Erdinç Aktaş: Engelleri yıkıp ADK'yı kurduk

Erdinç Aktaş: Engelleri yıkıp ADK'yı kurduk
Esenyurt CHP Gençlik Kolları Başkanı ve Esenyurt Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü Kurucu Başkanı Erdinç Aktaş ile geldiği dönemden itibaren çalışmalarını ve Esenyurt’u konuştuk. Aktaş, “Esenyurt Üniversitesi’nde ilk fark ettiğim eksiklik, ADK’nın olmayışıydı. Bunun üzerine bu kulübü kurmaya karar verdim. Kurarken önüme çok setler koydular ama hepsini yıkıp genç arkadaşlarımla birlikte kurmayı başardık” dedi

Esenyurt CHP Gençlik Kolları Başkanı Erdinç Aktaş Damga'ya konuştu. Aynı zamanda Esenyurt Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü Kurucu Başkanı olan Aktaş, yaptıkları çalışmaları anlattı. Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt'un Esenyurt'un talihini değiştirmek için çok uğraltığını belirten Aktaş, "Burada CHP iktidarı devam ettiği sürece belli alanda değişeceğine ve umudun şehri olacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.


Erdinç Aktaş kimdir? Atatürkçü Düşünce Kulübü’nü kurmanızdaki amaç nedir?

1998 doğumluyum. Ardahanlıyım. Doğma-büyüme Esenyurtluyum. İlkokul, ortaokul ve lise hayatımı Esenyurt’ta tamamladım. Lise hayatım devrimci liselilerde geçti. O dönem genç olarak çok fazla eyleme imza attık. Berkin Elvan eylemini Esenyurt’ta başlatan ilk liselilerden biriydik. Şuan ki lise dönemlerinde iktidarın şekillenmesinden dolayı daha çok ülkücü yapılar yer alıyor. Üniversiteye başlarken CHP Gençlik Kolları’na üyeydim. Şimdiki kadar aktif çalışmıyordum. Çocukluk hayalim siyaset yapmak ve siyasetin içinde yer almaktı diyebilirim. Esenyurt Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü okuyorum. Üniversiteye başlarken ilk fark ettiğim eksiklik Atatürkçü Düşünce Kulübü’nün olmayışıydı. Kendi gözlemlerime güvenerekten Atatürkçü Düşünce Kulübü’nü kurdum. Üniversite de tutunmak ve arkadaşlarımı toparlamak adına böyle bir yola giriştim.
 

esenyurt

Engel çıkarıldı mı?

Kurarken de önümüzde fazlasıyla set koyuldu diyebilirim. Benim amacım, Atatürk’ün ilkelerini tek çatı toplayan ve benimseyen bir kulüp kurmaktı. Tüm çabalarımın sonucunda bu kulübü kurmayı başardım. İkinci yılımızı tamamladık. Kurarken de insanların gönlünü nasıl kazanabilirim diye sosyal yardım projelerine başladık. İlk yaptığımız proje ise Batman’da bir köy okulu buldum. Bu okula sekiz gün içerisinde hiç kimseden bir maddi destek almadan yardım topladım. Partiye, belediyeye oraya buraya koşturarak bu yardımı topladım. Belediyeden araç alarak gittik. Okula ilk gittiğimizde okul 25 metre kareyken, karşısındaki medrese 75 metre kareydi. Dini duygular daha fazla ön plana çıkmıştı. Diğer bir eksiği ise okulda Türk bayrağı yoktu. İlk yaptığımız iş, okula Türk bayrağı çekmek oldu. Bir yıllık tüm ihtiyaçlarını karşıladık. Tadilat işlerinin tamamını biz yaptık. Bu bizim için topluma uzanan bir başlangıç oldu ve buna çocuklardan başladık. Şuanda Esenyurt Üniversitesi içinde 400’e yakın üyemiz var. Üyenin çok olmasından ziyade bizim için aktiflik daha önemlidir.

