Elimizden kaybettiğimiz en büyük hazine !

İnsanoğlunun; kendisine, ailesine, yaşadığı topluma ve bütün dünyaya faydalı bir yaşam sürdürebilmesi için en gerekli olan şeylerin başında ilim gelmektedir.

Toplumları toplum yapan en büyük faktör eğitimdir. Eğitimsiz toplumlar kör bir rehber edinen birine benzer, yürürler fakat hep yanlış yöne gider dururlar! İlerleyemez ve kendilerini geliştiremezler! Toplumların gelişmesi eğitimle orantılıdır. Bir toplumda iyi eğitim alan ne kadar insan fazlaysa o kadar iyi bir toplum inşa edilir. Toplumları ayakta tutan eğitimdir!

Dünkü Müslümanlar medeniyetin, doğru bilginin ve gelişmenin üstadı idiler. Fakat şimdiki Müslümanlar öyle bir hale geldi ki bilgi aramayı bıraktılar. Seleflerince aranmış ve ulaşılmış bilgileri de bilgi arayan Batı'ya cömertçe ihsan ettiler. Batı'nın Müslümanlardan bilgi almasında bir yanlışlık yoktu. Fakat Müslümanların bilime, fenne ve eğitime uzak düşmeleri, hiç olmazsa seleflerini takip etmemeleri büyük bir hata idi. İslâm alemi bu durgunluğunu hâlâ üzerinden atabilmiş değil !

Dolayısıyla insana olan yatırım her şeyden daha önemli ve daha yararlıdır. Çin atasözünde insana olan yatırımı çok güzel ifade ediyor: Bir yıllık ürün istersen buğday, on yıllık ürün istersen ağaç, yüz yıllık ürün istersen insan yetiştir.

Bilim ve teknolojinin baş döndürücü hızla ilerlediği bir dünyada gelişmelere ayak uydurabilmek, maddi ve manevi doyuma ulaşabilmek, dünyaya daha geniş pencerelerden bakabilmek ve fikirler üretebilmek ancak eğitimle mümkündür. Dolayısıyla her birey doğumdan ölüme kadar eğitimini sürdürmeli, eğitimin son derece önemli olduğu her toplumda yeterince vurgulanmalıdır. Fransız bilim adamı Paul Richer’in de dediği gibi ‘'ekmekten sonra eğitim bir ülkenin en büyük ihtiyacıdır'’.

Maalesef Müslüman bilim adamlarının bizlere bırakmış olduğu ilmi ve fenni bir çoğumuz unuttuk! Vaktimizi dünya işleri mal, mülk, şan, şöhret ve makam-mevki peşinde koşar hale geldik! Günümüzde her alanda işin ehli olan kişiler azaldıkça azaldı. İlme ve eğitime değer vermez hale geldik! Ömrünü eğitime adamış profesörlerimiz, ne bir futbolcu ne bir şarkıcı ne de bir artist kadar toplum nazarında kıymeti harbiyesi kalmamıştır! Dünyaya yön veren ve bir çağ açıp bir çağ kapatan ecdadımızın bizlere bıraktığı ilimlere ve medeniyete sahip çıkmalıyız!

Her fenalığın, başı bilgisizlik ve cehalettir. İnsan için en büyük kuvvet, en büyük fazilet ve meziyet hiç şüphesiz ki ilim ve iyi bir eğitimdir. Anne ve babaların da çocuklarına bırakabilecekleri en değerli miras, güzel ahlak ile bezenmiş iyi bir eğitimdir.

Okumak İptiladır, Müptelalara Selam Olsun

Her İnsanın hayatında kendisini heyecanlandıran, mutlu eden ve o işle meşgul iken zamanın nasıl geçtiğinin farkında olmadığı uğraşları vardır. Kimi ticari bir iş yaparken, kimi dükkanında ürününü satarken, kimi sinemaya giderken, kimi seyahat ederken gibi gibi uzatabiliriz. Benimde hayatta en çok ilgimi çeken kitaplardır. Konusu, yazarı, içeriği ne olursa olsun muhakkak dikkatimi çeker. Döner bakarım. Hatta bilgisiz, bağnaz, olumsuz, faydasız insanlardan kaçıp çoğu zaman sığındığım ve üzerimdeki kötü enerjiyi atmak için sık sık sahafları, kitapçıları gezerim..

Bazen saatlerce raflardaki kitaplara bakarım, bazen bir kitabın kapağına dalıp giderim, bazen de kitapların eşsiz rayihası içerisinde dolanır dururum.

Kıymetli dostlar, kentlerde sadece insanlar için yapılaşma, yol, köprü gibi hizmetlerin yanısıra kültür, edebiyat, sanat gibi etkinlikler hiç şüphesiz büyük önem arz ediyor. Ve insanların az da olsa bir nefes almasını sağlıyor.

Tamda mevzumuzun üzerine Esenyurt Belediyesi'nin organize ettiği edebiyat ve sanat festivali kitap severler için büyük bir fırsattır. On gün sürecek olan bu organizasyonu kaçırmayalım. 2022 yılında kitap okuma programı yapalım. Hiç değilse her ay'a en az bir kitap okumak için hedef koyalım.

Değerli dostlar , çocuklarımızı, gençlerimizi, yetişkinleri hatta yaşlılarımızı edebiyat ile tanıştıralım. Bir şiir, bir hikaye , bir roman ... Ama muhakkak onların hayatlarını bir şekilde edebiyat ile buluşturalım.

Unutmayalım ki kitaplar insan hayatının tehlikeli denizlerinde, bize yol gösteren pusulalar ve haritalardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Onur Karakoç Arşivi