Esnafa özel tarife şart

Elektriğe gelen fahiş zammın ardından esnafın buzdolabının fişini çekip, tabelasını söndürme noktasına geldi. Zor durumda olan esnafın sorunlarını aktaran, Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, "En azından belli bir süre esnafa özel bir tarife uygulanmalı" talebinde bulundu. İktidarın bu çağrıya kulak vermesi lazım. Yoksa çok sayıda küçük işletme faturalar nedeniyle kapanmak zorunda kalacak.

Bilen ayrıca, “Yeni yılın ilk günlerinde elektrik faturalandırma sisteminde kademeli sisteme geçildiğini ve yüzde 50 ile yüzde 127 değişen oranlarda aylık 210 kilowatt saatlik tüketim sınırına göre zam yansıtılmaya başlandı. Aylık belirlenen bu sınırı geçmemek için evlerde bile buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi, ütü gibi zorunlu cihazların hiç çalışmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Evet, 210 kilowatt saati geçmemek için evlerde de birçok elektronik eşyayı kullanmamamız gerekiyor. Bunun ne demek olduğunu anlıyorsunuz değil mi?

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer ise elektrik ve doğalgaz faturalarının sektörde şok etkisi yarattığını söyledi. Toplam giderlerinin cironun yüzde 6'sını geçmemesi gerekirken son zamlarla birlikte yüzde 13'lere ulaştığını anlatan Demirer, işletmeleri yeni bir zarar dalgasının beklediğini belirtti.

Demirer'in açıklamaları da gösteriyor ki orta sınıf zor durumda. Eğer bir önlem alınmazsa Türkiye'yi ciddi sıkıntılar bekliyor. Restoran sektörü küçülürse çok sayıda kişi işsiz kalacak. Bu nedenle Kaya Demirer, “Girdilerdeki artışa etki edemeyen işletmeler ya personelinden ya da porsiyonlarında azaltmaya gidip fiyatı sabit tutmak isteyecektir ki bu sürdürülebilir bir durum değildir. Bu bilince sahip işletmeler fiyatlarını hızla artırmayı tercih edeceklerdir ve bunun sonucunda da istemeyerek alım gücü de zayıflayan müşterinin tepkisine sebep olacaktır. Özetle yine sektörümüzü çok zor bir süreç beklemektedir ve bu süreçte maalesef sektör daralma ile karşılaşabilecektir.” uyarısını yapıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Aslan Arşivi