En güzel meziyet merhamet ve vicdandır

İnsanı insan yapan en belirgin özellikler, merhametli ve vicdanlı olmasıdır.

Merhametli insanın acıma duygusu çok gelişmiş olur her türlü haksızlığa karşı durur, eğer yaşadığı ortamda, haksız bir işlem ya da olay vuku bulduğunda mutlaka olaya yapıcı yönde müdahil olur.

Vicdanlı insanlar ise haksızlığın ve adaletsizliğin yapıldığı yerde yukarıdaki yazılanlara ilave olarak fiziki anlamda da müdahalede bulunabilirler.

Bu tarz insanlar toplum nezdinde çok saygı ve sevgi görürler.

Bu yazımda neden böyle bir konuya değindiğimi sorgulayacak olursak, bu hayatta yaşarken her ne iş yapıyorsak yapalım bu iki insani özelliğimizi öne çıkarmadan yaparsak, doğru yapmamış oluruz kanaatindeyim.

Merhametsiz ve vicdansız insanların ortak davranış biçimleri genelde şunlardır:

Bulundukları alanda bir şekilde gücü eline geçirmeyi başarırlar.

Rakiplerini çok iyi manipüle ederler.

Korku ortamı yaratırlar.

Gerçekleri çevresindeki insanlardan hep saklarlar.

Kendileri gibi bir insan grubu oluşturmaya çalışırlar.

Sonsuza dek bulunduğu alanda söz sahibi olmak isterler.

İster işveren, ister yönetici, ister bir karar verici yetkilisi olalım bu iki davranışı göstermediğiniz bir durumda orada gerçek bir insandan bahsedemeyiz.

Vicdanlı ve merhametli olamayanlar, bu iki özelliği bünyesinde barındıramayan insanlar toplumun en tehlikeli ve en acımasız insanlarıdır.

Konular ve olayların arkası iyi araştırılıp dikkat edilirse, tüm kavgaların, anlaşmazlıkların, haksızlıkların kaynağında merhametsizlik ve vicdansızlık belirtileri yatar.

Eğer ticaretinde bir insan merhametsiz ve vicdansız davranışlar içinde ise, eğer bir yönetici merhametsiz ve vicdansız bir davranış içinde ise o toplum içinde ne huzurdan ne de adaletten bahsedemeyiz.

Siyasetçiler, toplumun önüne çıktıklarında neyi yalan neyi doğru söylediklerini sadece kendileri biliyor. Tek dertleri iktidarı ve koltuklarını ellerinden kaçırmamak…

Vicdanlı ve merhametli insanların önündeki düştükleri durum umurlarında bile değil.

Kendisinin hiçbir eksiği olmamasına rağmen paylaşmasını bilmeyen vicdansız işverenler ise yanındaki çalışanının durumundan bir haber olduğu sürece, inanın dostlar insanlığın hiçbir anlamı yoktur.

Merhametsiz ve vicdansız insanlar sürüsü olduktan sonra sizi kimin yönettiği ve kimlerin yanında çalıştığınızın hiçbir anlamı yok.

Çünkü merhametsiz ve vicdansız insan olunmaz…

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kanun Göçer Arşivi