Onlar kurdu biz ise yaşatacağız

Onlar kurdu biz ise yaşatacağız
Kıbrıs Gazisi Gazi Kalaycıoğlu, Çanakkale Zaferi'nin 106 yılında Damga'ya konuştu. Kalaycıoğlu, "Bir destandır Çanakkale geldiler, gördüler ve orada kaldılar. Şehit oldular. Bin yıllık Cumhuriyet devletini kurdular. Gelecekteki nesle seslendiler; biz gittik bin yıllık Cumhuriyet’i kurduk. Onu korumak, yaşatmak size kaldı" dedi.

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 106. yıldönümünde Damga'ya konuşan Esenyurt Muharip Gaziler Derneği Başkanı İsmail Kalaycıoğlu, tarihin iyi bilinerek gençliğe anlatılması gerektiğini söyledi. Kalaycıoğlu, "Şanlı Çanakkale zaferimizde üç rivayet yer almaktadır. Birinci rivayet 253 bin, ikinci rivayet 275 bin ve üçüncü rivayet ise 375 bin şehidin olduğu söyleniyor. Çanakkale Zaferi’nde ne oldu da bir uçtan diğer uca kadar hiçbir ayrım gözetmeden bütün halkımız oradaydı. Bu durumun her zaman detaylı anlatılmasını arzu ederdim. Bugüne kadar okuduğum kitaplar haricinde ne Çanakkale Destanı, ne Kurtuluş Savaşı ne de şanlı savaşımız olan Kıbrıs Savaşı hiçbir yerde anlatılmamıştır. Bu olay beni hep yaralar. Bu destandan sonra şanlı olan bir diğer destan Kıbrıs Harbi’dir. 498 vatan evladımız Kıbrıs’ta yatıyor. Bu destanlar gençlerimize anlatılsın. Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale'nin bir kahramanıdır. Bu millete yaşama özgürlüğünü, 'size ölmeyi emrediyorum' diyen şahsiyetin adıdır" dedi.



Atatürkçülere seslendi

"Buradan Atatürkçüyüm diyenlere sesleniyorum" diyen Gazi İsmail Kalaycıoğlu, "68 yaşında bir Kıbrıs gazisiyim ve bugüne kadar ben Atatürkçüyüm diyen birinin ağzından Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü duymadım. Birçoğunun Mareşal unvanından haberi yoktur. Bunu kullanan biri yoktur. Atatürk o zamanlarda Çanakkale’ye gidiyor ve olmayan bir alayı arıyor. 57. Alayı oluşturduğunda alayın gençlerinin tüfekleri boylarından uzun kınalı kuzulardı. O alayla birlikte savaşırken bu millete bir gelecek bırakıyordu. Bu milletin özgürlüğünü, vatan savunmasını, gelecekteki devletin tohumlarını atıyordu. Çanakkale’deki o 253 bin vatan evladı o günün şartlarındaki o millet için orada toprağa düşmediler. Onlar şanlı dedelerinin kahraman Türk milletinin torunları olarak o günkü şartlarda biz hayatta kalalım bu topraklar üzerinde yaşayanların özgürlüğü, hürriyeti için Çanakkale’de düşüp şehit oldular" ifadelerini kullandı.

Tek bir düşüncesi vardı

Konuşmasını, "Anadolu’nun en ücra köşelerinden yedi bölgenin vatan evlatları gelecekteki nesillerin özgürlük ve hürriyet tohumlarını o topraklara ektiler" şeklinde sürdüren Kalaycıoğlu, "Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tek düşüncesi vardı; geleceğin Türkiye’sini hazırlamak. Dâhiliği bu savaşta dünya siyasetine çıkmıştır. Dâhiliğini bütün dünyaya anlatmaya devam edeceğiz. Dahi komutanın çok ince bir püf noktası var o da şudur; diyor ki ben size yaşamayı veya savaş kazanmayı emretmiyorum. Ben size kahraman olmayı, vatan topraklarını kurtarmak için size ölmeyi emretmiyorum. Ben size bin yıllık cumhuriyetin oluşması için, bu millete geleceği bahşetmenizi emrediyorum. Gerekirse bu toprakların üzerinde ne kadar insan varsa emrederim hepsi ölmeye hazır. Sağ gitmek istiyorsanız ikinci bir emrimi beklemeden çekip gidin. Bu şekilde hepsi topyekûn çekip gidiyor. İşte dahi komutan budur. Tüfeği boynundan büyük, bıyığı bitmemiş, yüzüne tıraş bıçağı vurulmamış gençler gözünü kırpmadan hepsi şehit oldular. Bir destandır Çanakkale geldiler, gördüler ve orada kaldılar. Şehit oldular. Bin yıllık Cumhuriyet devletini kurdular. Gelecekte nesle seslendiler, biz gittik bin yıllık Cumhuriyet’i kurduk. Onu korumak yaşatmak size kaldı. Onların nezdinde bu vatan toprakları için şehit düşenlerin ruhları şad olsun" açıklamasını yaptı.

ZEHRA ÇELİK/ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.