Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Evimizdeki tehlikeli maddeler (3)

Sevgili okuyucular, iki hafta önce başladığımız, dünyamızda teknolojik gelişmelerin yaşamımızı çok kolaylaştırırken nerdeyse koynumuza giren evsel tehlikeli maddeler, kimyasallar nelerdir, tehlikeli bileşenleri nelerdir, potansiyel tehlikeleri nelerdir, zarar görmeden nasıl kullanmalıyız, atıklarını nasıl bertaraf edeceğiz, bunları kullanmazsak tehlikesiz alternatifleri var mı? Konusuna birkaç hafta daha devam edeceğiz. Konu edeceğimiz evimizde oluşan tehlikeli maddeler ve bunların atıklarını şöyle sıralayalım. Aerosoller (Basınçlı Kaplar), ahşap koruyucular, ahşap mobilya ve yer döşemeleri/boyaları/temizleyicileri/cilaları, ayakkabı boyaları, çamaşır suları, deterjanlar (bulaşık ve çamaşır için), dezenfektanlar, evsel tıbbi atıklar, fırın temizleyicileri, flüoresan lambalar, güve yok ediciler, halı temizleyicileri, havuz/Spa temizleyicileri, ilaçlar (kullanılmayan/tarihi geçmiş), oda spreyleri/hava temizleyicileri, ojeler/oje çıkarıcıları, piller, resim ve el sanatları malzemeleri, saç boyaları, saç jölesi, saç spreyi, vs.gibi. Bunların hepsini teker teker analiz edeceğiz, her biri hakkında bilgileneceğiz. Şimdi başlayalım.

AEROSOLLER (BASINÇLI KAPLAR)
Tehlikeli bileşenleri: Metilen klorür, azotprotoksik, propan, trikloretan, trikloetilen. Oluşabilecek potansiyel tehlikeler: Basınçlı ambalajların patlama ihtimaline karşın yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdır. Bileşenleri yanıcı, toksin, irite edici ve zehirli olabilir. Kullanımı: Mobilya boyaları, deodorantlar, oda spreyleri vb. ürünler püskürtücü basınçlı kaplar içinde satılmaktadır. Basınçlı ambalajlar, patlayıcı ve yanıcı olmaları nedeniyle oda sıcaklığında tutulmalı ve dikkatle kullanılmalıdır. Aerosol gazlarının ısınması halinde flor, klor gibi toksik gazlar ortaya çıkabilir. Kloroflorokarbonlar ozon tabakasına zarar verir. Havaya püskürtülen partiküller kana kolayca karışır, cilde zarar verir, solunması halinde tehlikelidir. Kullanımı sırasında ortamın iyice havalandırılması gerekir. Çocukların ulaşamayacağı, ısı ve sıcaklıktan uzak ortamlarda saklanmalıdır. Atığın bertarafını nasıl yapacağız:

1- Ürün tamamen tüketilmelidir. Boş ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılmalıdır.
2- Ambalaj boş değilse, bertarafı hususunda belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışmaları kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Alternatifi: Aerosol ambalajlı malzemeler yerine pompalı spreyler, ya da aynı işi gören başka ürünler kullanılabilir. Sevgili okuyucular, konu sıkıcı olabilir, sağlıksız ortamlarda yaşıyoruz, sağlıksız yiyeceklerle besleniyor, sağlıksız giyeceklerle giyiniyoruz. Artık bu konularda bilgilenip sağlığımızı korumamız gerekiyor. Sıkılmadan okumanızı ve çevrenizdekileri bilgilendirmenizi, sağlıklı kalmanızı diliyorum.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi