Elektrik-doğalgaz-fatura

Enerjide yaşanan sıkıntı 7'den 70'e herkesi zor durumda bıraktı. Özellikle elektrik ve doğalgaz aşırı derecede pahalanınca millet isyan noktasına geldi. Geçtiğimiz günlerde İran'ın Türkiye'ye doğalgazı kesmesinin ardından sanayide 3 günlük elektrik kesintisi uygulanmış, söz konusu karar sonrası sanayiciler isyan etmişti. Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı, “Son dönemde sanayi sektörünün, özellikle Organize Sanayi Bölgelerinin kullandığı elektrik ve doğalgaza çok yüksek zamlar yapılmış, ayrıca İran'dan tedarik sıkıntısı nedeniyle büyük sanayi tesisleri ve elektrik üreticilerine doğal gaz sevkiyatında kesinti yapılacağı açıklanmıştı, bu süreç sanayiciyi daha da zor duruma sokmuştur” demişti.

Yaşanan tartışmaların ardından Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Nilüfer Çevikel'den ilginç bir öneri geldi. Çevikel, “Organize sanayi bölgeleri dışında üretime izin verilmesi halinde hem dışa bağımlılık azalır hem de elektrik kayıplarında ve verimlilikte gelişme sağlayabiliriz” dedi.

***

Üyelerinin toplam cirosu 60 milyar doları aşan ve 60 sektörden firmanın çatı örgütü olan Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Nilüfer Çevikel, “Son kesilmelerde enerjinin ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha anladık. Ayrıca enerji maliyetlerinde de yüzde 100’ü aşan ciddi artışlar oldu. Şu anda organize sanayi bölgeleri enerjilerinin belirli bir bölümünü kendileri üretebiliyor. Ancak bunu sadece kendi arazileri üzerinde üretebiliyor ve kapasite de bu nedenle kısıtlı ve maliyetli. Organize sanayi bölgelerinin dışına çıkınca üretilen her elektrik, dağıtım ağına girdiği için fiyatı da otomatik olarak artıyor. Biz de buna çözüm olarak OSB’ler dışında farklı bölgelerde üretilip kullanılabilmesini bir çözüm olarak sunduk. Kamunun da bu konuda planları olduğunu öğrendik ve bu sevindirici” açıklamasını yaptı.

***

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı'nın yaptığı 'İstanbul’da Enerji Yoksulluğuna Doğru' araştırması ise acı gerçekleri ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, son 4 yılda elektrik faturalarında yüzde 400 oranında artış yaşandı.

Araştırmada, sadece İBB iştiraklerinden İSKİ’nin, 2021 elektrik maliyetinin var olan birim fiyatlar üzerinden hesaplandığında, 2022’de yüzde 117 artacağı öngörüldü.

4 kişilik bir hanenin 2018 yılında aylık ortalama elektrik faturası bedeli 105 TL iken bugün bu değer 408 TL.

Bu durum, son 4 yılda elektrik faturalarında yüzde 400 oranında bir değişim yaşandığını gösteriyor.

Bu artışla birlikte İstanbul'da elektrik faturasını ödeyemeyecek durumda olan hane sayısının giderek artıyor. Özellikle ısınma için elektrik kullanan haneler için durum daha da büyük bir sorun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Aslan Arşivi