Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Evimizdeki tehlikeli maddeler (6)

Sevgili Okuyucular. Bu hafta 6. sını yayınlayacağımız bu yazı dizine, bu hafta özellikle hanımları ilgilendiren tehlikeli maddelerle son veriyoruz. Birçok hastalıklara, Antalya'da Bir hanımın ölümüne sebep olan bu maddeleri bir bir tanımakta fayda görüyoruz.

SAÇ BOYALARI: Tehlikeli bileşeni: Kadmiyum klorür, kobalt klorür, bakır klorür, kurşun asetat ve gümüş nitrattır. Potansiyel tehlikeleri: Gazı gözlerde ve akciğerde iritasyona neden olur. Yutulması halinde çok tehlikelidir. Kullanımı ve depolanması: Kullanımı hususunda etiket bilgilere uyulmalı ve dikkatle uygulanmalıdır. Çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Atıklarının bertarafı tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılmalıdır. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajı içersinde saklanmalı ve belediyenin atık yönetimi birimiyle görüşülmeli ve evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.

SAÇ JÖLESİ: Tehlikeli bileşeni: Amonyum tiyo glikolattır. Potansiyel tehlikeleri: Ciltte döküntüye, cilt altında ise kılcal damar kanamalarına neden olabilir. Kullanımı ve depolanması: Kullanımı hususunda etiket bilgilerine uyulmalı ve dikkatle uygulanmalıdır. Çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Atıkların bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılmalıdır. Alternatifi: Amonyak içermeyen ürünler kullanmalıdır.

SAÇ SPREYİ: Tehlikeli bileşeni: Aerosoller, polivinilprolidindir. Potansiyel tehlikeleri: Akciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olur. Kullanımı ve depolanması: kullanımı hususunda etiket bilgilerine uyulmalı ve dikkatle uygulanmalıdır. Çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Atıklarının bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir.

YAPIŞTIRICILAR VE TUTKALLAR: Tehlikeli bileşenleri: Naftalin, fenol, etanol, vinil klorit, formaldehit ve akrilonitrittir. Potansiyel tehlikeleri: Solvent bazlı yapıştırıcılar en tehlikeli tip olup etiketinde "yanıcı", "kolaylıkla tutuşabilir" ya da "petrol distineleri içerir" bilgileri bulunur. Yanıcı, patlayıcı, cildi tahriş edici olup, ciğerlere zarar verici, korozif, cilt ve gözleri yakıcı etkileri vardır. Kullanımı ve depolanması: Beyaz yapıştırıcı, stik yapıştırıcılar ya da mümkünse sarı yapıştırıcılar kullanılmalıdır. Solvent bazlı yapıştırıcılar kullanımı esnasında lens kullanılmamalıdır. Yapıştırıcı tamamen tüketilmelidir. Kapağı sıkıca kapatılarak, ateşten uzak, çocukların ulaşamayacağı kapalı bir ortamda saklanmalıdır. Atıklarının bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Alternatifi: Solvent bazlı yapıştırıcılar yerine stik yapıştırıcılar ya da daha az tehlikeli olanlar tercih edilmelidir.

Sevgili Okuyucular, 6 haftadır devam ettiğimiz, sanki koynumuzda taşıdığımız bu tehlikeli maddeler ömür törpüsü gibi bazen sıkıntı veren hastalıklar, bazen sinsi sinsi etkilerle sağlığımızı bozuyorlar. Bu yazı dizisinden çıkan ders aldığımız her maddenin etiketini dikkatle okuyup yerine getirmek, atıklarını suyla çalkalayıp sonra geri kazanım kutusuna atmaktır. Sağlıklı yaşamak için bunlara dikkat etmeliyiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi