Firuzköyümüzün acılı günü

1928 yılında Bulgaristan'dan göç eden göç sırasında ekmeğini gözünün yaşına banan çileği katık eden Sümbül ninenin torunu Nihat Alcan’ı bu geçtiğimiz Cuma günü kaybettik Allah rahmet eylesin yakınlarına sabırlar dilerim.

Nihat Alcan Peygamber efendimizin selam verdiklerindendi çünkü efendimiz boş oturana selam vermezmiş.

Nihat Alcan son nefesine kadar tarımı terk etmeyen ekmekten dikmekten vazgeçmeyen abimizdi,

Trakya’da her köy bir fabrika Nihat Alcan Trakya’da yaklaşık iki köyün toprağı kadar eker biçerdi, Tarım zor iş, eskiden insan ve hayvan gücü ile yapılıyordu şimdilerde makine dönemi başladı.

Nihat Alcan her türlü alet edevat tarım aletine sahip bir üretici idi ancak tarlanız aletiniz olması bu işi yapmanıza yetmez.

Tarım toprağı ne zaman sürülür hangi aletle hangi zamanda tava getirilir hangi derinlikte sürülüp tohum cinsine göre hangi derinlikte gömülür, ne cins gübre dekara kaç kilo atılır bilenlerden ve işçileri takip edenlerdendi,

Atalarımız kış çiftçiliği gömmekle yaz çiftçiliği eşmekle yapılır derlerdi. Hani bir oyun var adına tavla diyorlar, askerde atların bağlandığı yere tavla, kızgın demirin suyla buluşturulmasına tavlama karşı cinsimizin ikna işine tavla bir kız tavla Toprağında ekilecek duruma getirilmesine tavlama tavını kaçırırsan yeterli ürün alamazsın. Nihat Alcan da tavlamasını bilirdi

Tavla oyunu iki kanattan oluşur Güney ve Kuzey kutbunu temsil eder dört köşesi dört mevsimi bir tarafında 12 adet işaret yılın ayını karşılıklı on iki 24 eder günün saatini 30 pulla oynanır ayın gününü pulun siyahları geceyi beyazları gündüzü zarların üstü 5 ise altı 2 altı 6 ise altı bir 3 ise altı 4 mutlak değeri 7 eder oda haftanın gününü zarların toplamı yaklaşık 365 eder oda yılın gününü ifade eder tavlayı icat eden ileriyi gören çok düşünen çok bilen birde ona şansı ilave eden çok kazanır işte yaşam budur.

Nihat Alcan da az konuşan çok düşünen çok çalışan her ne yaparsa en iyisini en kalitelisini en çoğunu yapmaya gayret eder işlerini ihtiyaç duymazsa paylaşmaz o ne zaman ne yapacağını bildiğine şahsen ben şahidim.

Feyzullah Öztan’ın anne kardeşi olup işlerini birlikte yürütürler Feyzullah Öztan 4 dönem Firuzköy Muhtarlığı. Nihat Alcan evin ağır işlerini yapar asla abisinin sözünden çıkmaz örnek bir aile örnek bir çalışma.

Bu iki kardeş eşlerini çocuklarını ailelerini suyun balıkları sarması gibi sararlar asla ayırt etmezlerdi.

Tarım işlerini dışında et ve yumurtalık tavuk çiftlikleri sahibi olup ayrıca Topkapı Yem San. Ve kanatlı hayvanların ilaç bayiliklerinde Trakya bayii olarak bir ara sürdürmüşlerdi.

Nihat Alcan 66 oynardı başka davul zurna ile yöre oyunlarında kasap ve kabadayı oynardı, kabadayı yâda 3 ayak oyunları mertliği delikanlılığı duruşu sergileyen folklörümüzdü, Nihat Abi bilen kalmadı ben şimdi kiminle kabadayı oynayacağım.

Yıl 1994 Nihat Alcan Cerrahpaşa Hastanesi'nden ufak bir operasyon geçirir bende ziyaretine gittim baktım yan oda kapının dışında yaptıran Gürpınar Köyünden Arabacı Hasan Şenol bunu gören ben Gürpınar’ın at arabacısı yaptırmış Celal sen işe yararsın bir tanede benden.

Bunu Feyzullah Öztan’la paylaştım oda kardiyoloji bölümün tamamına solunum sistemlerini yaptırdı onlar hayırda yarışırlardı.

Her nerede bir düğün bir cenaze bakarsın Feyzullah Öztan ve Nihat Alcan orada ben onların ardında hep nal toplayan oldum.

Köyümüz Bektaşi köyü ne demek Bektaşi yarın yanağından başkası ortağımız ilmin ışığından gidilmeyen yolu sonu karanlık olduğunu bilen, barışık ve paylaşmacı yaşayan 5 kapıyı bilen tanıyan uygulayan toplumlara Bektaşi denir.

Köyümüzün baba erenleri hakka yürüyünce bana geldi ve bu işi sen yaparsın Nihat abi bu işin kuralları var ben o vasıflara sahip değilim ben onları ikna ederim, kısaca sevgi işte böyle bir şey hak etmediğim makama beni uygun görüyor.

Alfabede 28 harf varken 29 harfe çıkar son katılan harf Nihat Abini kullanması gereken ancak kullanmadığı harfti o Buğday demez Buyday derdi onu dinleyenler bak bu amca Trakyalı derlerdi o da Trakyalı olmaktan övünç duyardı ruhun şad olsun yerin zor doldurulacak, iyi kahkaha atardı inşallah kahkahaların gittiğin yerde bol olsun kabir azabı çekmeyesin.

Allahım dirilerimizi Müslümanlıkta sabit eyle, ölenlere rahmet eyle kabirlerini pir nur eyle, günahlarını af eyle yüce dergâhında kabul eyle, Cuma günü aramızdan ayrılan Nihat kulunu ’da Meleklerin tarafından selam ya mümin kulum diye karşıladıklarından eyle.

Allahım af edicisin af etmeyi seversin bu Cuma aramızdan ayrılan Nihat kulunu da af edilenlerden eyle.

Dilimizden düşürmediğimiz korktuğumuzda sevindiğimizde okuduğumuz Fatiha süresini mezar taşına yazdırmayı hak edenlerden eyle Allahlım.

IŞIKLAR İÇİNDE UYU

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Celal Bilgen Arşivi