14 Mart Tıp Bayramı Nedir?

14 Mart Tıp Bayramı Nedir?
14 Mart Tıp Bayramı hekimlerin bilime katkılarının ödüllendirildiği bir kutlama günüdür. İşte detaylar...

Tıp Bayramı her sene 14 Mart'ta kutlanır. Doktorların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime yapılan katkıların ödüllendirildiği bir kutlama günüdür. Tıp Bayramı ilk kez 14 Mart 1919 yılında, İstanbul işgal altındayken kutlandı. Peki 14 Mart Tıp Bayramı nasıl ortaya çıktı? İşte tüm detaylar...

14 MART TIP BAYRAMI NEDİR?

II. Mahmut döneminde 14 Mart 1827'de, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in tavsiyesiyle ilk cerrahhane Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kuruldu. Böylece 14 Mart, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilmeye başlandı. Ayrıca her yıl 14 Mart 'Tıp Bayramı' olarak kutlanır.

Tıp Bayramı ilk kez 14 Mart 1919 yılında, İstanbul işgal altındayken kutlandı. Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi olan Hikmet Boran'ın önderliğinde tıp öğrencileri işgali protesto etmek için bir araya gelmişti. Öğrencilere, dönemin ünlü doktorları destek çıkmıştı. Böylece 14 Mart Tıp Bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başladı. 

1976 yılından beri yalnızca 14 Mart değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılır, bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilir.

Dünyada benzer kutlamalar farklı tarihlerde gerçekleştirilir. ABD'de genel anestezinin ilk kez kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü kutlanır. Hindistan'da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz "Doktorlar Günü" olarak kutlanır.

14 MART RESMİ TATİL Mİ?

14 Mart resmi tatil değildir. Doktorlar ve hemşireler mesailerine devam eder. Ancak bazı tıp fakülteleri tatil kararı alabilir.

[related-posts id="93763" color="bg-danger"][/related-posts]

[related-posts id="93765" color="bg-danger"][/related-posts]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.