Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Evimizdeki tehlikeli maddeler

Sevgili okuyucular, geçen hafta dünyamızda teknolojik gelişmelerin yaşamımızı çok kolaylaştırırken nerdeyse koynumuza giren evsel tehlikeli maddeler, kimyasallar nelerdir ve onlardan korunma çeşitlerinden bahsetmiştik. Bu gün evsel tehlikeli ürünleri güvenli olarak nasıl bertaraf ederiz konusunu inceleyeceğiz.

Evsel tehlikeli ürüne ihtiyaç yoksa ve kimseye de verilemiyorsa güvenli bir şekilde bertarafının sağlanması gerekir. Birçok tehlikeli atığın evsel tehlikeli atıkların yönetim programı kapsamında toplanması ve bertaraf edilmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak yerel yönetimlerden ve www.csb.gov.tr adresinden bilgi alınabilir. Konunun burasında Kadıköy Belediyesini kutlamak isterim. Her apartman girişinde bir kutu tehlikeli atıklar için bir kutuda geri dönüşüm için koymuşlar. Bize düşen görev ne? Evsel tehlikeli atıkların güvenli bir şekilde bertaraf tesislerine ulaşmasının sağlanması için:

• Ürünlerin kendi orijinal ambalajlarında etiket bilgileri görünür şekilde saklanmalıdır. Üzerindeki etiket bilgileri yoksa ve ürün hakkında bilginiz varsa elinizle ürünün adı, tehlikelilik özellikleri vs. gibi bilgiler yazılarak yetkililere teslim edilmelidir.

• Tehlikeli atıklar birbirine karıştırılmamalıdır.

• Tehlikeli atığın ambalajından sızmadığından emin olunmalıdır. Sızıntı vs. görülmesi halinde atığın orijinal ambalajıyla beraber ikinci sızdırmaz bir ambalaja alınmalıdır.

• Tehlikeli atıklar yetkililere teslim edilinceye kadar çocuklardan, evcil hayvanlardan ve yiyeceklerden uzak bir ortamda saklanmalıdır.

EVSEL TEHLİKELİ ÜRÜNLERİN ZARARLARI NELERDİR?

İnsanlar İçin: Tehlikeli kimyasallara maruz kalınan miktar ve süreye bağlı olarak Zararlı etkileri görülür. Az zamanda ve düşük miktarda maruz kalınması halinde akut etkiler ortaya çıkar ki bu etkiler; baş ağrısı, boğaz ağrısı, nefes darlığı, cilt, göz ve burunda görülen yanma, kaşıntı ve kızarıklıklardır. Uzun zamanda ve çok miktarda tehlikeli kimyasala maruz kalınması halinde kronik etkiler ortaya çıkar ki bu etkiler; akciğer, böbrek ve merkezi sinir sisteminin zarar görmesi, kanserojen etki, doğum kusurları hatta ölümcül sonuçlardır. Tehlikeli kimyasalların zararlı etkileri 3 şekilde ortaya çıkar: YEME/İÇME: Tehlikeli ürünün yenilmesi ya da içilmesi sonucu zehirlenmelere çok sık rastlanır. Özellikle çocuklarda ve evcil hayvanlarda görülür.

SOLUMA: Tehlikeli kimyasalın solunması durumunda göz, cilt ve akciğer zarar görür. Ciltle

TEMAS VE ABSORBSİYON: Pestisitler gibi bazı kimyasallar ciltle temas edince absorblanarak kana karışabilir.

ÇEVRE İÇİN: Tehlikeli atıkların uygun yöntemlerle bertaraf edilmemesi halinde sadece insanlar değil, bitkiler, hayvanlar ve tüm doğa zarar görür. Normal şartlarda bir evde 1.5 Kg-5 Kg arasında tehlikeli ürün bulunur. Her yıl tonlarca tehlikeli atık evsel atıklarla beraber çöpe atılmakta ve depolama alanlarında bu atıkların birlikte depolanması sonucu yer altı suyu kirliliği oluşmaktadır. Evsel tehlikeli atıkların yere dökülmesi sonucu yüzeysel su kaynaklarında kirlilik oluşmaktadır. Mesela; motor yağıyla kirlenmiş yüzeysel su kaynağında 1 Litre motor yağı, 1 milyon litre suyun kirlenmesine neden olduğunu söyler dururuz. Ayrıca sudaki balıkların ve diğer canlıların yaşamını da yok ederiz. Bu yazıyı hazırlarken, kimyasallar dedikçe son aylarda bir çok genci öldüren bonzai denen kimyasal da aklımdan çıkmadı. Aman anneler, babalar çocuklarınızı yakın takibe alın. Haftaya konuya devam edeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi