Ekrem İmamoğlu'na kim rakip olur?

Bu yazımızda Beylikdüzü'nün yerel seçim öncesi görünen köyünü ele almaya çalışacağız.
Yakuplu, Kavaklı, Gürpınar beldelerinin bir araya gelmesi ile ilk defa 2009 yılında ilçe olarak yerel seçimlere giren Beylikdüzü'nün ilk ilçe Belediye Başkanı Yusuf Uzun oldu.
İlçede daha önce belde belediye başkanı olarak; Yakuplu'da ANAP'tan Cemal Kahraman (vefat etti), AK Parti'den Şanver Çolak, Kavaklı ANAP'tan Orhan Tıraşoğlu, Gürpınar CHP'den Mustafa Göçküncü, ANAP'tan Velittin Küçük (daha sonra MHP'ye geçti. Şimdilerde AK Parti'de) ve Beylikdüzü'nde (belde zamanı) Vehbi Orakçı isimleri görev yaptı.
2014 yerel seçimlerinde ise AK Parti'den Yusuf Uzun ikinci defa bu koltuğa talip olurken CHP adayı Ekrem İmamoğlu açık ara ile ipi göğüsledi ve bu seçimlerde İstanbul ilçeleri arasında AK Parti'nin elinden bir ilçeyi alarak CHP'ye seçim kazandıran tek isim oldu.

İmamoğlu Büyükşehir'i zorlar
Derken 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası bir çok belediye başkanları görevden alınırken veya istifaya maruz kalırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'da istifa ettiğinde İBB meclisince yeni başkanlık seçimlerinde CHP, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu aday gösterdi.
Bu durum akıllara CHP'nin 2019 yerel seçimlerinde İstanbul adayı İmamoğlu olur düşüncesini getirdi.
Aslında bu satırların yazarı daha 2014 yerel seçimlerinin hemen ardından bu tesbitte bulunarak 'Ekrem İmamoğlu bir dahaki seçimlerde İBB adayı olur ve kazanır'     demişti.
Şimdi bugüne geldiğimizde bence İmamoğlu'nun hala CHP'nin İBB adayı olarak şansı devam etmekte.
Her ne kadar yine Karadeniz kökenli CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de bu koltuğa talip olsalar da Ekrem İmamoğlu isminin ben son ana kadar İBB aday adayı olarak akıllarda kalacağını düşünüyorum.

CHP'nin adayı Keleş olur
Peki varsayalım oldu ve CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu oldu.
O zaman CHP'nin Beylikdüzü Belediye Başkan adayı kim olur derseniz.
Aklıma ilk Fatih Keleş geliyor.
Gerçi böyle bir durumda CHP üst düzey isimlerden çok kişi bu koltuğa talip olur.
2014 aday adaylarından İbrahim Mendeşağu'yu da unutmamak gerek.
Dedik ya şimdilik kim aday olur kim olmazı konuşalım.
Daha sonra da kim kazanır kim kazanamazı dile getirmeye çalışırız.

AK Parti'de aktör çok
Gelelim Beylikdüzü AK Parti'ye.
Öncelikle AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanlığı'na getirilen partinin eski İl Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Necati Işık bugünlerde ilçede güçlü aktörlere sahip parti üst düzey yöneticilerini bir araya getirerek doğru bir iş yapıyor.
Velittin Küçük, Vehbi Orakçı, Halis Kahriman, Mustafa Erdoğdu, Seyithan İzsiz gibi daha önce adı belediye başkan aday adayı olarak geçen isimleri birçok etkinlikte bir araya getiren Necati Işık bu hamlesi ile olur da 'Arkadaşlar şimdi sizlerden birisini aday yapsak diğerleriniz küseceksiniz. En iyisi ben aday oluyum hepiniz arkamda durun' da     diyebilir.
Bu çalışmalarda sokağın nabzını tutarak kiminle seçim alınacaksa onun arkasında da durabilir.
En azından bazı isimlerin elenmesinde etkin olabilir.
Bu isimlere ilaveten Beylikdüzü Devlet Hastanesi Başhekimi Atilla Yılmaz'ın da yoğun bir şekilde kulislerde adının geçtiğini söyleyebiliriz.
Peki parti üst yönetiminden flaş bir isim gelip Beylikdüzü Belediye Başkanlığı koltuğuna talip olur mu dersiniz.
Bence bu zor bir ihtimal görünüyor.
İsim olmuş hiçbir siyasi aktör kazanıp kazanamayacağı garanti olmayan bir yere gelip olur da kaybederse imajının zedelenmesini istemez.

Diğer partiler ne yapar?
CHP ve AK Parti'de durum böyleyken, MHP, HDP ve İYİ Parti ne yapar dersiniz.
Bu üç siyasi partinin de güçlü bir aday ile seçimlere girerek kendi parti oylarınıın sağa sola kaymasını engelleyeceklerini sanmıyorum.
Belki ikili ilişkileri ve diyalogları iyi götüren adaylar meclislerine bir takım halkta karşılığı olan isimleri listelerine alırlarsa bir adım öne geçebilirler.
Ama efendim parti üst yönetimi şöyle karar aldı, biz parti olarak bu partinin adayına oy vermeyeceğiz, biz şu adayı destekleyeceğiz türünden açıklamaların pey bir anlam ifade etmeyeceğini söyleyebilirim.
Sonuçta yerel seçimlerde seçmenin yüzde 40'a yakını kararını partiden yana değil, adaydan yana kullanıyor....

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi