'10 numara' ihmal!

'10 numara' ihmal!
Türkiye'de son günlerde meydana gelen 11 yolcu otobüsünün seyir halinde alev alması durumu vatandaşları tedirgin etti. Konuya ilişkin inceleme yapan ve açıklamalarda bulunan uzmanlar, yangınların “10 Numara Yağ” olarak bilinen kaçak yakıt kullanımından kaynaklandığını belirtti.

Türkiye genelinde son 18 günde 11 yolcu otobüsü seyir halindeyken alev alev yandı. Geçmiş yıllarda da aynı şekilde yaşanan yangınlar incelendiğinde ortaya; "10 Numara Yağ" olarak bilinen kaçak yakıt kullanımı çıktı. Uzmanlara göre son günlerde gündeme oturan bu yangınların çoğu, "10 Numara Yağ" kullanımından kaynaklanıyor.
Otobüsler alevlere teslim oldu
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, "Kaçak yakıt olarak 10 numara yağ kullanılıyor. Otobüs şirketleri daha ucuz olduğu için bu kaçak yakıtı tercih ediyorlar. Çok çabuk alev alan bir yakıt türü olduğundan bu yangınların çoğu 10 numara yağ kullanan otobüslerde görülüyor" dedi.
Ucuz olduğu için tercih ediliyor
"10 numara yağ" olarak bilinen kaçak yakıt özellikle otobüs, kamyon ve TIR sürücüleri tarafından litre fiyatı 5 lirayı geçen mazotun neredeyse yarı fiyatı olduğu için tercih ediliyor. "10 Numara Yağ", endüstriyel maddeler karıştırılarak elde ediliyor. Bunun içine akışkanlığı arttırmak için  tiner ve solvent gibi yanıcı tutuşucu maddeler ekleniyor. Bu tür kaçak yakıtların 'parlama noktası' denilen alev alma noktaları 55 derecenin altında. Havanın sıcak olduğu yaz aylarında bu nokta 20-30 derecelik sıcaklıkta dahi ciddi tehlike oluşturuyor. Polis, 10 numara yağ kullanımını engellemek için sık sık operasyonlar düzenliyor. Özellikle otogarlar başta olmak üzere düzenlenen operasyonlara rağmen 10 numara yağ kullanımı devam ediyor.
Yaz aylarında daha çok görülüyor
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, "Özellikle yaz ayla
rında motorun daha çok ısınmasından dolayı araç yangınları daha çok görülüyor. Ayrıca bu araçların kullandığı yakıta ve denetimlere de bakmak lazım. 2012'de yeni bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelikte, araçlarda yangını algılayan sistem zorunlu hale getirildi. Ancak bu sistemlerin denetimi düzenli olarak yapılmadığı için ihmaller ortaya çıkıyor ve bu alarm sistemleri zamanla bozuluyor. Bunu kontrol da edemiyorsunuz. Araçların periyodik kontrolleri yapıldığı sırada alarm sistemleri göz ardı ediliyor Çünkü bu sistem ağır kusur olarak sayılmıyor. Hafif kusur sayıldığı için bu araçlar rahatlıkla trafiğe çıkabiliyor. Dolayısı ile bu yangınlar yaşanıyor" dedi.
Sürekli çalışmaları da etkili
Yangınların otobüslerde sıklıkla görülme nedeninin sürekli çalışır durumda olmasını da gösteren Kılıç, "Bu araçların çoğu dinlenemiyor. Özellikle şehir içindeki belediye otobüsleri ile şehirler arası çalışan yolcu otobüsleri sürekli kullanıldığı için ısınmalar oluyor.  Burada yapılması gereken esas şey şudur. Otomatik yangın söndürme sistemlerini zorunlu hale getirmek gerekiyor. Ayrıca bunu da muayene istasyonlarında 'Ağır kusur' olarak rapor ettirmek lazım. Yoksa yeteri kadar denetim olmadığı zaman bu tür yangınlar görülüyor" diye konuştu.
Yangınlar motorda başlıyor
Kılıç, "Kaçak yakıt olarak 10 numara yağ kullanılıyor. Otobüs şirketleri daha ucuz olduğu için bu kaçak yakıtı tercih ediyorlar. Çok çabuk alev alan bir yakıt türü olduğundan bu yangınların çoğu 10 numara yağ kullanan otobüslerde görülüyor. Elektrik kaynaklı yangınların oranı daha düşük. Yangınların yüzde 70'i motor aksamlarında çıkar. Elektrikle ilgili çıkan yangınlar da yüzde 30'dur" İfadelerini kullandı. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.