Ekrem İmamoğlu ne dedi, ne yaptı (2)

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yaptığı vaatlerle ilgili tartışılmaların artarak devam ettiğini ve o döneminde istanbul’lulara “Biliyorsunuz ki, topluma bir şeyler vaat etmek ciddiyet ister. Ben, bugüne kadar ne kimseye yalan söyledim ne de tutamayacağım sözler verdim. Her şey çok güzel olacak. Her şey çok güzel olacak. Her şey çok güzel olacak.'' Diyerek verdiği seçim sözlerini yazmıştım.

Yazımın bu 2. Bölümünde geçen 1 yılda İBB Başkanı E. İMAMOĞLU’nun yaptıklarını irdeliyelim

Beylikdüzü Belediye Başkanı olmadan önce hayata geçirmeyi vaat ettiği 37 projeden sadece 2’sini gerçekleştiren, Görevi süresince belediyeye ait kamu arazi ve mülklerini yaklaşık 500 milyon TL'ye sattığı halde, görevi bıraktığında bilançoya göre tam 313 milyon TL borç bırakan ve vatandaş odaklı belediyeciliği ağzından düşürmeyen İmamoğlu’nun İBB Başkanlığı döneminde seçildiği günden bu güne dek yaptığı ve vatandaşı direk ilgilendiren icraatlarından bazıları

  • 31 mart il seçim ile 23 haziran dönemleri arasında aylık öğrenci kartı 40 tl ye indirildi.

  • İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşları İETT, İSKİ ve 28 iştirak şirketlerinin 730 aracı günlerce Yenikapı'da sergilendi. ortalama aylık maliyet giderleri toplamda 1 milyon 422 bin 793 TL olduğu tespit edilen kiralık araçlar iade edilerek yerine 3 milyon 341 bin 800 TL tutarında yeni araçlar kiralandı

  • Seçim süreci boyunca, “Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız” diyerek işçilere güvence veren CHP’li Ekrem İmamoğlu, 29 Ağustos’ta, izinden döndükten yalnızca 8 gün sonra 1244 işçinin cep telefonlarına gönderttiği SMS ile kıyım yaptı. İmamoğlu, iki seçim arasında İBB’de işe girdiklerini iddia ettiği 1244 emekçiyi işten çıkardı. 

  • Dünya litaretürüne girerek ve “Vatandaşlarımızı çağırmadık; ama şu anda –yanlış anlamayın, sizden öyle bir talebim yok- bu ağaçların yaprakları beni çılgınca alkışlıyor haberiniz olsun. Ben hissediyorum onu” diyerek Silahtarağa Arıtma Tesisi’nin “temel atmama” törenini gerçekleştirdi

  • Seçimlerden önce tevazu söylemleri yağdıran İmamoğlu'nu kendini devlet başkanı gibi  500 zabıta personeline yüksek sesle 'Sağol' dedirterek selamlattı.

  • Seçim süresince ‘Hayatı ucuzlatmak’ sözünü dilinden düşürmeyen ve bu süre boyunca, “Ekmek, süt, su bedava olacak” afişleri astıran İmamoğlu, seçimlerden sonra bırakın bedava yapmayı, hem ekmeğe hem suya zam yaptı. 3 Eylül tarihinde Hamidiye suya yüzde 20 zam yapan İmamoğlu, Halk Ekmek’in poşetli ürünlerine de yüzde 40’a varan ‘finansal bindirim’ yaptı.

  • Maddi sıkıntıda olan, ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılmak üzere 9 milyon litre yağlı sütün dağıtılması planlanan projesi hayata geçirildi.

  • 27 Ağustos tarihinde, okul servislerine yüzde 13 zam kararı aldı. Aynı zamanda minibüslere yüzde 25, taksi ve dolmuşlara da yüzde 24 zam geldi. İSPARK ücretlerine de yüzde 40 ila yüzde 50 arasında zam yapıldı. İmamoğlu, İSPARK fiyatlarının artışını, “Finansal düzenleme” olarak niteledi ve gerçek zammın çalışmaların ardından yapılacağını söyledi.

  • Minibüs ücretleri yüzde 25 artırılırken, öğrenci 0-6 kilometre 1,5 lira, 6 kilometre sonrası 2 lira, 0-2 kilometre aralığı ücret (indi-bindi) ise 2,5 lira oldu.

  • Şehir hatları İstinye - Çubuklu Arabalı Vapurları araç geçiş ücretlerine yüzde 20 ve Harem - Sirkeci araç geçiş ücretlerine yüzde 10 artış uygulandı

  • İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin (İSTESOB) talebi üzerine AKOM'da yapılan UKOME toplantısında, elektronik bilet ücret tarifelerine yüzde 35 zam yapılması kararı alındı. Zam kararının UKOME'de alınmasının nedeni İBB Meclisinden AK Parti ve MHP üyelerinin çoğunlukta olması. Zam kararının Meclis'ten geçmeyeceğini bilen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, zam bürokratlar üzerinden yaptırdı.

  • 24 SAAT KESİNTİSİZ ULAŞIMI BAŞLATTIK” diyen İmamoğlu’nun, Corona virüs salgını sırasında IBB’nin koordinasyonsuzluğu nedeni ile ulaşımda yaşanan tedbirsizlikler yüzünden olaya İstanbul valiliğinin müdahalede bulunmak zorunda kalmasını ve bu süreçte Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB’nin başarı değerlendirmesini ise size bırakıyorum

Mazbatamı verin geç kaldım yapacak çok işim var, çok zaman kaybediyorum, İstanbul hizmet bekliyor” gibi söylemlerle ortalığı toz duman eden ve bir çok kişi tarafından Atatürk gibi ilerici, halkçı, devrimci, Çalışkan, zeki belki de kurtarıcı olarak görülen IBB Başkanı Ekrem İMAMOĞLU’nun bir yıl sonundaki durumu pek iç açıcı değil.

Yaptığı icraatlar kendi parti üyeleri dahil çok fazla kişi tarafından şiddetle eleştirilmeye başlamış durumda.

İmamoğlu’nun bundan sonraki siyasi kaderini de kalan yıllarında yapacağı çalışmalar ve vaat ettiği sözlerin ne derecede gerçekleştirileceğine bağlı.

Anlayacağını işi çok zor

Ne demişti Ziya Paşa "Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde". Başka söze ne hacet.

VESSELAM

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Remzi Tanış Arşivi