Evimizde sigara içmek serbest mi?

Acaba çok yakın zamanda, "araç kullanırken saçlarınız dalgalanıyor, kazaya sebebiyet verebileceğinizden bayan sürücülerin başlarını kapatmaları gerekmektedir. Aksi halde kabahatler kanunu kapsamında para cezasına çarptırılacaksınız"derler mi? 
Ya da, "güneş ışınları cilt kanserini tetikliyor, allerjik rahatsızlıklara sebep oluyor" diyerekten çarşaf giyilmesi suretiyle cildimizi korumayı emrederler mi? Veya yolda, "şu tarz müzik/sanatçıyı dinlemek yasak" şeklinde de bir açıklama olabilir mi?  
Bunlar saçma diyeceksiniz elbette ama özel araçta sigara içmenin yasaklanmasının bunlardan hiçbir farkı yok!
***
Bir yasa çıkartılıyorsa gerekçesi olmak zorundadır. Eğer araçta bulunan çocukları korumaksa amaç, yasaklar ona göre düzenlenir. Denir ki; "On iki yaşından küçük çocukların bulunduğu araçta sigara içmek yasaktır." Tek başıma çıktığım yolda  neden kendi özel alanımda sigara içemeyeceğim?
***
Yukardan gelen emir ile geceden teyakkuza geçildi, ertesi gün  daha millet yasaktan habersizken 5 bin sürücünün her birine çatır çatır 153 lira ceza kesildi.  Gelen yasağın mantıklı bir gerekçesi var mı? Bence yok! Araba benim, benzinini ben dolduruyorum, geçtiğim yolların, köprülerin ücretini, kaskosunu, taşıt vergisini ben ödüyorum. Bana ait özel bir alanda neden sigara içemiyorum? Evimde içmekle, arabada içmenin bir farkı var mı? O zaman yakında evde, balkonda da içmek yasak diyebilirler! İçeride yasak, dışarıda yasak  peki bu meredi nerede içmeliyiz acaba?
İyisi mi bütün ülkede sigara satışını yasaklayın kökten çözülsün sorun. 
***
Vatandaş olarak bu ülkede kabahatlerimiz hiç bitmiyor! Hep cezalıyız. Hiç ödül alamıyoruz! Yol hız tabelalarının değişmesi gerektiğini defalarca yazdım ama hala 30 km hızla gitmenin mümkün olmadığı yollardan 40 km ile gittin diye trafik cezaları yağıyor.
Devlet vatandaşı bir şekilde cezalandırmaya devam ediyor. Bu yasağın sağlımızı korumak için getirildiğine ben de çoğunluk gibi inanmıyorum. Tersi olsaydı bu kadar sağlıksız olan şartlarımızın düzeltilmesini sağlamak öncelikleri olurdu. Bu kadar sıkıntı içinde yaşıyoruz, bari özgürlüğümüze dokunmayın!
***
Bu öyle sıradan bir yasak değildir, tamamen kişilerin özel hayatına müdahaledir. En kısa zamanda yasağın kapsamının değiştilmesini umuyorum. 
Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi