Evden çalışma devam ediyor

Pandemi sürecinde, evden çalışma hayatı başlayınca evimizin bir köşesini ofise çevirip bilgisayar başında, tüm işlerimizi bu şekilde yürütmeye çalıştık. Çalışan kesimin büyük bir kısmı halen bu şekilde çalışmaya devam ediyor.


AHMET EFENDİ İKİ KAHVE

iş yerinde arkadaşlarımızla;”Selin peyniri sen al simitler benden, Ofiste bir şeyler atıştırırız “kahvaltıları,  Hizmetliye “Ahmet efendi, bize iki sade kahve” istekleri, öğlen molasında;“arkadaşlar, ev yemekleri üzerine yeni bir yer açılmış. Orada yiyelim” muhabbetleri artık kalmadı. Şikayet ettiğimiz; “şimdi bu trafikte işe nasıl? Gidilecek.” müdürün asık suratına bugün nasıl? Tahammül edeceğim.” Gibi kaygılarımız da kalmadı. Sabah mesai başlangıcında bilgisayar başına oturup normal düzende çalışma ortamınız başladı.


ZOOM GEÇTİĞİMİZ AYLARDA EN ÇOK BÜYÜME GÖSTEREN TEKNOLOJİ FİRMALARINDAN BİRİSİ OLDU

Tele konferans programlarını belkide hayatımızda bu kadar etkili hiçbir zaman kullanmadık. Bilgisayarınızda video konferans, chat programları vazgeçilmezimiz oldu. Toplantılarımızda, tele konferanslarımızda zoom, dökümanlarımızda ve takvimlerimizde Google, WhatsApp ile de yazışmalarımızı yapıyoruz. Zoom, on binlerce üye kazanarak geçtiğimiz aylarda en çok büyüme gösteren firmalardan birisi oldu. 2020 Mayıs-Temmuz büyümesi, geçen yılın aynı dönemine oranla 4 kat daha fazla büyüme sağladı. 


EVDEN ÇALIŞMA AVANTAJ MI? DEZ AVANTAJ MI?

Evden çalışmalarda, fiziksel sınırlar ortadan kalktı. Sistemin avantajları kadar dezavantajları da ortaya çıktı. Çalıştığımız firmalarda, tüm iletişimimiz, tüm bilgilerimiz elimizin atında olduğundan istediğimiz bilgiye, arkadaşlarımızın yanına uğrayıp dakikalar içinde ulaşmamız mümkündü. İstediğimiz dökümanlar, fiziki olarak ulaşmamız gereken belge ve bilgilere ulaşabiliyorduk. Evden çalışma düzeninde çalışanlar, evlerde olunca bu bilgilere hızlıca ulaşmamız zorlaştı. Telefonla aradığımızda karşımızdakine ulaşmamız daha uzun zaman aldı. Yüz yüze toplantılarda, fikirlerimizi, düşüncelerimizi, mimik ve vücut dilimizle daha kapsamlı ifade ederken, video konferanslarda görüşmeler daha pasif ve verimsiz olmaya başladı. “İkna kabiliyeti” dediğimiz kavramın, yüz yüze görüşmelerde daha fazlayken, video konferans toplantılarında oldukça düştü.


EKİP RUHU KALMADI

Firmaların, her zaman altını çizerek söylemde bulunduğu “Ekip ruhu” ortadan kalktı. Bir gurup arkadaşlarımızla aynı proje üzerinde çalıştığımızda, karışıklıklar oluşmaya başladı. Yüz yüze görüşmeler olmadığından dolayı, uzlaşmazlıklar ve fikirlerde uyuşmazlıklar ortaya çıktı. Sonuçta extra iş ve stres kaynağı olmaya başladı. 

Salgın süreci devam ettiği sürece, “evden çalışma” hayatımızda davam edecektir. Bu sistemde çalışmalarda başarı elde eden, kar marjını yükselten firmalar bu sistemi belkide kalıcı hale getirecekler. Evden çalışma sisteminin, firmaların maliyetlerini azaltmak adına getirileri de göz ardı edilmemelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Osman Köse Arşivi