bir antienflamatuar ve bir de pro-somatropik formulasyon içeren patent portfolyosunun lisans sözleşmelerine imza attı. İki ülke arasındaki ilk biyosötik teknoloji transferi olan bu lisans devirleriyle 24 ilaç ruhsatı, iki ay içinde onaylanıp, ürünlerin ilk on tanesi üç ay içinde önce Bosna-Hersek, sonra da Türkiye, Benelüks ülkeleri ve Batı Avrupa genelinde piyasaya sürülecek.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Mas İlaç Yatırım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı mucit Erdal Can Alkoçlar, ‘’Özellikle öncelik verdiğimiz alanlar kanser ve şeker hastalıkları. İlk faz ilaçların raflarda yerini bulmasından sonra hedeflediğimiz diğer alanlar ise akut viral ve bakteriyel enfeksiyonlar olacak. Patentlenmiş buluşların ürün ve finansal gelire dönüşmesi önemli ve zaman isteyen bir konu. Bizler patentleşmeden, kurumsallaşmaya, finansmandan ürüne dönüşmeye kadar olan tüm aşamalarda mucitlerimize destek olmak istiyoruz. Türkiye’nin milli ilaçlarını tüm dünyaya dağıtmak istiyoruz’’ diye konuştu. 
 
Türkiye’nin hemen her alanda binlerce mucite sahip olduğunu, amaçlarının bu dev kaynağa yatırım yapıp tüm insanlığa hizmet etmek olduğunu da vurgulayan Alkoçlar, bu zamana kadar kendini ifade edememiş ya da keşfedilmemiş mucit kaynaklarına destek olmayı amaç edindiklerini kaydederek, bu kaynağın Türkiye’nin ve dünyanın geleceğini değiştirebilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. 

EN FAZLA İLAÇ PATENTİNE SAHİP FİRMALARDAN BİRİ; MAS İLAÇ
Mucitler Erdal Can Alkoçlar ve Metehan Yeşil’in sahip olduğu ve 130 ilaç patentinin inhisari lisans haklarına sahip olan Mas İlaç Yatırım A.Ş, önemli ilaç firmalarından biri. Özellikle Müslüman ülkelerin ilaç teknolojisi ve biyosötik AR-GE konusundaki bağımsızlığı için çalıştıklarını da vurgulayan Mas İlaç Yatırım, Türkiye’nin bu konuda gerek beyin potansiyeli, gerekse kollektif organizasyon kabiliyeti ile doğal liderliği sahiplenebilecek bir ülke olduğuna ifade ederek, başka ülkelerle benzer AR-GE işbirlikleriyle bu güzel başlangıcı taçlandırmak istediklerini vurguladı. İki kardeş ülke arasında imzalanan protokol uyarınca iki taraf üretim ve pazarlama konusunda birlikte yürüyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.