HEDEFİMİZ ŞUAN 2023

Gençlik kolları ne demektir, amaçlarından ve üye olmak için şartlarından bahseder misiniz?

Türkiye’de siyasi partiler arasında ilk olarak gençlik kollarını oluşturan parti CHP’dir. Gençlik kollarında bana göre amaç şudur, gençlik kolları partinin öz gücüdür. Gençlik kollarında kuşak çatışması yaşanmaması için belli yaş aralığı olmalıdır. Belirlenen aralık 18-30 yaş aralığıdır. Bana göre otuz bile çok fazla. Ben buraya başkan olmadan önce kendime şunu söyledim. En fazla yirmi yedi yaşına kadar bu görevde olmalıyım. Ondan sonrası benim için başarısızlıktır. Tabi bunu yerel için söylüyorum. Partinin seçim dönemindeki pankartı bayrağı vs. hepsi gençlik kollarından geçer. Bizde gençleri daha çok görürsünüz. Hangi partide olursa olsun siyasetin içerisinde yer alan gençler özel gençlerdir. Çünkü onlar sosyal ve özel hayatından, ailesinden ödün veriyor. Toplantılarımız dışında resmi giyinmem. Çünkü buraya bir genç geldiğinde ben onu takım elbise ile karşılarsam eksi puan alırım. Onu, onun tarzıyla karşılarsam daha çok kazanırım. 2014’ten beridir aktif olarak çalışıyoruz. Hedefimiz şuan 2023 neden olmasın Türkiye diyoruz. CHP de kendi çıkarlarınız doğrultusunda siyaset yapamazsınız. Yaptığınız an örgüt tarafından dışlanırsınız. Başka siyasi partiler örgütünü çıkarları doğrultusunda çalıştırmaya alıştırmış. 15 yıl Esenyurt’ta siyaset yapan kesimin tamamı maddi destek görüyordu. Gönül işi yoktu. Ama biz gönül işiyle çalışıyoruz. CHP solcu bir partidir.

esenyurt

GENÇLER HAYAL KURMUYOR

CHP’nin solcu bir parti olduğunu söylediniz. Solcu olmak ne demektir?

Solda vicdan, hak, hukuk, adalet, kanunlara inanmak vardır. Yapılan haksızlıklara tepki göstermekte solculuktur. Bir çocuğun başarılı olabilmesi için anne-baba sevgisi görmesi lazım. Türkiye’de çalışma saatlerine baktığımızda çocuklar anne, babaya hasret büyüyor. Buda şu demek, çocuklar güneşe hasret büyüyor. Gençler artık hayal kurmuyor veya hayal kurdurtmuyorlar. Sırf seçim kazanmak adına Türkiye’nin her yerinde üniversite açtılar. Nüfusundan daha fazla olan iller yaratıldı. Peki, bu üniversitelerden mezun olanlara bir alan açtılar mı? Eğitimin liyakati kalmadı. Öğretmenlik küçükken benim için bir hayaldi. Bugün sorduğunuzda getirilen koşullardan dolayı olmak istemem. Bütün bu haksızlıklara başkaldıranlar solcu kesimdir. Hakkını yedirtmeyendir.

HER YERE İMAR İZNİ VERİLDİ

Esenyurt genç nüfusuyla birlikte kalabalık bir ilçe. Sorunlarını ele aldığımızda nasıl değerlendiriyorsunuz?

