Green Card başvurusu

Amerika Birleşik Devletleri, Amerika toplumundaki kültürel çeşitliliğin azalmasını önlemek için Green Card ya da diğer adıyla Çeşitlilik Vizesi uygulaması ile tüm dünyadan göçmen olmak isteyen kişileri ülkesine kabul eder. Green Card Türkçe'de Yeşil Kart anlamına gelir. Green Card sayesinde göçmen olmak isteyen diğer ülke vatandaşları, oy kullanmak hariç ABD vatandaşları ile aynı haklara sahip olur. Aynı zamanda Yeşil Kart sahibi olma hakkı kazanan vatandaşların Türk vatandaşlığı da devam etmektedir.

Green Card, her yıl 55 bin kişiye ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Göçmenlik Bürosu tarafından yapılan çekilişle verilmektedir. Çekilişler bilgisayar ortamında yapılır ve bu çekilişi kazananlar ABD'nin resmi göçmenlik bürosu web sitesinde duyurulur. Green Card sahibi olan yeni göçmen vatandaşlar, Green Card'ın kendilerine tanıdığı tüm haklardan yararlanmaya başlar. Ayrıca göçmen vatandaşlara Yeşil Kart sahibi olmaya hak kazandıkları tarihten itibaren geçen 5 yılın sonunda Amerikan vatandaşı olma hakkı da tanınmaktadır. Bunun için yapılması gereken tek şey, yeni göçmen vatandaşların 5 yılın sonunda ABD'de ikamet ettiğini ve vergi verdiğini ispatlamasıdır.


GREENCARD  BAŞVURUSU  NASIL YAPILIR?

Green Card çekilişine katılan tüm başvuru sahipleri eşit şansa sahiptir. Çekilişler dijital ortamda yapılır ve çekilişi kazananlar yine bilgisayar tarafından belirlenir. Green Card başvurusu yapmak için gerekli şartlar arasında önemli iki madde yer alır. Bunlardan birincisi en az lise mezunu olmaktır. İkincisi ise Lise mezunu olmayan kişilerin en az 2 yıllık iş deneyimine sahip olmasıdır. Bu 2 maddeden birine sahipseniz siz de bu çekilişe katılabilirsiniz.
Green Card başvurusunda bulunma hakkına sadece Amerikan Hükümeti tarafından izin verilen ülke vatandaşları sahiptir. Bu ülkeler arasında Türkiye de yer almaktadır. Türk vatandaşları, Yeşil Kart sahibi olmak için her dönem yalnızca bir kez başvuru yapabilirler. Çekilişler senede bir kez Kasım ayında yapılır. Başvuru sonuçları ise takip eden senenin Mayıs ayında açıklanır. Eğer birden fazla başvuruda bulunulursa diskalifiye olunur ve o seneki katılım hakkı iptal olur. Ertesi sene tekrar Green Card çekilişine başvuruda bulunulabilir.
Green Card'ın sağladığı haklar arasında çekilişi kazanan kişinin yanı sıra kazanan kişinin ailesi de faydalanır. Bu sebeple çekilişe başvuran adaylar, başvuru sırasında medeni halini ve varsa 21 yaşından küçük bekar çocuklarının bilgilerini de belirtmesi gerekir. Başvuru sahipleri eğer isterse belirlenen şartları yerine getirdiği sürece eşleri için de ayrı başvuru yapabilirler. Bu sayede çekilişi kazanma şartlarını artırmış olurlar. Eşlerle birlikte ayrı ayrı yapılan başvurularda Greencard kazanma şansı 2 katına çıkar.
Yeşil Kart ya da diğer adıyla "DV" programından belirlenmiş şartları yerine getiren kişiler yararlanabilir. Bu şartlar "çeşitlilik kurası göçmenleri" için hazırlanan özel bir kanunla belirlenir. Bu şartları yerine getirmeyen kişiler, "Diversity Visa" programına dahil olamazlar. Kurallar genelde her sene değişiklik gösterir. DV programına başvuruda bulunan adayların en az lise mezunu olması gerekir. Eğer kişiler lise veya dengi bir kurumda eğitim almamışsa son 5 yıl içerisinde uzmanlık ve tecrübe gerektiren bir işte en az 2 yıl çalışmış olmalıdır.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tahsin Güner Arşivi