Fahri Trafik Müfettişleri tarafından tespit edilen cezalar

Bir sabah uyandığınızda, evinizin önüne her zaman parkettiğiniz aracınıza ceza yazıldığını öğrenebilirsiniz. Ya da, ceza tutanağında yazan yer ve saatte siz orada değil de, bambaşka bir bölgede bulunuyor olduğunuzdan dolayı şaşkınlık geçirebilirsiniz.

Son zamanlarda bu tür trafik cezaları ile ilgili şikayetler aldı başını gidiyor. Geçenlerde bir arkadaşımın anlattığı olaydan yola çıkarak, size bunu yazma gereği duydum.

Önce yaşamış olduğu olayı kendi ifadesi ile anlatayım;”20 yıldır aynı evde oturuyorum. Sürekli aynı yolu kullanarak işime gidip, evime dönüyorum. Trafik cezası tebliğ edildiğinde, açıkçası çok şaşırdım. Burası ara sokak. Herhangi bir yerde, hiç bir şekilde denetime de girmemiştim. Sokağın başına ters yön tabelası konmuş ki, yıllardır böyle bir tabela yoktu burada. Fahri Trafik Müfettişi tarafından tespit tutanağı hazırlanmış ve ceza olarak, 1330 lira civarında bir tutar tebliğ edilmiş. Bu nasıl olabilir diye araştırdığımda, mahallede bulunun araçların hepsine ceza yazıldığını anlamış olduk. Ters yön tabelasının da buraya ne zaman konulduğunu hala bilmiyoruz.”

***

Bildiğiniz gibi ülkemizde yıllardır”Fahri Trafik Müfettişliği”adı altında, gönüllü olarak trafik denetimine katılan yurttaşlarımız var. Kamu görevlisi sayılmıyorlar. Yönetmelikte yer alan şartlara uygun her türk vatandaşı, isterse Fahri Trafik Müfettişi olabiliyor. Bunun için aranan şartlar;Yüksekokul mezunu olmak, en az kırk yaşında olmak ve belirtilen trafik suçlarına karışmamak...

Müfettişlerin, görev ve çalışma yönetmeliğine göre ceza kesme yetkileri bulunmuyor. Kural ihlali tespit ettiklerinde, bunu tutanak düzenleyerek ilgili birime yolluyorlar.

***

Müfettişlerin tespit ettiği ve haksız yere yazıldığını düşündüğünüz cezalara itiraz etme hakkınız var. İhlal edilen kuralın, fotoğraf veya video görüntüsünü talep edin. Eğer bulunamaz ise, biraz zaman ve emek harcayacak olsanızda, itiraz edilmesi gereken süre içinde dilekçe ile Adliye’ye müracat edip, cezanın iptalini isteyebilirsiniz.

Elbette bu göreve talip olan kişilerin kötü niyetli olduğunu düşünmüyoruz. Balkonunda, evinin penceresinden sokağa gireni çıkanı ihbar ettiklerini de sanmıyoruz. Fakat haklarında yazılan şikayetlerin de az sayıda olmadığı aşikar. Müfettişlik görevleri hangi durumda iptal edilebiliyor bilmiyorum ancak gönüllülük esasına göre çalışan bu kişilerin, yönetmeliğe uygun davranıyor olmasını diliyorum.

Kazasız, cezasız günler dilerim.

Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi