Gelin bakalım neymiş bu Avcılar modeli kentsel dönüşüm?

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ve ekibinin birkaç gündür övündüğü yegane şey “Avcılar modeli kentsel dönüşüm...” oluyor. İyi ama neymiş bu Avcılar modeli kentsel dönüşüm? Bilmiyorsunuz değil mi? Aslında kimse bilmiyor. Yani Sayın Hançerli ve ekibi dışında kimse bilmiyor desek daha doğru olur. Onlar da neden biliyor diyorum; sonuçta insan bilmediği bir şeyle ilgili bu kadar övünmez değil mi? Koskocaaaaa Avcılar Belediye Başkanı adam. Vardır elbet bir bildiği neyse...

Neyse, neyse. Şimdi herkesin bildiği kendine. Benimki de bu köşeden hepinize. Yalnız bu konuya gelmeden önce ne diyecektim... Bu ara bahar bir türlü gelmedi. Havalar hala soğuk. Yağmurdu hiç durmuyor. Ondan olacak sıcak bir kahve özlemini saat başı duyuyor ve sık sık kahve içiyorum. Kahveyi hazırlarken, kaynamış suyu direk kahvenin üzerine dökmemek gerektiğini biliyor mudunuz? Kahve yanıyormuş... Yani bana da bir arkadaş söyledi... İşte arkadaşların güzel yönleri.

Öhü, öhüüü. Biz kahve faslını geçip gelelim asıl meseleye. Ne diyorduk? Hah tamam tamam hatırladım. Avcılar modeli kentsel dönüşüm! Bunu da şimdi bir arkadaş söyledi. Bir değil hatta birkaç arkadaş. Birkaç dediysem de az. Ben diyeyim beeeeş siz deyin altıııı. Hani milletin canı o kadar yanmış, başı o kadar ağrımış ki, dertlerini Marko Paşa'ya anlatır gibi anlattılar bana. Ben de dinleyince. Ya dedim bari bunu yazayım da millet de okusun...

Şimdi hazırsanız başlıyorum!

Bakın önce Sezar'ın hakkı Sezar'a. Şimdi ben oturduğum siteden dışarı çıkıyorum. Hooop ver elini Firuzköy Bulvarı. Orayı geçiyorum hoop geldim mi Avcılar'a... Anaaa Avcılar'a bakın. Şantiye alanı gibi. Bir sürü binayı yıkmışlar. Yeniden yapıyorlar. Namık Kemal Caddesi öyle, Çiğdem Caddesi'ne iniyorum öyle. Reşitpaşa'ya gidiyorum öyle. Ormanlı Caddesi'nde geziyorum öyle. Maşallah her caddede Avcılar modeli kentsel dönüşüm var.

İyi de şimdi madem bu vaaar. Millet niye şikayet ediyor?

Söylüyorum; millet şikayet ediyor çünkü kentsel dönüşüm parası olana var! Bilmiyorum hatırlıyor musunuz ama bunu Perşembe günü aynen bu ifadeyle gazeteye manşet yapmıştım. Hatta ertesi gün başka bir haber için Sayın Başkan Hançerli'yi aradığımda; “Siz genelde sormadan yazıyorsunuz” şeklinde bir sitem de almıştım ama olsun. Birkaç siteme rağmen yazacağız.

Eveeet. Kahvemizden bir yudum alalım. Bu arada kahveye süt-şeker katmamak lazım. Yani ben katmıyorum. Öbür türlü biraz tatlı oluyor. Bir de şeker malum tehlikeli üç beyazdan biri. Beyaz demişken şu kokain çeken AK Parti Milletvekili danışmanını gördünüz değil mi? Neyse onu başka bir gün şaaparız. Şimdi biz konumuza dönelim.

Ne demiştim!

Kentsel dönüşüm parası olana var. Yalan mı? Değil. Belediye neyle övünüyor? Avcılar modeli kentsel dönüşüm? Peki belediye övündüğü modelde vatandaşa ne tür destek sağlıyor? Mesela cebinde hiç parası olmayan, asgari ücretli bir daire sakini nasıl binasını kentsel dönüşüme sokacak? O noktada belediye devreye girecek mi? Hayır...

Bakın bahsettiğimiz rakamlar öyle 5 bin lira 15 bin lira değil. 200 bin liradan, 300 bin liradan söz ediyoruz. Belediyenin o çok övündüğü kentsel dönüşüm modeli dediği şey parası olan vatandaşın daire başına 200 bin lira verip dairesini diğer kat maliklerinin de aynı tutarı ödeyip yıktırıp yeniden yaptırmasından ibaret bir şey.

Şimdi buraya bir arkadaşın aynen söylediklerini yazıyorum;

“Biz binayı kentsel dönüşüme verdik. Verdik de belediyenin katkısı, desteği ne oldu? Hiç. Sadece kira yardımı yapılıyor. Onu da zaten belediye değil bakanlık veriyor. Verdikleri kira yardımı bin 150 lira. Ben dairemi yıktırmadan kendim kiraya versem bin 500 lira kira gelirim olurdu. Bu arada bin 150 lira kira alıyorum başka bir yerde oturduğum dairenin kirası bin 600 lira. Her ay cebimden 500 lira vermek zorunda kalıyorum. Kentsel dönüşüm bedeli olarak dairemiz için 230 bin lira ödedik. Bu da yetmedi iki kere de vergi ödedik. Yani şöyle bina kentsel dönüşüme girdiğinde belediye; ilk taksidi daire için ikinci taksidi arsa bedeli olarak tahsil ediyor. Bunları vermediğinizde dönüşüm falan başlamıyor. Ayrıca yıkım esnasında eğer belirtilen tarihte yıkım yapmazsanız ceza kesiyor. Ezcümle belediye alacağı varsa alıyor ama hiçbir şey verdiği yok. Kentsel dönüşüm modeli dedikleri vatandaşın kendi imkanlarıyla başardıkları...”

Eveeeet.

Bir kahve daha içelim mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Anıl Boduç Arşivi