Esenyurt’ta şuan çocuklar sokak aralarına sıkıştırılmış durumda. Her gün neredeyse bir çocuk arabanın altında kalıyor. Bunun suçlusu kim? Esenyurt kurulurken en fazla kapsayacağı nüfus 350 bin kişi olarak belirlenmiş. Şuan bir milyonu aşmış durumda. Burada doğup büyüdüğüm için Esenyurt’a ihanet edildiğini düşünüyorum. Sekizinci sınıfı kadar gece kondu da yaşamış biriyim. Ama beş sokak altımda kim var hepsini biliyordum. Çok geniş alanlarımız vardı. Şimdi üst katımda kim oturuyor bilmiyorum. Esenyurt’un her yerine imar izni, yapılaşma verdiler. Bunun sonucunda otopark, kültür çatışmaları, sosyal sorunlar ortaya çıktı. Esenyurt’u kazanmanın yolu gençleri kazanmaktan geçer. Çünkü genç nüfusu fazla olan bir ilçede yaşıyoruz. İktidarımızı devam ettirmek istiyorsak gençleri kazanmak zorundayız. Bir işe başlamadan önce o işin ana temel yapıları ele alınmalıdır. Esenyurt’ta yapılaşma betonlaşmadan sonra her yere imar izni verildi. Ama sonucu düşünülmedi. Örneğin imar izni verilen mahallelerde, en ufak 6 katlı binada herkesin 6 arabası olduğunu düşünün bu otopark sorununu oluşturdu. Her birinin ikişer çocuğu olduğunu düşünün yeterli okul kapasitesi sağlanmadı. Her daire de 5 kişinin yaşadığını düşünün. Sağlık anlamında herhangi bir adım atılmadı. Esenyurt Türkiye’nin en kalabalık ilçesi ama bir hastanesi var. bütün bu problemleri topladığımızda sadece rant üzerine kurulmuş, vatandaşlarının sağlık, eğitim ve sosyal alanları hakkında gram adım atılmamış bir zihniyet yönetti Esenyurt’tu. Asgari ücretle çalışan bir insanın ev alabilmesi için kırk yıl, gecesini gündüzüne katıp çalışması gerekiyor. Şuan yıl 2021 ama ülke olarak çok ciddi sorunlarımız var.

ELİNDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK!

Kemal Deniz Bozkurt’un Esenyurt’a bir umut olacağına inanıyor musunuz?

Sonuna kadar inanıyorum ama sanıyorlar ki Başkanımız Kemal Deniz Bozkurt’un elinde sihirli derneği var. CHP bu ülkenin kurucu ve kurtarıcı partisidir. Herkes bu partinin bu özelliğini bekliyor. Ama şöyle düşünün, 15 yıl farklı bir siyasi parti tarafından yönetilen bir Esenyurt var. Betonlaşmış, okul ve park yapmaya alanı kalmamış, sosyal odak çökmüş bir ilçe ile karşı karşıyayız. Kemal başkanımızın elinde sihirli derneği yok. Esenyurt’un henüz sorunları bile tespit edilmedi. Belediyeye açılan davaların haddi hesabı yok. Bir şeylerin bir an önce değişmesini istemek mümkün değil. Boş bir alan olsaydı Kemal Başkan için daha kolay olacaktı. Ben şunu yürekten söylüyorum. Esenyurt’ta olmaktan gurur duyuyorum. Burada CHP iktidarı devam ettiği sürece belli alanda değişeceğine ve umudun şehri olacağına yürekten inanıyorum.

Gençlere tavsiye edeceğiniz bir film veya kitap var mıdır?

Gençlere tavsiyem; Türkiye’de bulunan her genç şunun farkına varmalı, bu ülkeyi kuran kurucu liderimiz Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, eğer Türkiye’yi bize emanet ettiyse her birimizin bu mücadelede yer alması gerekiyor. Bu yüzden gençleri CHP Gençlik Kolları Başkanı olarak bu mücadeleye davet ediyorum. Zübük filmini izlemelerini ve dünya klasiklerini bitirmelerini öneriyorum.

esenyurt



BÜTÜN HAKSIZLIKLARA TEPKŞİ GÖSTERECEĞİZ

Şuana kadar yapmış olduğunuz çalışmalardan bahseder misiniz? Esenyurtlulara dokunabildiniz mi?

Esenyurt genç nüfusun ağırlıklı olduğu bir ilçe. Farkındalık sağlayacak bir gençlik kolları olacağımıza söz verdik. Pankartlarda oturmuş yazı dilini değiştirdik. Genç olduğumuz için yeri gelince ironide yapacağız. Pankartlara farklı dil katınca insanların daha çok dikkatini çekeceğini biliyorduk. CHP olarak ataerkil topluma karşıyız. Bu çalışmalarımızı kadın-erkek çatısı altında birlikte yürütüyoruz. ÖSYM ile ilgili pankartlarımızı kadın arkadaşlarımıza astırdık. O günde gözaltı kararı verildi. Her astığımız yerde kamera kaydı alınmış. Bizde mücadele olduğu için hiçbir şeyden korkmuyoruz. Arkamda örgüt olduğu sürece de bu mücadelemiz devam edecek. Biz Esenyurt’ta yapılan haksızlıklara karşı tepki gösteren bir gençlik kolu olmaya karar verdik. Sosyal medyamızı bu konuda aktif kullanıyoruz. Her mahalleye genç mahalle başkanı atadık. Hepsine ayrı ayrı sosyal medya hesabı oluşturduk. Örgütümüzü kapsayacak etkinlikler düzenliyoruz. Bizim için kadınlar, doğa ve sokak hayvanları çok önemlidir.

esenyurt
 

PANDEMİDE HEP SAHADAYDIK

Pandemi süreci ilk başladığında 65 yaş üstüne henüz sokağa çıkma yasağı gelmemişti. Sosyal hesaplarımızda sokağa çıkmasınlar diye çağrıda bulunduk. Telefon numaramızı koyup bizleri arayın ihtiyaçlarınızı karşılayalım dedik. Bu süreçte üç yüze yakın yaşlı nüfusumuza yardımda bulunduk. Belediyeler yardım kolilerine başlamamışken biz aramızda maddi kısmı toparlayıp koli desteğinde bulunduk. Hafta sonu sokağa çıkma yasağında Esenyurt’un belli bölümlerinde sokak hayvanlarına mama desteğinde bulunduk. Pandemi süresi boyunca hep sahadaydık. Maskesiz sokağa çıkma yasağı olduğu vakitler Esenyurt’ta bulunan metrobüs duraklarının tamamında ücretsiz maske ve dezenfektan dağıttık. 23 Nisan’da çocukları sevindirmek adına yedi yüzün üzerinde oyuncak dağıtımında bulunduk. Her çalışmamızda bir mahallemizi ele alıyoruz. Yeni yılda mahalle çocuklarımıza bisiklet dağıttık. Esenyurt’ta bulunan bütün Z kuşağının kapısını çalacağız. Aileleriyle değil bizzat kendileriyle görüşeceğiz. Askıda kitap uygulamamız var. Bu uygulamayla parklarımıza kitaplar asmaya başladık. Başkanımızın da dikkatini çeken bir proje oldu. Kitapların ücretsiz oluşuna insanlar inanamadı. İşte Esenyurt’ta alışılmışın dışına çıkmak gerekiyor. Havaların düzelmesiyle bu uygulamaya devam edeceğiz. Çatalca’da on iki tane köpek barınağı yaptırdık. Sosyal medyada gündemdeki sorunları konuşmak adına parti başkanları, milletvekilleri ile canlı yayınlar başlattık. Gençler sormalı. Esenyurt’ta Süleymaniye Mahallesi’nde her geçtiğimde insanları rahatsız edecek tipler vardı. Oradaki merdivenleri mahalle sakinleriyle bir araya gelerek hepsini boyattık. Ertesi gün geçtiğimde çocuklar oyun oynuyor, aileler ise merdivenlerde oturmuş çay keyfi yapıyordu. Biz o mahallede bir farkındalık yarattık. Esenyurt meydanda öldürülen kadınlarımızın hayat hikâyelerini ve hedeflerini yazdık. Onları sembolleştirdik. İktidarın eleştirdiği her duruma biz pankart dilimizle cevap verdik.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.