Damga vergisini kim öder?

Damga vergisini kim öder?
Damga vergisi hukuki ve resmi işleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergilerdir. Peki damga vergisini kim öder?

Ali Ozan Birerdinç - Damga vergisi kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar veya kurumlar ile kurumlar arasında hukuki ve resmi işleri belgeler. Damga vergisini almak için kağıdın ibraz edilebiliyor olması gerekir. Aynı zamanda imzalanabilir ya da imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi gerekir.

DAMGA VERGİSİNİ KİM ÖDER?

Damga vergisi ile sözleşme ve anlaşmaların geçerliliği belgelenir.Bu sözleşmeler kişiler arasında veya kişi ve resmi daireler arasında olabilir. İki kişi arasında yapılan sözleşmelerde damga vergisini her iki taraf da öder. Resmi dairelerle kişi arasında yapılan işlemlerde ise damga vergisini kişiler öder.

DAMGA VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Taksitle satış sözleşmelerinde binde 9,48 oranında Damga Vergisi’ne tabi olur. Belli parayı ihtiva etmeyen kağıtlar kategorisine ait olan tahkimnamelerde 294,90 TL damga vergisine tabidir.

Nispi ve maktu damga vergisi ödeme şeklidir. Nispi ödemelerde binde 9,48 olarak hesaplanır. Eğer sözleşmede değer belirtilmemişte damga vergisi maktu alınır, değer belirtilmişse nispi alınır.

Sözleşmede damga vergisi hesaplamak için sözleşme tutarı önemlidir. Aylık belirlenen tutar yıl bazında düşünülerek hesaplama yapılır. 

Örnek vermek gerekirse sözleşmenin aylık tutarı 2 bin TL olduğunda bu rakamı 12 ile çaptığımızda 24 bin TL elde ederiz. Ardından şu işlemler uygulanır;

Damga Vergisi Tutarı = Sözleşme Tutarı x %0,948

Damga Vergisi Tutarı= 24.000 x %0,948 --> 227,52 TL'dir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.