Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Gelecekte hayat nasıl olacak?

Sevgili Okuyucular, 2020 yılını hiç sevmedim. Fırtınalar, seller, orman yangınları, depremler ve Korona virüs bıtkınlıklar getirdi. Herhalde siz de bu sıkıntıyı hissediyorsunuz. Biraz beynimizi ruhumuzu rahatlatalım dedim 3 hafta sürebilecek gerçekleşmesi çok mümkün hayallere götüreceğim sizi. Bu ilham araştırırken bulduğum Charles Piddock tarafından kaleme alınmış bir yazıdan geldi. Seveceksiniz... Zıııııır! Çalar saatin sesiyle sıçrayarak uyanıyorsunuz! Hiç de hoş bir güne başlama şekli değil. Daha duş almanız, kahvaltı etmeniz, belki de köpeği gezdirmeniz ya da ekmek almanız gerekiyor ve bütün bunları, okula veya işe gitmek için saat 07.00'de evden çıkmadan yapacaksınız! Evde çevrenize bir bakın; her gün hala ışıkları açıp kapamanız, ısıtıcının, klimanın ayarlanması, odamızın toplanması, annenize veya eşinize yardım etmeniz gerekiyor. Ancak rahatlayın gelecekte hayat daha kolay olacak. Evlerimizle ilgilenmek yerine, evlerimiz bizimle ilgilenecek. Çok akıllı evlerde yaşayacağız.

1970'lerde televizyonda gösterilen "Jetgiller" çizgi filmi, gelecekte (2063'te) yaşayan bir aileyi canlandırıyordu. Jetgiller, hizmetçi robotları Rosie tarafından düzeni sağlanan bir dairede oturuyordu. Bir düğmeye basınca akşam yemeği geliyordu ve her şey otomatikti. Aletler konuşuyordu ve bütün işleri robotlar yapıyordu. Gerçekten gelecekte konutlar, Jetgiller'in evi gibi mi olacak? Bilim insanlarıyla mühendisler şimdiden yarının evi üzerinde çalışıyor ve Jetgiller'de gördüğümüz her şeyden daha heyecan verici ve yenilikçi. Peki Jetgiller'in2063 teki yaşayışlarını, biz de 2063'te yaşayabilecek miyiz. O tarihlerde öncelikle, robot devrimi ilerlemiş olacak ve kendi robot hizmetçiniz Rosie'ye sahip olabileceksiniz. Şimdiden yerleri silen robotlar yapıldı. 2063'te robotunuz, elektronik ve "akıllı" evinizde kablosuz iletişim kuracak.

Duvarlarda gizlenmiş, çok güçlü bir bilgisayar "beyinle" yönetilen ev robot, her isteğinizi yerine getirecek. Ev robotunuz, bütün odalarda iletişim kurarak her şeyin istediğiniz gibi olmasını sağlayacak. Duşunuz otomatik olarak kendini doğru sıcaklığa ayarlayacak. Otomatik mutfağınız, en sevdiğiniz kahvaltıyı tam istediğiniz şekilde hazırlayacak. Siz son spor karşılaşmalarının sonuçlarını duvarda göstereceksiniz. Evde tek toz zerresi ve leke olmayacak çünkü duvarlar ve yerler kendi kendini temizleyecek. Evet, bu hayal evi gerçek oluyor. Kaç yıldır duymaya başladınız çevreci ve akıllı evler yapılıyor. 20-25 yıl içinde böyle hayal gibi bir eve kavuşma olasılığı günümüzdeki gerçek ve uygulanabilir bilimsel gelişmelere dayanıyor. Robotların, "nesnelerin interneti" ve ortam zekâsının birleşiminde büyük rol oynaması bekleniyor. "Nesneler interneti", insanlar arasında değil de nesneler arasındaki kablosuz iletişimi tanımlıyor. Örneğin, geleceğin evinde, her şeye radyo frekanslı tanımlar (RFID) yapan etiketler takılacak.

Bu etiketler, bu gün bazı mağazaların malların stok kontrolünde kullandığı elektronik yongalar. Bunlar, bir RFID okuyucusuna bilgi gönderiyor. Gelecekte, nanoteknolojideki gelişmeler sayesinde bu yongalar daha da küçülecek ve çok güçlenecek. Örneğin geleceğin evinde, bütün mutfak gereçlerini birbirine bağlayacak ve koordinasyon içinde çalışan bir yemek hazırlama sistemi oluşturacaklar. Bütün depolarla buzdolabına RFID yerleştirilecek ve robot ya da duvar içi bilgisayarı, mutfakta eksilenleri size söyleyecek. Buzdolabındaki bir ekran, erzak dolaplarının buzdolabına gönderdiği malzeme bilgilerine dayanarak yapılabilecek yemekleri önerecek. Diğer bilgisayar yongaları, ocakta bir tencere su kaynadığını, bir musluğun damlattığını ya da evdeki bir sistemin bakım istediğini bildirecek. Bunun gibi radyo frekanslı tanımlama yongaları, bugün dünyada kullanılan barkotlara benzeyecek. Sevgili Okuyucularımız haftaya "Akıllı Duvarlar" yazımızla konumuza devam edeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi