Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Gelecekte hayat nasıl olacak?

Sevgili Okuyucular bu gün okuyuculardan güzel dönüşler alan "Geçmişte Hayat Nasıl Olacak" yazı dizimi "Gelecekte Bizi Neler Bekliyor ?" makalemizle sonlandırıyoruz. Gelecekbilimci Jan Pearson, geleceğe ilişkin öngörülerde bulunabilmek için teknolojiyi, insan davranışını, eğilimleri, siyaseti ve iş dünyasını inceliyor. Bunun tam anlamıyla bir bilim olmamasına karşın, Pearson "uzun dönemli incelemeler yaptığını ve genellikle doğru bildiğini" söylüyor. Pearson, "tahminlerinin yüzde 15'inin yanlış olabileceğini de" kabul ediyor. Pearson "gerçekleştiğini gördüğü şeylere dayanarak, akılcı çıkarımlarda bulunduğunu" belirtiyor. İşte 10 kehaneti: 2030'a kadar....

*Pek çok aile, ev işlerini yapan bir robota sahip olacak. Tek başına yaşayan yaşlılar bu eşlikçiden memnun kalacak.

*Duyguları kaybetmek ve yeniden canlandırmak mümkün olacak. Böylece tatil anılarını hatırlamak daha etkileyici olacak, oyunlar ve iletişim gelişecek.

*Aktif kontakt lensler, gün içinde insanların gördüğü şeylerin üzerine ikinci bir katman ekleyecek, insanlara ikili yapı, ikili görünüş sağlayacak. İnsanlar sokakta diğer insanlara nasıl görüneceklerine karar verebilecek. Bu ekranlar evlerimizdeki TV ve bilgisayar ekranlarının yerini de alacak.

*Otomobillerin çoğunluğu elektrikli olacak ve yolların büyük bölümünde otomatik olarak gidecek. Çevrelerindeki araçlara elektronik olarak bağlanacak ve tüm arabalar çok yakın hareket edebilecekler. Böylece trafik sıkışıklığı önlenecek.

*Sahra Çölü'nde çalıştırılan dev güneş enerjisi çiftlikleri, süper iletken güç hatlarıyla Avrupa'nın büyük bölümüne elektrik sağlayacak. Petrol talebi büyük ölçüde azalacak, evsel ve endüstriyel enerjiye, ulaşım enerjisi elektriğe bağlı olacak.

*Yapay zeka ise süper-insan olacak. Bilim ve mühendisliğin büyük bölümü yapay zekalar tarafından yapılacak ve insanlar ortaya çıkan teknolojilerden bazılarının nasıl çalıştığını tam olarak anlayamayacak.

*Tek hücreli organizmalar gibi basit yaşam formlarını sıfırdan tasarlanacak ve üretilebilecek.*Bazı makinelerin hakları olacak. "Çalışma saatleri" dışında bağımsız bir hayat hakkı, acı çekmeme hakkı, özel mülkiyet hakkı ve hatta kendi işlerini yönetme hakkına sahip olacak.*Dergilerin ve gazetelerin, video klipler gösteren ve enteraktif olan, yani insanların reklamlardan doğrudan mal satın almasını sağlayan, dijital bölümleri olacak.

*Çoğu insan dijital takı takacak. Bu takılar, sokakta tanışmak istediğiniz insanlara sizi otomatik tanıtacak.Geleceğimiz robotlar, akıllı evler, kirlilik yaratmayan hızlı otomobiller, nano-mühendislik yaratımı mucizevi ürünler ve yaşamımızı uzatıp daha mutlu kılacak tıp teknolojileriyle mi dolu olacak? Geçmişte, teknolojik mucizeler ve bilimle ilgili fikirlere dayanan kehanetlerin çoğunlukla yanlış ya da fazla iyimser olduğu ortaya çıktı. Bu, günümüzdeki kehanetler için de geçerli olacak mı? Hayır, bu sefer durum farklı olacak gibi görünüyor. Gelecekbilim yani bugünün eğilimlerini temel alarak geleceğin incelenmesi, tam bir bilim olmaya iyice yaklaştı.

Bir dünya savaşı çıkmazsa, hastalık, kıtlık ya da başka korkunç gelişme yaşanmazsa, dünya gerçekten de herkesin yaşamını olumlu yönde etkileyecek teknolojik ve bilimsel bir devrimin eşiğinde. Bundan hiç kuşku yok; gelecekte hayatınız daha iyi ve daha mutlu olacak. Yıllar önce Yılmaz Aktürk kardeşim bir mail atmış evlerde robot ahçı reklamı veriyor. Dünya bilim adamları bu konularda çalışıyor. Kimileri de bizi bilimden uzaklaştırmaya çalışıyor. Eğer bu oluşumlar hoşunuza gitmediyse siz ya biraz sabredin, ya da çocuklarınızın İmam Hatip Okullarına gitmesini, Osmanlıca öğrenmesini sağlayın. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi