Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Güçlü bir bünye için sağlıklı beslenme

Sevgili Okuyucular, öyle bir milletiz ki eve hırsız girmeden kapımızı güçlendirmeyiz, arabamız yolda kalmadan bakım yaptırmayız, hasta olmadan kendimize bakmayız. Şu lanet coronavirüs bir kısmımızı hastanelere bir kısmımızı evlere tıkmadan anlamadık sağlığımızın önemini. Arşivimi karıştırırken buldum beslenmemizin önemi ile ilgili bilgileri şimdi paylaşalım sizlerle. 2 hafta sürecek bu konu.
Beslenmede temel üçlü: proteinler, Karbonhidratlar ve yağlardır.

PROTEİNLER: Yunanca "ilk yeri alan" demektir. Amino asitlerden (4 element; karbon, hidrojen, oksijen, azot) oluşurlar. Tüm hücrelerde bulunurlar. Büyümeye, metabolizmanın çalışmasına, enfeksiyonlara (mikrop-hastalık) karşı savaşan bağışıklık hücrelerini oluşturmaya, hormonları –kasları-kemikleri-kan hücrelerini yapmada etkili olur.

Hayvansal Proteinler: İnek, kuzu, dana, deve, tavuk, hindi, balıklar, süt-peynir-yoğurt, yumurta.
Bitkisel Proteinler: Kuru fasulye, soya fasulye, mercimek, aşure. Fasulye ile birlikte bulgur-pirinç yersek (amino asitlerin tamamlanması sağlandığından) proteinden yararlanma olanağı daha fazladır. Kilo başına 1 Gr. Protein alınmalıdır. Protein azlığı çocuklarda BÜYÜME ve ZEKA GERİLİĞİ yapmaktadır
Dünya'da en çok protein tüketen ve en uzun ömürlü, daha iri yapılı, daha az üremekte, spor, bilim-teknoloji ve tüm alanlarda önde, insanlar Japonlardır. Maalesef biz ekmeği fazla tüketen, ömrü az, daha küçük yapılı, daha çok üreyenlerdeniz.

KARBONHİDRATLAR: Vücudumuzun yakıtlarıdır. Tahıllar, baklagiller, sebze ve meyvelerde bulunur. Basit karbonhidratlar/basit şekerler: Glikoz (üzüm şekeri), Früktoz (meyve şekeri), iki moleküllü şekerler sükroz (çay şekeri), maltoz (malt şekeri), laktoz (süt şekeri), ette glikojen olarak bulunur.
1 gr. Karbonhidrat= 4 kalori verir. En çok kalori yağlardadır. 1 gr. = 9 kalori verir. Şekerlerin kana geçmeleri çabuk, sindirimi kolaydır. Çok alındığında insülin salgısı sonucu yağa dönüşür ve vücutta birikir. Masa başındaki kişilere ortalama 2000 kalori, bir futbolcuya 4000 kalori gereklidir.

YAĞLAR: Yoğun bir enerji deposudur. Aşırı alındığında vücudun düşmanıdır.
Doymuş yağlar: Hayvansal yağlar-kuyruk-iç yağı-tereyağı, sıvı margarinler. ( Ayçiçeği ve soya gibi sıvı yağlara, fabrikada hidrojen verilerek çift bağlar doyurularak elde edilir, katı duruma getirilir). Sıvı yağdaki yağ asitlerinin bir kısmı, kandaki kolesterol düzeyini yükselten trans yağ asitine dönüşür. Margarinler hiç tüketilmemelidir.

Doymamış yağlar: Zeytinyağı, ayçiçeği, mısır özü, soya yağı. Dışarıdan ithal edilen soya ve mısırözü yağları GDO'lu olduğundan çok zararlıdırlar. Tatlandırıcıların %90'dan fazlası ucuz olduğu için, dışarıda satılan tatlılarda daha çok GDO'lu mısır tatlandırıcısı ile tatlandırılmaktadır. Paketlenmiş hazır ürünlerin tamamına yakını böyledir. Şeker alırken, üzerinde şeker pancarı veya şeker kamışından üretilmiştir yazanını seçin. Yağlar sinir hücrelerini sarar. Beynin ve hücre zarının yapısında bulunur. Vücut sıcaklığını düzenler. Kalp, sinirler ve böbrekleri sararak zarar görmelerini önler. Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Yağda çözünen A,D,E,K vitaminlerinin emilimine (bağırsaklarda kana karışmasına) yardımcı olur. Günlük enerjinin %25-30'unu yağlardan almalıdır. 55-65 gr.=5-6 yemek kaşığı yeterli olur. Evet, Sevgili Okuyucular "Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur" sözünden yola çıkarak beslenmemize dikkat edersek bu pislik virüslere karşı çıkabiliriz. Haftaya VİTAMİNLERDEN bahsedeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi